Het gemeenterapport van Ruiselede: Nakende fusie met Wingene verdeelt dorp in twee kampen

Het rustige Ruiselede gaat een nieuw avontuur tegemoet. Zal het zijn plaats vinden in het nieuwe Wingene? © GF
Georges Gielen
Georges Gielen Medewerker KW

Op zondag 13 oktober mag je weer kiezen wie de komende zes jaar je gemeente zal leiden. Maar hoe heeft het huidige gemeentebestuur het gedaan? Welke projecten werden gerealiseerd, welke op de lange baan geschoven? Wat pakte het bestuur goed aan, waar werd geflaterd? Je ontdekt het in dit gemeenterapport.

Wat gebeurde er bij de vorige lokale verkiezingen in 2018?

Bij de vorige verkiezingen werd het een bitsige strijd en de uitslag was navenant. RKD haalde 9 zetels, Respect 8 en Durven geen. Greet De Roo begint aan een derde ambstermijn als burgemeester. Amper een jaar na de installatie van de nieuwe gemeentebesturen, verlamt een verwoestende coronapandemie vanaf 2020 het sociale en economische leven. Projecten staan on hold. Corona is in maart 2022 nauwelijks bedwongen, of Rusland valt Oekraïne binnen, wat zorgt voor een nooit geziene energiecrisis en fors stijgende bouwkosten. Bovendien ondergaan we in 2023 een van de natste winters ooit. Ook in Ruiselede stijgen de facturen voor projecten en raken de riolerings- en vernieuwingswerken in de Brandstraat van Doomkerke zwaar achter op schema. Tot overmaat van ramp keurt de Raad van State de nieuwe plannen voor de cultuurzaal af. Weer een project dat hapert. En dan kondigen Wingene en Ruiselede aan te willen fusioneren! Oppositiepartij Respect reageert furieus: “We zijn schaakmat gezet.” Wilde fusieverhalen en dreigende belastingverhogingen verdelen het molendorp in twee kampen.

Lees verder onder de verkiezingsuitslag van 2018

Wat waren de belangrijkste realisaties?

Door de opeenvolgende crisissen lijkt er in Ruiselede weinig te bewegen, maar er zit wel veel in de pijplijn. De uitgebreide riolerings- en wegenwerken – de dorpskernvernieuwing die Doomkerke zeker een boost zal geven – zouden tegen Pasen 2025 klaar zijn. Na een extra gemeenteraad probeert de RKD-meerderheid schot te krijgen in het dossier van de broodnodige, nieuwe cultuurzaal. De bouw van een nieuw Curando-zorgdorp in hartje centrum is in volle ontwikkeling, waarbij het gemeentebestuur de nieuwe sportzaal financiert. Nog dit jaar moet ook de vernieuwde sporthal dé nieuwste sportieve hotspot worden. Tegen volgend jaar telt Ruiselede alleen nog openbare ledverlichting. Een bufferbekken in de Kruiswegestraat maakt dat de Bruggestraat niet meer geteisterd wordt door overstromingen. De nieuwe loods voor de technische diensten en de brandweer mag gezien worden. De ambachtelijke zone aan de N37 bewijst zijn nut. Er zijn nieuwe bouwprojecten aan de Oude Tieltstraat en de Ipon-verkaveling aan de Poekestraat. En wat de fusie betreft, belooft RKD alvast dat Ruiselede een evenwaardige eenheid wordt in het vernieuwde Wingene.

Waar sloeg het gemeentebestuur de bal mis?

Misschien dat binnen tien jaar meer mensen de geplande fusie tussen Ruiselede en Wingene wat milder zullen bespreken. Maar de manier waarop RKD het hele fusieverhaal naar de inwoners van Ruiselede verkocht, is een schoolvoorbeeld van slecht aangepakte communicatie. Dat geeft burgemeester Greet De Roo na de hele heisa ook toe: “Ik heb de emoties en reacties op de fusie onderschat. Wingene heeft al ervaring door zijn fusie met Zwevezele. Ruiselede heeft nog nooit een fusie meegemaakt. Dat ligt dus extra gevoelig.” Transparantie en communicatie – of liever het gebrek daaraan – zijn dan ook de twee stokpaardjes, waarmee oppositiepartij Respect de huidige meerderheid om de oren slaat. Het gemeentebestuur lanceert de ene enquête na de andere, om de inwoners te betrekken bij het fusieverhaal. Maar de (te?) late inspanningen kunnen niet echt overtuigen. De stelling van de Wingense burgemeester Lieven Huys, dat hét grote voordeel van de fusie – over méér expertise beschikken in eigen rangen – niet zichtbaar zal zijn voor de man in de straat, helpt niet. De fusieplannen verdelen het dorp in twee kampen.

Hoe blikken we terug op de voorbije zes jaar?

Het is niet ongewoon, dat pal voor de verkiezingen de meningen en conflicten tussen meerderheid en oppositie scherper worden. Maar in Ruiselede zijn de messen veel vroeger geslepen, door de aangekondigde fusieplannen in 2022 die insloegen als een bom. Ondertussen bestaat het fusietraject uit liefst 300 stappen, die een enorme inspanning vragen van personeel en administratie. Zowel meerderheidspartij RKD als de opposanten van Respect moeten nu schuilen onder de vleugels van de Wingense partijen CD&V, N-VA en Burgerbelangen, om hun standpunten kenbaar te maken. Het zal niet makkelijk zijn om zich zo even duidelijk te profileren als voorheen. De Ruiseleedse kiezer staat voor een heus dilemma. Zal hij of zij zich afkeren van de huidige meerderheid en kiezen voor het oppositie-kartel, om zo zijn ongenoegen rond de fusie kenbaar te maken? Of zal hij veeleer kiezen voor lokale kandidaten in de tot dusver nog comfortabele meerderheid van CD&V-RKD, om de stem van Ruiselede hard genoeg te laten klinken in het nieuwe Wingene? Dat zal zonder meer duidelijk worden na de verkiezingen van zondag 13 oktober.