Vlaams Belang reikt de hand naar Jean-Marie Dedecker

Met een nieuwe affiche maakt VB duidelijk dat het LDD aan de absolute meerderheid wil helpen. © gf
Dany Van Loo

Het Vlaams Belang is meer dan bereid om Jean-Marie Dedecker aan zijn absolute meerderheid te helpen en maakte dat duidelijk met een affichecampagne. Lijst Dedecker heeft daarvoor welgeteld één zetel nodig, en VB slaagde er zondag met lijsttrekker Patrick Meurice in om die binnen te halen. “Maar wij willen met iedereen praten”, maakt Meurice duidelijk.

Sinds maandag kleeft er op de verkiezingsborden van Vlaams Belang een nieuwe affiche met een niet mis te verstane boodschap: ‘breek het cordon’. Daarmee wil de partij duidelijk maken dat het meer dan bereid is om Jean-Marie Dedecker aan zijn broodnodige absolute meerderheid te helpen. De zetel ging zondag naar lijsttrekker Patrick Meurice (59), zo’n twintig jaar geleden in Veurne voorzitter van het toenmalig Vlaams Blok. Twaalf jaar geleden verhuisde hij naar Middelkerke, werd er lid van de N-VA, maar stapte na een niet bepaald geslaagde passage daar over naar Vlaams Belang om vorig jaar aangeduid te worden als lijsttrekker.

telefoontje

“Ik ben zeker tevreden met het behaalde resultaat, zelfs als het maar om één zetel gaat. Na twaalf jaar komt het VB terug in de gemeenteraad. Meer nog: we kunnen zelfs een belangrijke rol spelen in de vorming van een nieuw bestuur. We zijn namelijk bereid om LDD aan de absolute meerderheid te helpen en we hebben daarvoor onze redenen. Jean-Marie wil niet praten met N-VA lijsttrekker Marc Descheemaecker na diens niet bepaald propere campagne. VB daarentegen heeft daarentegen duidelijk niet gekozen voor de anti-politiek, maar voor een positief project voor Middelkerke. Het hoeft bovendien niet gezegd te worden dat er een wereld van verschil bestaat tussen de gemeentepolitiek en het federaal niveau. Ik verwacht dus wel degelijk een telefoontje van Jean-Marie, met dien verstande dat wij niemand uitsluiten als gesprekspartner”, zegt Patrick Meurice.

Burgemeester Jean-Marie Dedecker beraadt zich samen met zijn partij de volgende dagen over hoe hij uit de impasse wil geraken.