Het gemeenterapport van Moorslede: Geen einde in schoonheid na schorsing burgemeester
Op zondag 13 oktober mag je weer kiezen wie de komende zes jaar je gemeente zal leiden. Maar hoe heeft het huidige gemeentebestuur het gedaan? Welke projecten werden gerealiseerd, welke op de lange baan geschoven? Wat pakte het bestuur goed aan, waar werd geflaterd? Je ontdekt het in dit gemeenterapport.
Wat gebeurde er bij de vorige lokale verkiezingen in 2018?
Nooit eerder hadden de inwoners van Moorslede tijdens de verkiezingen de keuze uit maar liefst vijf politieke partijen. Van versnippering gesproken. Met Visie en STERK kwam er een nieuwe meerderheid. PRO verdween naar de oppositie. Het was in de loop van de vorige legislatuur duidelijk dat het niet boterde tussen burgemeester Ward Vergote (Visie) en eerste schepen Ward Gillis (PRO). Het nieuwe STERK kwam als de grote winnaar uit de stembusslag. Opmerkelijk: Sherley Beernaert behaalde meer voorkeurstemmen dan de uittredende burgemeester, maar bedankte voor de sjerp. Met nu drie partijen in de oppositie heeft de nieuwe meerderheid het niet makkelijk. Halverwege de legislatuur was er commotie rond de burgemeester en schepen Geert Vanthuyne, die voor hun beurt hun coronavaccin zouden hebben gekregen. Om nog te zwijgen van de klachten bij de gouverneur. Vergote kwam in opspraak door de aankoop met voorkennis van landbouwgrond in Dadizele. De burgemeester is sinds augustus vijf maanden geschorst. Nessim Ben Driss is nu waarnemend burgemeester. Stefan Cardoen verliet Visie en zetelt als onafhankelijke.
Lees verder onder de verkiezingsuitslag van 2018
Wat waren de belangrijkste realisaties?
Na een legislatuur waarin er flink werd geïnvesteerd bestaat het lokaal bestuur nu uit een nieuwe coalitie. De renovatie van het oud gemeentehuis in Dadizele is een van de belangrijkste dossiers. Het oogt heel mooi, zowel binnen als buiten. Nog in Dadizele is de goedkeuring van de samenwerkingsovereenkomst met de provincie voor de ontwikkeling van het voormalig Dadipark tot een landschappelijk waterpark een belangrijke stap in een aanslepend dossier. Het is nu wachten op actie op het terrein. In Dadizele vonden in de Kleppe- en Ledegemstraat wegen- en rioleringswerken plaats, nu komt de Mandellaan aan bod. Een pluspunt voor de jonge ouders is de komst van extra kinderopvang naast Maria’s Rustoord in Dadizele. De begraafplaatsen in Dadizele en Moorslede werden heraangelegd. De Spaanse Kapel in Dadizele schittert. Eind april vond de officiële opening plaats van een bijkomende loods van de gemeentelijke technische dienst in de Tuimelaerestraat. Opmerkelijk is dat er sindsdien in het vooruitzicht van de verkiezingen nergens nog lintjes werden doorgeknipt…
Waar sloeg het gemeentebestuur de bal mis?
Zoveel jaar later hebben de twee atletiekclubs Dapalo en VAD Dadizele nog altijd geen atletiekpiste. Een tiental leden van Vrienden Atletiek Dadizele (VAD) voerden in oktober 2016 (!) voor aanvang van de gemeenteraad een ludieke actie aan de ingang van het gemeentehuis in Moorslede. Toen al haalde burgemeester Ward Vergote aan dat de gemeente op zoek was naar een stuk grond en dat wordt telkens maar herhaald. Bij de hogere overheid wil blijkbaar niet iedereen mee in het verhaal. De talrijke leden staan ondertussen in de kou. Een dossier dat veel stof doet opwaaien is de bouw van een uitkijktoren van 25 meter hoog op de terreinen van het gewezen Dadipark. De uitkijktoren kadert binnen Horizon 2025, een initiatief van de provincie en het autonoom provinciebedrijf Westtoer. De provincie zorgt voor een subsidie van 200.000 euro. De bouw van een uitkijktoren noemt het lokaal bestuur een unieke kans die men men niet wil laten liggen. Op een infoavond met drie voorstellen was er niet veel volk. Het was misschien verstandig geweest de installatie te koppelen aan een volksraadpleging. Willen de Daiselnaars dat wel?
Hoe blikken we terug op de voorbije zes jaar?
De bestuursmeerderheid van Visie en STERK kan op het einde van een toch wel heel bewogen rit niet in schoonheid eindigen. Daarvoor is er in de tweede helft van de legislatuur te veel gebeurd. Eerst maakte de voltallige oppositie heisa, omdat burgemeester Ward Vergote en schepen Geert Vanthuyne voor hun beurt gevaccineerd zouden zijn tegen corona. De burgemeester weigerde uitleg te geven omwille van het medisch geheim. Eind 2022 kwam via deze krant aan het licht dat de burgemeester een stuk landbouwgrond in de Millesteenstraat in Dadizele had gekocht en later weer doorverkocht met een winst van 208.000 euro. Volgens de oppositie met voorkennis dat de landbouwgrond ambachtelijke zone zou word. Er kwam een rechtszaak van en de rechter oordeelde dat de belangenvermenging is bewezen. Ward Vergote werd veroordeeld en de oppositie eiste zijn ontslag, maar hij weigerde op te stappen. Tot minister Annelies Rutten (Open Vld) ingreep. Ondertussen raakte bekend dat Vergote ook geen kandidaat kan zijn bij de gemeenteraadsverkiezingen.
Gemeenteraadsverkiezingen 2024
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier