Pauline Van Marcke (25) uit Anzegem wordt één van de jongste burgemeesters van het land

Pauline Van Marcke zondagvoormiddag aan het stemlokaal in Anzegem. © GV
Gerda Verbeke

Met haar 25 jaar wordt Pauline Van Marcke één van de jongste burgemeesters van Vlaanderen en de eerste vrouwelijke en jongste burgemeester in de politieke geschiedenis van Anzegem.

De burgemeesterssjerp is verzilverd!

De telling van de stemmen in het Gemeentepunt van Anzegem liet even op zich wachten, die gebeurt nog niet elektronisch.

Maar al snel werd duidelijk dat Pauline Van Marcke (Samenéén) de leiding nam. Haar partij Samenéén wint in haar gemeente met een absolute meerderheid en haalt 13 van de 25 zetels! Pauline haalt 2.039 voorkeurstemmen, een overtuigende voorsprong tegenover lijstduwer -en een van haar grootste supporters- huidig burgemeester Gino Devogelaere (Samenéén). Op een eervolle derde plaats eindigde partijgenoot Louis Degroote met 1.296 voorkeurstemmen.

“Ik ben ongelofelijk vereerd om zoveel vertrouwen van de burger te krijgen”, klinkt het bij Van Marcke (25) vreugdevol. “Ik ben oprecht dankbaar. Het is onverwacht dat ik en onze partij deze resultaten neerzetten. We hadden gehoopt om de grootste partij te blijven, maar deze resultaten zijn zó een beloning voor ons harde werk. Niet alleen tijdens de campagne, maar ook van de afgelopen zes jaar.”

Sterke groep

“We hebben een supersterke groep die altijd op een heel positieve en constructieve manier aan politiek heeft gedaan en daar ben ik zo ongelooflijk trots op. Ik ben ook oprecht fier dat onze partij jonge mensen naar voor durft schuiven: de helft van onze lijst is jonger dan 40, de andere helft ouder dan 40.”

“We geloven in ervaring doorgeven die voor continuïteit binnen de partij zorgt waarbij de combinatie met jeugdige frisheid en innovatieve ideeën, voor een fantastische mix zorgt.”

“Nu gaan we met de partij op deze schitterende overwinning klinken! Graag wil ik ook de burgemeester expliciet bedanken. De algemene trend om meer vrouwen in de gemeenteraad te zien zetelen, is ook zichtbaar binnen onze partij. Deze tendens is noodzakelijk. Er is nood aan vernieuwing, een nieuwe dynamiek. En dat hoop ik aan Anzegem mee te geven. Ik ben ongelofelijk trots.”

Mandaat onmiddellijk opnemen

Het mandaat ga ik onmiddellijk opnemen, (5 december 2024 is het de installatie van de nieuwe gemeenteraad red.) Maandag komen we met het bestuur samen om te bespreken of en in hoeverre we een coalitie gaan vormen, maar nu eerst de emoties laten bezinken.”

Pauline vierde met haar mama en broer.
Pauline vierde met haar mama en broer. © GV

“Ik ben zeker dat we een goede beschermengel hebben die gans de partij een duwtje in de rug heeft gegeven”, besluit de dochter van wijlen burgemeester Claude Van Marcke die in 2017 plots overleed na een routineoperatie bij een behandeling van hartritmestoornissen.

Devogelaere oprecht gelukkig

Burgemeester Devogelaere (69) loopt op wolkjes en gunt het zijn Poulain van harte. “Ik ben zeer trots dat ik kan bijdragen aan het feit dat de dochter van onze dierbare Claude Van Marcke, burgemeester wordt”, klinkt Devogelaere emotioneel en oprecht content.

Ik ben zeer trots dat ik kan bijdragen aan het feit dat de dochter van onze dierbare Claude Van Marcke, burgemeester wordt – Burgemeester Devogelaere

Ook Louis Degroote (34) klinkt indrukwekkend tevreden. “We zijn super content”, begint Degroote. “We hebben op een zeer volwassen manier campagne gevoerd en zijn uitgegaan van onze eigen sterktes, zonder verwijten naar andere partijen. Het stemt me zeer tevreden dat dit gewaardeerd werd door de Anzegemnaar. Ik ben ook zeer trots dat we de eerste vrouwelijke burgemeester van Anzegem mogen leveren met Pauline, èn dan ook nog eens de jongste!”

Jeremie Vaneeckhout reikt de hand

Jeremie Vaneeckhout (lijsttrekker Inzet) werd vierde met 1.127 voorkeurstemmen. “We danken onze kiezers voor het vertrouwen”, stelt hij. Al had hij gehoopt op een beter resultaat. “Bij onze tweede verkiezingen met Inzet, worden we met zes zetels de tweede partij van Anzegem. Tegelijk hadden we misschien nog iets meer gehoopt na onze straffe campagne, maar Samenéén haalde een nog grotere score dan we verwacht hadden. We willen hen daarmee feliciteren en zeker ook Pauline als eerste vrouwelijke burgemeester van Anzegem.”

Vaneeckhout stelt dat het initiatief nu aan hen is. “We reiken alleszins de hand om te praten over een brede ploeg voor Anzegem”, aldus de co-voorzitter van Groen en Vlaams Parlementslid. “Als we de goede keuzes kunnen verderzetten, dan zal Inzet altijd een partner zijn. Altijd met het leven van onze inwoners als centraal doel.”

Davy Dewaele (lijsttrekker Ons DNA) eindigde op de vijfde plaats met 1.022 voorkeurstemmen en Anja Desmet haalde een mooie zesde plaats met 956 naamstemmen.

Schepen

Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 strandde Van Marcke op nummer 2 met 1.876 voorkeurstemmen.

Pauline Van Marcke is momenteel schepen van Personeel, Administratieve organisatie, Integratie gemeente/ocmw, Gelijke kansen, Feestelijkheden, Protocol en plechtigheden, Europese aangelegenheden, Onderwijs, Kunstonderwijs en toegevoegd aan Sport.

(GV)