“Kennis via Matthias doorgeven”: Geert Leenknecht neemt na 30 jaar afscheid van Izegemse politiek

Geert Leenknecht geeft de politieke fakkel helemaal door aan zijn zoon Matthias. © foto Frank
Valentijn Dumoulein
Valentijn Dumoulein medewerker KW

Geert Leenknecht (58) is één van de laatste ‘anciens’ in de gemeenteraad, maar daar komt eind dit jaar verandering in. Na een carrière van 30 jaar in de lokale politiek komt hij niet meer op bij de gemeenteraadsverkiezingen en geeft hij de fakkel door aan zijn zoon Matthias. De Kachtemnaar zetelde altijd in de oppositie.

Hoe ben je indertijd in de politiek gerold, Geert?

“Mijn grootvader Gerard was in de jaren ’60 politiek actief in Kachtem, tot aan de fusie met Izegem in 1976. Mijn vader Walter was dat niet, maar mijn oom Rafaël wel. Ik heb veel van hem geleerd en via hem raakte ik in 1994 op zijn toenmalige lijst Gemeentebelangen verkozen. Weliswaar in de oppositie, een rode draad in mijn politieke carrière. Toen Gemeentebelangen uit elkaar viel, ben ik door Christophe Spriet bij VLD gehaald en daar ben ik altijd gebleven.”

Nochtans scheelde het ooit niet veel of een liberaal was schepen geworden.

“In 2012 hadden we gesprekken met de socialisten om een meerderheid te vormen. Vijftien minuten was Noël Vansteeland virtueel schepen, tot er een laatste bak stemmen binnen kwam en een cruciale zetel toch naar het Vlaams Belang en niet naar de socialisten ging. Finaal hebben N-VA en sp.a toen een meerderheid gevormd en belandden wij terug in de oppositie. In 2018 deed een gelijkaardig scenario zich voor. Toen N-VA van 12 naar 13 zetels klom, had ze genoeg aan CD&V met zijn drie zetels om samen een meerderheid te vormen.”

Je hebt vijf legislaturen meegemaakt. Wat was je favoriete periode?

“Na de verkiezingen van 2000 zetelden we met vier liberalen in de gemeenteraad. Toen waren we het best vertegenwoordigd en ik kijk daar met veel plezier op terug. Ik heb altijd goed samengewerkt met onder andere Noël Vansteeland en Christophe Spriet. Later kalfde dat af naar twee raadsleden en nu zetelde ik de voorbije legislatuur als enige liberaal in de gemeenteraad.”

Op welke realisaties ben je het meest trots?

“N-VA kwam ooit met een groenplan op de proppen, maar dankzij onze inzet is daar toen een groenvisie van gemaakt. Belangrijke nota daarin was dat agrarisch gebied ook in de toekomst landbouwgrond zou blijven. Ik weet nog dat er in die gemeenteraad 50 mensen in het publiek zaten, vooral van de Landelijke Gilde, en dat er toen een applaus kwam. Was het bij een plan gebleven, dan ging dat voor veel problemen zorgen bij heraanvragen van omgevingsvergunningen. Met een visie was dit gevaar geweken. Ik heb me altijd ingezet voor de landbouwers. Gezien mijn achtergrond (Geert is actief als vertegenwoordiger in veevoeders, red.) is dat niet vreemd, natuurlijk.”

“Blij dat ik toch paar steentjes in de rivier heb kunnen verleggen”

“We hebben ook eens een uitzondering op het reglement rond nachtlawaai kunnen bekomen. Als landbouwers ’s nachts hun oogst binnen halen, is er uitzonderlijk enkele nachten per jaar lawaai en wij hebben er voor gezorgd dat dit ongemoeid werd gelaten, zodat zij hun werk konden blijven doen. Ik ben ook blij dat ik de landbouwers heb kunnen inschakelen in het winterstrooiplan. Heel fijn om te zien dat we met enkele kleine ingrepen toch wat steentjes in de rivier konden verleggen.”

Heb je ook spijt dat iets niet gelukt is?

“Ja, ik heb er ooit voor geijverd om alle sportinfrastructuur in Kachtem op één site onder te brengen, maar er is toen voor gekozen om op die plek toch een woonwijk aan te leggen. Spijtig. Het resultaat is dat wagens nu overal opduiken en we een grote parkeerdruk ervaren rond onder andere ’t Sok en het Kachtemseplein. Soms was het ook frustrerend om te zien dat ik een voorstel deed, de meerderheid dat niet volgde, maar dat het enkele jaren later dan toch ingevoerd werd. Dat was onder andere het geval rond een voorstel om jobstudenten bij de groendienst te laten werken of om het SMS-parkeren in te voeren.”

Wat zal er je altijd bij blijven van die 30 jaar?

“Dat ik altijd op het dossier en nooit op de persoon heb gesproken. Ik kan na die 30 jaar nog altijd met iedereen door dezelfde deur. Er is niks blijven hangen en dat vind ik ook belangrijk. Tussen 2006 en 2012 ben ik ook even provincieraadslid geweest, maar dat verliep niet altijd over rozen. Ik had eens een voorstel ingediend om zelfstandige starters de eerste drie jaar geen belasting te laten betalen. Dat werd eerst goedgekeurd, maar later vonden ze een ‘technische fout’ en is het er toch niet door geraakt. Dat gaf mijn vertrouwen in de politiek soms een knauw.”

De politieke opvolging is ook verzekerd, met je zoon Matthias.

“Het doet deugd dat de familietraditie op die manier wordt verder gezet. Ik ben blij dat ik mijn kennis en ervaring via die weg kan doorgeven. Matthias stond in 2018 al eens op de lijst van Open VLD. Nu kiest hij met enkele andere liberalen voor een samenwerking onder de vleugels van STiP+. Ik heb daar een goed gevoel bij. Het is een stadspartij met mensen uit alle geledingen van de bevolking. De geschiedenis herhaalt zich eigenlijk op dat vlak een beetje, want Gemeentebelangen was ook zo’n partij (lacht).”

Lees meer over: