Het gemeenterapport van Wingene: Keizerspark blijkt zorgenkind, maar nu eerst fusie afronden

Het aanvankelijk fraai uitgetekende vrijetijdscentrum werd een financiële nachtmerrie. Wat zal er van het project uiteindelijk nog overblijven? © GF
Georges Gielen
Georges Gielen Medewerker KW

Op zondag 13 oktober mag je weer kiezen wie de komende zes jaar Wingene zal leiden. Maar hoe heeft het huidige gemeentebestuur het gedaan? Welke projecten werden gerealiseerd, welke op de lange baan geschoven? Wat pakte het bestuur goed aan, waar werd geflaterd? Je ontdekt het in dit gemeenterapport.

Wat gebeurde er bij de vorige lokale verkiezingen in 2018?

CD&V in Wingene haalt in 2018 zo’n 68 % van de stemmen, wat voor een verpletterende meerderheid zorgde van 17 op 23 zetels. De oppositie van N-VA en Burgerbelangen wordt zo gedwongen tot louter constructieve kritiek. Hendrik Verkest laat na meer dan drie decennia zijn sjerp in 2021 over aan Lieven Huys.

Het gemeentebestuur staat ondertussen voor een van de grootste uitdagingen uit haar geschiedenis: de geplande fusie met Ruiselede tot een goed einde brengen. Zo verontwaardigd en bitter de toon is in Ruiselede, zo verwonderd en vanzelfsprekend is de teneur in Wingene. Toch staat het nu al vast, dat de komende verkiezingen ditmaal geen walk in the park worden. De drie oppositiepartijen van Wingene en Ruiselede, met name N-VA, Respect en Burgerbelangen, hebben zich gegroepeerd in één kartel. De CD&V van Wingene neemt RKD van de Ruiseleedseburgemeester Greet De Roo onder haar vleugels. Benieuwd wie het pleit wint in de fusiegemeente.

Lees verder onder de verkiezingsuitslag van 2018

Wat waren de belangrijkste realisaties?

De nieuwe brandweerkazerne van Zwevezele raakt in 2021 in een mum van tijd gebouwd. De administratie van Wingene slaagt erin drie vierde subsidies los te peuteren voor de fraaie renovatie van de 16de-eeuwse vakwerkhoeve Kaplote. Je kan er sinds 2021 trouwen. De dorpskern krijgt een cameranetwerk, die de snelheid merkelijk indamt. Zowat iedereen loopt er wel eens tegen de lamp, ook het zwaar vrachtverkeer. De herinrichting van Wildenburg met een fraaiere kerkomgeving, dorpsrand, parkeerplaats, poelen, zitplaatsen, picknicktafels, wadi’s en extra groen is zonder meer een extra toeristische attractie. De vernieuwing van het gemeentehuis als moderne uitvalsbasis voor meer dan honderd man personeel – met doorgedreven digitalisering en zogenaamde flexbureaus verloopt vlot. Normaal gezien moet ook het nieuwe politiekantoor in Hille dit jaar klaar geraken. De Tieltse korpschef Filip Feraux maakt zich sterk dat dit zal zorgen voor meer veiligheid en meer blauw op straat. Niet onbelangrijk zijn de omvangrijke riolerings- en verbeteringswerken langs de Ruiseledesteenweg, die uiteindelijk ook zullen zorgen voor veilige fietspaden tussen Wingene en Ruiselede.

Waar sloeg het gemeentebestuur de bal mis?

Het oogt schitterend op plan, maar het wordt net geen financiële nachtmerrie: het Keizerspark met het vrijetijdscentrum. Het aanvankelijke geraamde budget van 13,2 miljoen groeit naar 17,32 miljoen en – als we de oppositie mogen geloven dreigt verder uit te deinen naar 25 of 26 miljoen. “We zijn uiteindelijk op de rem gaan staan”, stelt burgemeester Lieven Huys. Het hele project wordt daarop serieus gedownsized naar 11 miljoen. Maar dat kostenplaatje groeit ondertussen ook weer naar 12 miljoen.

Net als in Ruiselede vindt ook oppositie-kopman en huidige lijsttrekker Pieter-Jan Verhoye de hele communicatie rond de geplande fusie één grote miskleun. “Dit is totaal verkeerd aangepakt: zonder voortraject, zonder inspraak, zonder transparantie. Ook over de voorlopige factuur van het fusietraject wordt heel geheimzinnig gedaan.” De hele fusie-operatie bestaat uit 300 stappen, waaraan de hele administratie koortsachtig werkt. Vermits dit een primeur is voor West-Vlaanderen, bestaat er geen draaiboek over. Als de fusie in 2025 geen succes wordt, is de imagoschade voor de huidige CD&V-meerderheid niet te overzien.

Hoe blikken we terug op de voorbije zes jaar?

Zowel CD&V in Wingene als RKD in Ruiselede hebben moeilijke jaren achter de rug en ook de toekomst voorspelt heel wat hindernissen en financiële uitdagingen. Kan het vernieuwde maar relatief kleine gemeentehuis van Wingene een uitgebreide administratie van 150 man vlot laten draaien? Kunnen de steeds maar stijgende bouwkosten van projecten zoals de twee cultuurzalen in beide fusiegemeenten binnen de perken blijven? Zal de volgende meerderheid in Wingene de fusie-onrust in Ruiselede kunnen wegnemen? Het behoud van de eigen identiteit en mogelijk stijgende belastingen lijken dé thema’s van de volgende verkiezingen te worden. Vandaag roept de fusie nog altijd meer vragen dan antwoorden op. “Een belangrijk voordeel van fusieplannen, is dat alles in vraag wordt gesteld en minutieus doorgelicht. Daar zullen we zeker ons voordeel mee doen”, voorspelt burgemeester Huys. Dat wordt wellicht dé uitdaging voor de volgende jaren: de voordelen van de fusie veel concreter en eenvoudiger in beeld brengen. Hoe moeilijk dat ook is als je een onwillige partner als Ruiselede moet overtuigen van het tegendeel.