5 conclusies voor Oostende na de verkiezingen
De kaarten zijn geschud, de stemmen geteld. In Oostende zijn dit de vijf belangrijkste politieke conclusies.
1. Vooruit Plus overtuigt Oostendenaar
Bijna vier op tien Oostendenaars stemde op Vooruit Plus. Daarbij valt de monsterscore voor John Crombez op: 9.075 stemmen. Dat betekent dat 27,3 procent van alle kiezers op hem heeft gestemd. Even opvallend zijn de scores van de 18 verkozenen: die halen allemaal meer dan 1.000 stemmen. In de badstad telt men politiek mee als er vier cijfers in het stemmenaantal staan. De 189 ‘duizenders’ zijn ook opmerkelijk met een opkomst van slechts 60 procent. Het maakt er de keuze voor de verdeling van mandaten niet eenvoudiger op. De verkozenen zijn een mix van ervaren en nieuwe Vooruit-kandidaten en een vijftal onafhankelijken en zelfstandigen.
2. Voorlopig weinig blauw
Er zijn slechts twee liberale verkozenen bij Trots op Oostende, de lijst die nochtans is opgezet door Bart Tommelein (Open VLD). Hij verliest fors maar is wel de stemmenkampioen van de lijst. Hij zorgt er straks mee voor dat er meer liberalen in de gemeenteraad komen: bij de eerste acht opvolgers zijn er zes liberalen. De eerste opvolger (huidig fractieleider Charlotte De Backer) mag in januari al aan de slag, want Tommelein gaf aan dat hij niet zal zetelen. De liberalen zijn nu ondervertegenwoordigd maar het zal van kartelpartners CD&V en Groen afhangen of er meer liberalen in de raad komen. Gezien het beperkte aantal zitjes is het niet evident dat er doorgeschoven wordt.
3. Bescheidenheid siert
Kartelpartner CD&V haalt drie verkozenen op de lijst; Bart Plasschaert gaat er fors op vooruit. Toen Tommelein zijn afscheid aankondigde, stond Plasschaert de hele tijd met gebogen hoofd. Zijn beslissing om al dan niet te stoppen met politiek wordt gevoed door de bekommernis van opvolging door een andere CD&V’er. Uit de verklaringen van Plasschaert blijkt weinig rancune. In tegenstelling tot Groen. Daar scoorde Silke Beirens beter dan ‘kopvrouw’ Waldmann. Silke Beirens had het op sociale media over ‘rechts populisme’ in een verwijzing naar Vooruit. Covoorzitter Bruno Bakeroot deed er een schep bovenop: “De kiezer heeft niet altijd gelijk, maar wel alle rechten.”
4. N-VA heeft nieuwe kopvrouw
De score van lijsttrekker Charlotte Verkeyn (3.229) is flink hoger dan die van de voormalige kopman Anseeuw. Ze bevestigt als schepen en dankt de stemmen ook aan haar nieuwe parlementair mandaat en de felle uithalen naar Trots op Oostende. N-VA kan ook drie nieuwe gemeenteraadsleden kansen geven; Manu Beuselinck keert weer op het voorplan. Niettegenstaande de winst van één zetel, dalen toch de voorkeurstemmen van een aantal verkozenen. Het wijst erop dat alles draait rond de nieuwe leider: kopvrouw Charlotte Verkeyn die het team bijeen moet zien te houden.
5. Vlaams Belang en PVDA breken niet door
De extra procenten voor Vlaams Belang vertalen zich niet in extra zetels. De nieuwe kopman Tom Lamont bevestigt meer dan verwacht. Pogingen om hem weg te zetten als aangespoelde Oostendenaar mislukten: Lamont haalt 2.394 voorkeurstemmen; veel meer dan Christian Verougstraete deed. Hij wordt gezien als de nieuwe leider en coach en stippelde al de lijnen uit voor de oppositie. PVDA-lijsttrekker Dirk Vanmassenhove wacht als eerste en enige West-Vlaamse verkozene de moeilijke taak om linkse oppositie te voeren tegen een meerderheid met daarin de socialisten. PVDA en Vlaams Belang wijzen naar de burgemeestersstrijd als reden dat ze niet helemaal doorbreken.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier