John Crombez sluit coalitie met N-VA, Trots op Oostende reageert ontgoocheld

John Crombez is een gelukkig man na zijn verkiezingsoverwinning. © EFO

In Oostende heeft toekomstig burgemeester John Crombez (Vooruit) een coalitie gesloten met N-VA. Dat laat de partij vrijdag weten. Daarmee belandt Trots Op Oostende in de oppositie. Vooruit was zondag de grote winnaar van de verkiezingen met 38,7 procent van de stemmen.

Vooruit Plus haalde in Oostende met een topscore 18 van de 41 zetels binnen. De partij van huidig burgemeester Bart Tommelein Trots op Oostende, een samenwerking tussen Open VLD, CD&V en Groen, moest inboeten en haalde 19,3 procent van de stemmen. N-VA ging licht vooruit en strandde op 19,2 procent. Vooruit ging met beide partijen gesprekken aan en koos uiteindelijk voor een coalitie met N-VA. Beide partijen hebben een princiepsakkoord om de komende dagen samen aan een bestuursakkoord te werken.

In het akkoord staan enkele inhoudelijke kernpunten die de basis vormen voor het bestuursakkoord in Oostende. “Ze verankeren meteen ook een algemeen principe van gezamenlijk bestuur”, klinkt het. Daarover wordt volgens Vooruit eind volgende week meer nieuws verwacht.

Trots op Oostende belandt daarmee op de oppositiebanken. Daarover heeft Crombez de partij alvast geïnformeerd. Tommelein kondigde zondag nog zijn politieke afscheid aan en neemt dus geen plek op in de oppositie. Op sociale media reageerde de partij al ontgoocheld.