Vier verkozenen vervangen in gemeenteraad van Ardooie de voorbije zes jaar: Overlijden Karlos Callens laat grote indruk na

De gemeenteraad van Ardooie bij de start in januari 2019. We zien staand v.l.n.r. An Vanantwerpen, Sybille Vanhaverbeke, Stijn Vanhee, Els Bouckaert, Hein Defour, Christine Vandewaetere, Steven Demeulenaere, Mario Devroe, Kimara Goethals, Chantal Vande Vyvere, Veerle Dejaeghere en Ward Callewaert. Zittend: Gino Deceuninck, Kathleen Verhelle, Krist Soenens, burgemeester Karlos Callens, Veronique Buyck, Terry Callens en Linda Devisch. (foto JCR) © JOKE COUVREUR (foto JCR)

Op zondag 13 oktober kan je weer kiezen wie jou mag vertegenwoordigen in de gemeenteraad. Maar wie een zitje krijgt, neemt dat niet altijd op… en zeker niet voor de volle zes jaar. Van de 19 kandidaten die in 2018 verkozen raakten in Ardooie, zetelen er vandaag nog 15 in de gemeenteraad.

Het overlijden van Karlos Callens op zondag 8 oktober 2023, na een carrière van bijna 35 jaar als burgemeester, heeft bij de meeste Ardooienaren (politici incluis) een grote indruk nagelaten. En dat de leden van Groep 82 Chantal Vande Vyvere geen schepenzetel meer gunden, zorgde toch regelmatig voor discussies in de voorbije zes jaar.

Het zat er al van in het begin van de legislatuur in 2019 bovenarms op toen Chantal Vande Vyvere van Groep 82 geen schepenzetel meer kreeg omdat ze een té persoonlijke verkiezingscampagne had gevoerd. Voorzitter van de gemeenteraad kon wel, maar ze weigerde en diende, net als oppositiepartij Samenplus, klacht in bij de Raad voor Verkiezingsbetwistingen over de ongeldige voordrachtakten van de gemeenteraadsvoorzitter en voorzitter van het Bijzonder Comité van de Sociale Dienst. Die klachten werden verworpen, wat Chantal een oneerlijke beslissing noemde. Ze zetelde de rest van de legislatuur als onafhankelijke.

(Lees verder onder de tabel)

Zoon van

Pieter Callens, zoon van de burgemeester, was ook verkozen. Hij mocht niet zetelen omwille van de bloedverwantschap. Maar Groep 82 was wel unaniem akkoord dat Pieter voor de komende verkiezingen kandidaat-burgemeester zou zijn. In mei 2021 liet Pieter echter weten dat hij medevennoot werd bij advocatenkantoor Eubelius en dat niet te verenigen was met een politiek mandaat. Hij woont ondertussen in Heuvelland. Zijn plaats in de gemeenteraad werd ingenomen door Els Bouckaert.

“Karlos Callens was door iedereen geliefd, niet alleen als burgemeester”

In april 2023 werd Samenplus als het ware gehalveerd toen Rudi Debusschere en Elien Rosseel (allebei van CD&V-signatuur) aan Kimara Goethals lieten weten dat ze bij de komende gemeenteraadsverkiezingen met de nieuwe beweging Stroom zouden opkomen en dat ze tot eind deze legislatuur wel in de fractie van Samenplus zouden blijven, maar er ook eigen standpunten van Stroom zouden verdedigen.

Dood van een topper

Op zondag 8 oktober overleed burgemeester Karlos Callens voor velen totaal onverwachts, al wisten ingewijden al een tijdje dat hij ziek was. Tot enkele weken vóór zijn dood was hij nog altijd aanwezig in schepencolleges en gemeenteraden. Hij was een van de langst zittende burgemeesters in de provincie. Eerste schepen Krist Soenens was een korte periode dienstdoend burgemeester, tot Groep 82 besliste dat Véronique Buyck halfweg oktober Karlos zou opvolgen. Dat was ook de wens van Karlos zelf toen hij nog leefde. Véronique is nu fulltime burgemeester. Gemeenteraadsvoorzitter Hein Defour werd schepen met de vroegere bevoegdheden van Véronique Buyck, Dieter Vanovertveldt werd het nieuwe gemeenteraadslid voor de meerderheidspartij.

“Het overlijden van Karlos was voor mij de meest memorabele gebeurtenis van de afgelopen zes jaar”, zegt burgemeester Véronique Buyck. “Hij was door iedereen geliefd, niet alleen als burgemeester, maar ook als vriend van velen, ongeacht hun rang of stand. Hij drukte een blijvende stempel op Ardooie, dat onder zijn leiding volledig getransformeerd is. Zijn verlies was een zware klap, ook voor onze partij. Hoewel het grote schoenen waren om te vullen, is de overgang naar mijn rol als nieuwe burgemeester toch vlot verlopen. En voor de inwoners is er weinig veranderd: wij blijven een eensgezind bestuur!”

Ook op Kimara van oppositiepartij Samenplus liet het overlijden een grote indruk na. “En dat zal ook een invloed hebben op de komende verkiezingen. Rudi Debusschere van Samenplus (Stroom) had veel respect voor hem als mens.”

Concurrentie

In de voorbije maanden is de politiek ook in Ardooie niet blijven stilstaan. De nieuwe partij Stroom (een mix van meerdere strekkingen) trekt met een lijst naar de verkiezingen, net als Vlaams Belang. Meer concurrentie voor Groep 82 en Samenplus?