Het gemeenterapport van Oostrozebeke: Vernieuwde dorpskern geeft centrum moderne aanblik

De mooiste en grootste realisatie van de ploeg Derudder binnen deze legislatuur is zondermeer de modernisering van het dorpscentrum. Op de foto de start van de werken met burgemeester Luc Derudder en zijn schepenen van openbare werken Olivier de Marez. © CLY
Julien Cluyse
Julien Cluyse Medewerker KW

Op zondag 13 oktober mag je weer kiezen wie de komende zes jaar je gemeente zal leiden. Maar hoe heeft het huidige gemeentebestuur het gedaan? Welke projecten werden gerealiseerd, welke op de lange baan geschoven? Wat pakte het bestuur goed aan, waar werd geflaterd? Je ontdekt het in dit gemeenterapport.

Wat gebeurde er bij de vorige lokale verkiezingen in 2018?

Het begon allemaal met een verrassende verkiezingsuitslag. Daar waar de Lijst van de Burgemeester in vorige verkiezingen steeds een comfortabele uitslag haalde, werd het dit keer een zeer nipte bedoening. De Lijst van de Burgemeester moest zich tevreden stellen met 10 zetels, terwijl Inspraak.nu als oppositie ineens 9 zetels binnenhaalde. Verrassend was ook dat lijstduwer Luc Derudder meer stemmen haalde dan oud-burgemeester Karl De Clerck, die meteen afhaakte en de burgemeesterssjerp doorschoof naar zijn opvolger. Binnen de collegesamenstelling gebeurden er tal van verschuivingen, toen o.a. schepen Marc Tyberghien het aan de stok kreeg met burgemeester Luc Derudder en de raad verliet, zodat raadslid Cyriel Seys zijn intrede deed. Daar bleef het niet bij. Toen stemmenkanon Jacques Goemaere op 8 juli overleed na een zwaar verkeersongeval was dat een zware klap voor de meerderheid. Hij werd opgevolgd door Anne-Sophie Verschoore. De Lijst van de Burgemeester verloor niet alleen zijn populaire schepen, maar ook een stemmenkanon voor de komende verkiezingen.

Lees verder onder de verkiezingsuitslag van 2018

Wat waren de belangrijkste realisaties?

Het is duidelijk dat de nieuwe meerderheid inzette op veiligheid en kwalitatieve opvang en huisvesting voor senioren. Daar hebben ze ook heel hard werk van gemaakt. Projecten die allemaal kaderen onder de rubriek veiligheid werden voor de ploeg Derudder grotendeels gerealiseerd. Denk maar aan de doortocht van de N357 (veiliger voor fietsers/voetgangerszone 30), het kruispunt Gentstraat – Wakkensteenweg (minder ongevallen), het vrachtwagenpark De Gouden Appel (minder vrachtwagens in het centrum), fietsstraten en fietssuggestiestroken in de Kalbergstraat en heel recent nog in de Hoogstraat, de oversteekplaats aan het Hoogleen, de herinrichting van Ginste met een asverschuiving, voetpaden in de Palingstraat en de heraanleg van de Lindestraat met eenrichtingsverkeer.

Ook werd er wat gedaan aan de huisvesting voor senioren. De bejaardenhuisjes nabij het woonzorgcentrum werden heringericht. Er werden parkeerplaatsen voorzien aan de huisjes en er werd werk gemaakt van een lokaal dienstencentrum. Er werd ook ingezet op sociale programma’s die de levenskwaliteit van de senioren kunnen verbeteren.

Waar sloeg het gemeentebestuur de bal mis?

De herinrichting van de Nieuwstraat stond deze legislatuur gepland, maar werd volgens de burgemeester uitgesteld omdat het financieel niet haalbaar bleek. Het project Nieuwstraat is verschoven naar de volgende legislatuur. Het jaar 2026 wordt vooropgesteld. Verder zijn er nog de perikelen rond het rusthuis Rozenberg en de zogenaamde insulinemoorden. Tot op heden is er geen doorbraak in het onderzoek. De rusthuismoorden hebben de gemeente en vooral WZC Rozenberg in een slecht daglicht gesteld. De doorlichting van het rusthuis die erop volgde heeft wel geleid tot serieuze veranderingen in het beleid van het rusthuis, en er moest ook geïnvesteerd worden in de veiligheid. Intussen is de toestand genormaliseerd en draait het woonzorgcentrum weer op volle capaciteit.

Hoe blikken we terug op de voorbije zes jaar?

Het gemeentebestuur kreeg enkele zware opdoffers te verwerken zoals het plotse overlijden van schepen Jacques Goemaere en de aanslepende affaire rond de moorden en het wanbeleid in rusthuis Rozenberg, Wat investeringen betreft, deed de ploeg Derudder het vrij goed. Het mag gezegd dat door de dorpskernvernieuwing het centrum een totaal nieuwe moderne aanblik heeft gekregen. De ploeg heeft ervoor gezorgd dat het in de gemeente goed wonen is. Alle nuttige accommodaties voor jong en oud zijn er voorhanden en door het voeren van een nieuw mobiliteits- en parkeerbeleid is het zelfs prettig winkelen in Oostrozebeke. Belangrijk is dat niet alleen het centrum van de gemeente een grondige facelift heeft ondergaan in deze legislatuur, er werd ook hard geïnvesteerd in het gehucht De Ginste. De wegeninfrastructuur werd er volledig vernieuwd en de parking heraangelegd. Wat heel belangrijk is, is dat bij hevige regenval de waterafvoer verzekerd is en niet meer kan leiden tot overstromingen. Ten slotte dient ook gezegd dat ook de kerkhoven een grondige facelift kregen, wat een zeer gevoelig punt was bij de bevolking.