John Crombez kijkt vooruit na verkiezingsoverwinning: “Zowel met Trots als N-VA raak- en verschilpunten”

John Crombez is een gelukkig man na zijn verkiezingsoverwinning. © efo
Edwin Fontaine
Edwin Fontaine Medewerker KW

John Crombez won met Vooruit Plus de verkiezingen in Oostende. De toekomstige burgemeester blikt terug op de campagne en vooruit naar gesprekken die binnen de twee weken al moeten leiden tot een coalitie. Vlak voor hij zich daarop stort, evalueert hij. “Het hoogtepunt van deze campagne was niet de verkiezingsavond.”

“We trokken vier jaar in de wijken rond en hebben geluisterd. Er leefde in Oostende veel rond zone 30, de ziekenhuizen en Thermae Palace en dat was ook cruciaal. We wisten wel dat dit een impact zou hebben op de resultaten. We hebben felle discussies over gehad, maar ik vond het een normale campagne”, analyseert John Crombez de verkiezingsoverwinning. Over zijn 9075 voorkeurstemmen : “Dat is enorm. Net zoals de 18 verkozenen die allen meer dan 1000 stemmen halen. Dat gebeurde nooit eerder. De enige verklaring is dat we als groep opkwamen en we bij huisbezoeken steeds de raad gaven voor alle kandidaten te stemmen.” Zijn positie legt voorlopig geen extra druk: “Er is vertrouwen gegeven door veel Oostendenaars, waaronder veel niet-traditionele Vooruitstemmers. Er is bij hen een verwachting. Ik kijk ernaar uit om daar mee aan de slag te gaan.”

Met Trots of N-VA ?

“Er zijn weinig lijsten opgekomen in Oostende omdat drie partijen al in één blok in het kartel zaten. Dat beperkt de mogelijkheden. We vreesden vooraf, en ook even toen gedeeltelijke resultaten bekend raakten, dat er maar één mogelijkheid zou zijn om een coalitie te maken en dat een coalitie met drie lijsten en vijf partijen zou zijn. Uiteindelijk hebben vier lijsten meerdere zetels gehaald. Het feit dat er nu twee coalities mogelijk zijn, was een opluchting. Het is mathematisch duidelijk wat er kan. Ik ga met N-VA en Trots een gesprek hebben en daarna mijn voorkeur bepalen. Voor 28 oktober moet er ook een afgerond geheel zijn met voordrachten. Dat is een strakke timing ook omdat je toch ook inhoudelijk wil werken. We hebben gemeenschappelijke en verschilpunten met zowel Trots als N-VA. Beiden hebben acht zetels, dus het inhoudelijke wordt belangrijk.” Crombez sluit uit dat hij uit de lijst Trots groepen ‘losweekt’ of hen uit elkaar speelt: “Ze hebben hun lijst ingediend als één fractie en kunnen dus niet afzonderlijk toetreden tot een meerderheid. Het was hun keuze.”

Vijf vragen aan John Crombez

1. Komen er gesprekken met Vlaams Belang en PVDA?

“Spreken met Vlaams Belang; iedereen weet dat het tot niets leidt. Het is voor de galerij want ik heb voor de verkiezingen gezegd dat ik geen bestuur maak met hen en Tom Lamont weet dat ook. Voor PVDA geldt dat ook. Het heeft geen nut, want hun ene zetel heeft geen bepalende functie. Ik ken de mensen en de programma’s van alle partijen. Gesprekken waarvan je vooraf weet dat het tot niets leidt, is toch een beetje ‘doen alsof’.”

2. Wat was het hoogte- en dieptepunt van de campagne?

“Het hoogtepunt was het moment dat het verlossende telefoontje kwam voor extra middelen voor het Thermae Palace. Want ik wist dat het voor Oostende een enorm verschil zou maken. Nu moet het gewoon gebeuren. Een dieptepunt was er niet. Maar toen ik van Bart Tommelein tijdens een tv-debat te horen kreeg dat ik een extreemrechtse populist was, was ik daar echt van geschrokken.”

3. Was er al contact met Bart Tommelein?

“Op de verkiezingsavond heeft hij me via een bericht gefeliciteerd en laten weten dat hij zou stoppen. Er zijn enkele berichten uitgewisseld. We hebben elkaar nog niet gesproken. Ik ben nationaal voorzitter geweest van een paar honderd afdelingen en ik weet hoe diep het mensen kan raken als ze verkiezingen verliezen. Ik heb alle respect voor zijn beslissing. We kennen elkaar al 20 jaar. Voor Bart is dat het belangrijkste stuk van zijn leven geweest en hij sluit dat af. Dat is menselijk altijd moeilijk, voor wie ook. Ik wens hem echt het allerbeste.”

4. Wanneer heb je je ouders ingelicht?

“Ik heb zondagmiddag gewacht tot ik zeker wist dat de score stabiel was. Mijn vader wordt deze week 89 jaar en zat blijkbaar voor televisie op de manier waarop hij destijds als chef bij scheepswerf Seghers actief was. Met voor hem allerlei papiertjes. Toen ik belde las hij de briefjes voor en maakte opmerkingen. Zij en mijn broer hebben ook erg veel reacties gekregen. Net zoals ik. Ik wil via deze weg alvast al wie stuurde, danken. Weet je, mijn ouders hebben lang in Oostende gewerkt en vinden het ongelofelijk dat ik die kans hier krijg. Mijn moeder herhaalde wat ze al jaren zegt. Dat ik voldoende moet eten en af en toe tijd moet nemen voor mezelf. En af en toe is dat al gelukt. (lacht)”

5. Word je voltijds burgemeester?

“Ik zal nog een beperkt aantal uur les gezondheidseconomie geven aan de UGent. Al mijn andere activiteiten, zoals lesgeven in Hasselt en aan de UGent-faculteit aan de watersportbaan in Gent en enkele onderzoekstrajecten kan ik nu niet voortzetten. Ik word voltijds burgemeester. Het enige wat ik nog afwerk is een boek over gezondheidseconomie.”