Veertien verkozenen vervangen in gemeenteraad van Roeselare de voorbije zes jaar: volledige Groen-fractie kreeg een nieuw gezicht

De gemeenteraad van Roeselare bij de start met vooraan v.l.n.r. Brecht Vermeulen, Bart Wenes, Piet Delrue, Michèle Hostekint, burgemeester Kris Declercq, Nathalie Muylle, Ria Vanzieleghem, José Debels en Marc Vanwalleghem. Daarachter herkennen we v.l.n.r. Matthijs Samyn, Lieve Lombaert, Dieter Carron, Immanuel De Reuse, Justine Pillaert, Deniza Miftari, Astrid Deceuninck, Siska Rommel, Filiep Bouckenooghe, Mieke Vanbrussel, Gerdi Casier, Henk Kindt en Dirk Lievens. Achteraan zien we v.l.n.r. Cyriel Ameye, Frederik Declercq, Filip Deforche, Peter Claeys, Tina Feys, Jeaninne Vandenabeele, Bart De Meulenaer, algemeen directeur Geert Sintobin, Rina Arteel, Caroline Martens, Veroniek Desender, Steven Dewitte, Francis Debruyne, Liselot De Decker en Stefaan Van Coillie. Tom Vandenkendelaere was verontschuldigd. (foto SB) © (foto SB)
Thomas Dubois
Thomas Dubois Editieredacteur De Weekbode Roeselare – Izegem – Tielt

Op zondag 13 oktober kan je weer kiezen wie jou mag vertegenwoordigen in de gemeenteraad. Maar wie een zitje krijgt, neemt dat niet altijd op… en zeker niet voor de volle zes jaar. Van de 39 kandidaten die in 2018 verkozen raakten in Roeselare, zetelen er vandaag nog 25 in de gemeenteraad.

De afgelopen bestuursperiode werd gekenmerkt door de wissel van vijf schepenen. Zowel Griet Coppé (CD&V), Dirk Lievens (CD&V), Marc Vanwalleghem (CD&V), Henk Kindt (Vooruit) als recent José Debels (CD&V) gaven hun ambt door. De eerste vier namen begin 2022 afscheid van de politiek en ook hun plaatsje in de gemeenteraad. José Debels deed dat in september 2023. Hun functie werd overgenomen door Matthijs Samyn, Francis Debruyne, Mieke Vanbrussel en Stefaan Van Coillie, allen CD&V. Piet Delrue (Open VLD) verving José Debels. Het ging telkens om geplande wissels. Zo onderging het schepencollege doorheen de bestuursperiode een flinke metamorfose. Enkel burgemeester Kris Declercq, Bart Wenes en schepen Michèle Hostekint maakten de volledige rit mee, want Nathalie Muylle verliet het college een periode om als federaal minister aan de slag te gaan. Tom Vandenkendelaere was haar vervanger.

(lees verder onder de tabel)

Nieuwe gezichten

Door het vertrek van verschillende schepenen kwamen er heel wat nieuwe gezichten in de raad. Het gaat om Thomas Witdouck, Stephanie Davidts en Thierry Bouckenooghe. Ook Rina Arteel en Veroniek Desender verlieten rond die periode de raad. Zij werden vervangen door Sander Braeye en Peter Platteeuw. José Debels en Henk Kindt bleven na hun afscheid als schepen wel nog actief als gemeenteraadslid.

Doorheen de periode vonden er vijf schepenwissels plaats, waarvan drie de raad verlieten

Het was niet de enige reden waarom er wissels plaatsvonden. Zo konden Astrid Deceuninck (CD&V) en Deniza Miftari (Groen) niet zo aarden in de politiek en besloten ze al snel om hun mandaat door te geven. Filiep Bouckenooghe, in de vorige legislatuur nog schepen, koos dan weer voor een professionele uitdaging die niet te combineren viel met de gemeenteraad.

Verhuizing

Drie gemeenteraadsleden verhuisden in de loop van de bestuursperiode en kunnen dus automatisch niet meer zetelen. Om in de gemeenteraad te zitten, moet je immers in de stad of gemeente zelf wonen. Het gaat om Tina Feys (Vlaams Belang), Justine Pillaert (N-VA) en Steven Dewitte (Groen). Zij werden vervangen door Koenraad Cracco, Georges Decoene en Griet Decoster. Voor oude rot Georges Decoene, voormalig OCMW-voorzitter, was het een onverwachte comeback. Maar wel een waar hij ten volle zijn tanden in zet.

Opvallend is dat zo doorheen de legislatuur de volledige Groen-fractie vervangen werd.

Gerdi Casier verliet tot slot recent de gemeenteraad. Hij werd verkozen voor Vooruit, maar maakt bij de verkiezingen de overstap als onafhankelijke naar Lokaal Liberaal en vond het ‘maar proper’ om het mandaat terug te geven aan de partij.

Bart De Meulenaer tot slot zetelt sinds begin dit jaar niet langer voor N-VA maar als onafhankelijke omdat hij zich niet meer kan vinden in de visie van de partij.

Bekijk ook het verloop in de gemeenteraden van andere West-Vlaamse steden en gemeenten.