Het gemeenterapport van Lo-Reninge: Voltooid masterplan voor jeugdsites valt in de smaak

De Zuidhoeve is de nieuwe stek en ontmoetingsplaats voor jeugdverenigingen. © MVO
Myriam Van den Putte
Myriam Van den Putte Journaliste Het Wekelijks Nieuws

Op zondag 13 oktober mag je weer kiezen wie de komende zes jaar je gemeente zal leiden. Maar hoe heeft het huidige gemeentebestuur het gedaan? Welke projecten werden gerealiseerd, welke op de lange baan geschoven? Wat pakte het bestuur goed aan, waar werd geflaterd? Je ontdekt het in dit gemeenterapport.

Wat gebeurde er bij de vorige lokale verkiezingen in 2018?

Dynamisch, de partij van burgemeester Lode Morlion, haalde acht zetels (+1). De oppositiepartij Inspraak verloor een zetel en moest het stellen met vijf zetels. Burgemeester Lode Morlion startte met dezelfde meerderheid met één nieuwe schepen, namelijk Lieve Castryck (ter vervanging van Lena Merlevede, die niet meer opkwam). In de loop van de legislatuur zijn er twee raadsleden vervangen. Raadslid Marie Helene Mabesoone was nog studente toen ze werd verkozen als raadslid voor Dynamisch. Zij is de liefde gevolgd en woont niet meer in de gemeente. Ze werd vervangen door Annelies Naert uit Noordschote. Ook het jonge raadslid Lyn Cailliau van oppositiepartij Inspraak verliet Lo-Reninge en dus ook haar zitje in de gemeenteraad. Eind vorig jaar maakte burgemeester Lode Morlion bekend dat hij zich niet opnieuw kandidaat zou stellen voor de volgende legislatuur. Lieve Castryck werd aangeduid als lijsttrekker voor Dynamisch, maar omdat er zich geen enkele andere lijst heeft aangemeld voor de verkiezingen op 13 oktober 2024, wordt Lieve Castryck automatisch de nieuwe burgemeester.

Lees verder onder de verkiezingsuitslag van 2018

Wat waren de belangrijkste realisaties?

De restauratie van het administratief centrum is bezig en de restauratie van de Sint-Pieterskerk ging van start. Het bestuur maakte werk van de verkeersveiligheid via de invoering van zones 30 en trajectcontroles. De kidspaden werden vernieuwd en er kwamen acht nieuwe luisterzuilen. De eerste deelwagen is een feit. In de Hoflandstraat werd de voormalige militaire begraafplaats omgevormd tot een rust- en ontmoetingsplek. Op het kerkhof van Pollinkhove kwam er een sterretjesweide en in de nieuwe sociale kruidenier komen elke maand zo’n 15 gezinnen winkelen. De stad kocht een mobiel podium dat (ook naburige) gemeenten en verenigingen kunnen gebruiken. In de Zuidhoeve kregen de jeugdverenigingen nieuwe lokalen en een nieuw ontmoetingscentrum. Er kwamen nieuwe speeltoestellen op de speelpleinen, de picknickplaats aan Fintele werd heringericht en een seniorenadviesraad zag het levenslicht. De website en de huisstijl werden vernieuwd, er kwam een nieuw voetbalveld in kunstgras, een geoloket voor de kerkhoven, een noodwoning in Lo… De stad deed ook mee aan het project ‘Zorgzaam Lo-Reninge’ met het dorpsrestaurant.

Waar sloeg het gemeentebestuur de bal mis?

De restauratie van de kerk van Lo, waarvoor de stad al tien jaar op een subsidietoezegging wachtte, werd heel lang uitgesteld, maar kreeg dan toch eindelijk groen licht. Pas tien jaar na datum wordt de subsidie vrijgemaakt. Er werd een nieuwe raming opgemaakt, maar uiteindelijk zal het kostenplaatje 20% duurder uitvallen: 2,48 miljoen euro. De stad heeft er samen met de Kerkfabriek op aangedrongen om de werken toch te starten voor de veiligheid: stenen komen los en er is de penibele toestand van de toren. Er is nog altijd geen Finse piste, maar het project op de site Destrooper krijgt stilaan vorm. Het ruimtelijk uitvoeringsplan Gravestraat op de site zit op kruissnelheid. Het wordt een mix van wonen, werken en ontspanning met hopelijk ook een degelijke sporthal, een uitdaging voor de nieuwe legislatuur. Burgemeester Morlion is er niet in geslaagd om een fanfare op te richten. Dat is al jaren zijn ambitie, omdat een muziekvereniging ambiance brengt. De aanpak van zwerfvuil en hondenpoep blijft een probleem ondanks de vele sensibiliseringsacties. De kasseien in Reninge-Dorp durven al eens te schuiven, de herstelling blijft een uitdaging.

Hoe blikken we terug op de voorbije zes jaar?

Veilige schoolomgevingen en dorpskernen ziet de stad als een prioriteit. Ook mooie sociale projecten en activiteiten die wonen, werken en ontspannen aangenamer maken, maken deel uit van de beleidsplannen. Zo zullen de teams van het jeugdvoetbal van Lo-Reninge voortaan permanent kunnen trainen op het kunstgrasveld waarin het bestuur heeft geïnvesteerd. Het masterplan ‘jeugdsites’ is afgerond. De oude jongensschool in Reninge huisvest nu de buitenschoolse kinderopvang, de bib, de academie en de speelpleinwerking. Op de site Zuidhoeve hebben de KSA, de KLJ en de speelpleinwerking hun stek en is er ook een ontmoetingscentrum dat vaak wordt gebruikt. Lo-Reninge wil ook een groene en milieubewuste gemeente zijn en sensibiliseert hierrond. De budgetten worden beheerd als ‘een goede huisvader’ en nuttig besteed zoals aan het onderhoud van (landbouw)wegen, het herinrichten van fietspaden, restauratieprojecten, de investering in een modern administratief centrum en toeristisch kantoor… Voor de volgende legislatuur zitten er al uitdagende projecten in de pijplijn zoals de fietsersbrug over de IJzer aan de Reningebrug.