Vijf verkozenen voorbije zes jaar vervangen in gemeenteraad Kortrijk: CD&V ziet drie iconen vertrekken

Vooraan: Philippe De Coene, Tiene Castelein, Roel Deseyn, Pieter Soens, Mohamed Ahouna, Vincent Van Quickenborne, Nawal Maghroud, Helga Kints, Moniek Gheysens, algemeen directeur Nathalie Desmet en Maxim Veys. Op de tweede rij: Philippe Dejaegher, Hannelore Vanhoenacker, Stephanie Demeyer, Wouter Vermeersch, Carmen Ryheul, Lies Vercaemst, Kelly Detavernier en Liesbet Maddens. Daarachter: Wouter Allijns, Tine Soens, Philippe Avijn, Jean de Bethune, Arne Vandendriessche en Jan Deweer. Op de volgende rij: Axel Weydts, Christine Depuydt, Cathy Matthieu, Matti Vandemaele, Jacques Demeersseman, David Wemel, Koen Byttebier en Ruth Vandenberghe. Helemaal achteraan: Stefaan De Clerck, Alain Cnudde, Bert Herrewyn, Veronique Decaluwé, Nicolas Beugnies, Axel Ronse, Niels Lybeer, Lien Claassen en Wout Maddens. © Stad Kortrijk

Op zondag 13 oktober kan je weer kiezen wie jou mag vertegenwoordigen in de gemeenteraad. Maar wie een zitje krijgt, neemt dat niet altijd op… en zeker niet voor de volle zes jaar. Van de 41 kandidaten die in 2018 verkozen raakten in Kortrijk, zetelen er vandaag nog 36 in de gemeenteraad.

CD&V was tijdens de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 de grote verliezer. Het zakte terug naar 16,8 procent, een halvering van het resultaat in 2012 en was voor de tweede legislatuur op rij veroordeeld tot de oppositie. Drie oudgedienden van de partij trokken hun conclusies en ruimden plaats voor vers bloed. Zo zwaaide oud-burgemeester Stefaan De Clerck af, net als oud-schepenen Alain Cnudde en Christine Depuydt. Alle drie lieten ze een pak bestuurservaring na en werden bedankt voor bewezen diensten met een eretitel.

“CD&V Kortrijk ziet vandaag drie iconen vertrekken. Christine, Alain en Stefaan zijn boegbeelden van de Kortrijkse politiek”, klonk het bij fractieleidster Hannelore Vanhoenacker. In hun plaats kwamen Benjamin Vandorpe, Carol Leleu en Mia Cattebeke. Alleen die laatste zetelt momenteel nog in de gemeenteraad. Vandorpe had het heel moeilijk met de samensmelting met Team Burgemeester, Carol Leleu zwaaide uit persoonlijke overwegingen af. Respectievelijk Patrick Jolie, die het op zijn beurt ook weer voor bekeken houdt na de verkiezingen, en Sien Vandevelde namen hun plek in.

Lees verder onder de tabel.

Duiventil

“Een duiventil” en de “de maskers vallen af”. Burgemeester Vincent Van Quickenborne trok stevig van leer tegen fractieleider Wouter Vermeersch (Vlaams Belang) over de vele positiewissels binnen de partij. Aanleiding was het vertrek van Marc Cottenier uit de partij. De tachtiger voelde zich niet gerespecteerd bij Vlaams Belang en zetelt voortaan als onafhankelijke in de raad. Eerder zwaaiden ook al Jacques Demeersseman (nu onafhankelijk), Jan Deweer en Chris Vannieuwenhuyze af. Vannieuwenhuyze trok zich terug omdat ze zich onmachtig voelde als raadslid, maar staat nu opnieuw op de lijst van Vlaams Belang.

In de stadscoalitie valt slechts één wijziging te noteren. Om zich volledig toe te kunnen leggen op zijn florerende bedrijf Signpost, gaf Arne Vandendriessche in 2021 zijn post als schepen van Economie en Sport door aan raadslid Wouter Allijns. Zijn lege zetel wordt momenteel bezet door Dieter D’Alwein, uitbater van café De Labberleute. Op de bestuursbanken vielen ook twee apolitieke wijzigingen te noteren. Carlo Daelman volgde Nathalie Desmet in 2022 op als algemeen directeur van de stad. Helga Kints is dan weer sinds 2020 voorzitter van de gemeenteraad, in de plaats van Tine Castelein. De fracties van N-VA, Groen en Vooruit bleven zes jaar onaangeroerd.

Herwaardering

Een belangrijk werkpunt van de volgende stadscoalitie wordt het opwaarderen van de gemeenteraad. Persoonlijke vetes en obstructionisme nemen al te vaak de bovenhand. Zo is het aantal klachten van Wouter Vermeersch (Vlaams Belang) over de werkwijze van voorzitter Helga Kints haast niet meer bij te houden. “De West-Vlaamse gouverneur is al meermaals tussengekomen in Kortrijk en heeft de voorzitter herhaaldelijk moeten terechtwijzen omdat wetten en regels worden overtreden. Het huishoudelijk reglement werd afgelopen legislatuur maar liefst vijf keer herschreven om het decretaal voorziene vraag- en initiatiefrecht van de oppositie aan banden te leggen”, zegt Vermeersch daar zelf over.

“Stefaan, Alain en Christine zijn alle drie boegbeelden van Kortrijkse politiek” -Hannelore Vanhoenacker

Het moet gezegd, ook een aantal van de klachten zijn ongegrond verklaard. Door dergelijke zaken krijgt het imago van de Kortrijkse politiek een serieuze deuk. Aan een volgende bestuursploeg en voorzitter om ervoor te zorgen dat dergelijke zaken niet langer schering en inslag zijn, maar dat het échte inhoudelijke debat opnieuw centraal komt te staan.

Bekijk ook het verloop in de gemeenteraden van andere West-Vlaamse steden en gemeenten.