Overgestapt uit onvrede: drie kandidaten uit Brugge komen deze verkiezingen voor een andere partij uit

Dirk Rosson, Matthias Vyncke en Hugo De Bondt staan nu op een andere lijst van zes jaar geleden. © Davy Coghe
Stefan Vankerkhoven

Drie kandidaten komen bij deze verkiezingen uit voor een andere partij. Hugo De Bondt ruilde N-VA in voor Vlaams Belang, Matthias Vyncke ruilde Open VLD in voor N-VA en Dirk Rosson stapte van de socialisten naar PVDA over.

Hugo De Bondt (76) was van begin 2013 tot eind 2018 gemeenteraadslid voor N-VA, hij was voor die partij zelfs lokaal seniorenvoorzitter. Nu prijkt hij op de lijst van het Vlaams Belang, die hem plaats 5 gaf. Vanwaar die overstap? Hugo De Bondt: “Voor, tijdens en na de verkiezingen van 2018 zijn er een aantal zaken gebeurd die mij deden beslissen om te breken met N-VA. Er zijn beloftes gemaakt en niet nagekomen. Ik ben een man van eer en kan dat niet verdragen.”

“Sinds januari 2019 ben ik geen lid meer van N-VA, in oktober 2023 heb ik mij een lidkaart van het Vlaams Belang aangeschaft. In juni 2023 hebben enkele politieke partijen mij gevraagd om op hun lijst te staan. Een partij bood mij zelfs de derde plaats aan. Ik heb geweigerd, ik ben een Vlaams-nationalist en kan mij niet verbinden met een Belgicistische partij.”

“Mijn vader, dokter Albert De Bondt, heeft indertijd de Volksunie in Brugge mee opgericht. Mijn familie heeft ten onrechte geleden onder de repressie. Ook N-VA wou in juni de plooien gladstrijken. Ik ben niet rancuneus en stond in tweestrijd. Uiteindelijk heb ik de aanbieding van het Vlaams Belang aanvaard. Ik ben er met open armen ontvangen.”

In de pas lopen

Matthias Vyncke (38), zelfstandig adviseur voor horecabedrijven, was al van in zijn tienerjaren al 22 jaar lang! lid van Open VLD maar ruilde de liberalen voor N-VA. Hij kreeg de twaalfde plaats op deze Vlaams-nationalistische lijst.

Vanwaar die breuk? Matthias Vyncke: “In 2006 heb ik als jongerenkandidaat voor Open VLD voor het eerst deelgenomen aan de gemeenteraadsverkiezingen. Ook de daarop volgende keren heb ik de liberalen met mijn kandidatuur gesteund, zonder echt grote ambitie om als gemeenteraadslid verkozen te worden. Mijn overstap naar N-VA heeft te maken met het niet nakomen van beloftes. Bij Open VLD moest ik braafjes in de pas lopen, negatieve opmerkingen over de partijleiding of de lijsttrekker werden niet geduld. Er zijn vuile spelletjes gespeeld.”

“Ik blijf rood, Vooruit is roze geworden” – Dirk Rosson (ex-socialist, nu PVDA)

“In feite wou ik al vele jaren eerder breken met Open VLD, maar de vriendschap met enkele partijleden weerhield mij daarvan. Ik kon mij ook steeds minder vinden met Open VLD nationaal, die haar liberaal gedachtegoed niet meer naleefde. Dat Mercedes Van Volcem in de kranten vooral fier uitpakt met het planten van bloemen in Brugge, was voor mij de druppel. Lokale ondernemers hebben andere, meer prioritaire problemen.”

“Ik hou van Brugge en heb het beste voor met mijn stad. Mijn eerste contacten met N-VA gaven mij een warm gevoel. Deze partij wil vanaf 2025 Brugge mee besturen. Als oppositiepartij heeft N-VA al vele zaken gelanceerd, die de meerderheid na vele maanden aarzelend overnam. Ik denk onder meer aan het alcoholverbod dat Brugge nu in de stationsbuurt invoert, terwijl maandenlang de overlast weggewuifd werd. Het zou een goede zaak voor Brugge zijn als N-VA mee bestuurt, onze stad kan sneller Vlaamse en federale centen lospeuteren via N-VA, die de toon zal aangeven bij de hogere overheid.”

Vernedering

Lissewegenaar Dirk Rosson (70), die in de vorige eeuw twaalf jaar lang gemeenteraadslid was voor de toenmalige SP, ruilt de socialisten in voor de communisten. Hij staat bij PVDA op de dertiende plaats. “Het is heel simpel, ik ben nog altijd rood, terwijl Vooruit roze geworden is. De socialisten zijn een centrumlinkse partij geworden, ik kan mij daar niet mee vereenzelvigen.”

“Mijn papa François Rosson, de laatste burgemeester van een zelfstandig Lissewege, zou zich omdraaien in zijn graf, als hij ziet wat er bij Vooruit gebeurt. En met hem veel ouderdomsdekens van de vroegere Belgische Socialistische Partij (BSP). Het feit dat Vooruit een partij als de N-VA opvrijt is schandalig, ik ga daar absoluut niet mee akkoord!”

“Mijn vader was verzetsstrijder in de Tweede Wereldoorlog. Hij heeft de lokale witte brigade mee opgericht. Hij verdient een straatnaam of een plein. Onder de Toren zou moeten herdoopt worden in het François Rossonplein. Want papa heeft zoveel gedaan voor Lissewege.”

“En nu wordt deze deelgemeente, net als Zwankendamme en Lissewege, stiefmoederlijk behandeld door het stadsbestuur, waarin ook Vooruit zetelt. De Lissewegenaars worden vernederd. Vroeger had je in ons dorp twee gemeentelijke bedienden en een veldwachter. Nu komt de stadsadministratie met een mobilhome langs… Oudere Lissewegenaars moeten in de regen aanschuiven, eer ze bediend worden. Het ergste is: ze kunnen niet eens een huisvuilzak aankopen, het busje van de stad neemt die niet mee, want die zakken wegen blijkbaar te zwaar”, aldus nog PVDA-lid Dirk Rosson.