Het gemeenterapport van Koekelare: Sporthal en extra woningen, maar gebrek aan communicatie

We zien v.l.n.r. zaalwachters Erwin Dereere, Patrick Vanhee en David Haest, Fabienne Dejonghe en Evelien Denecker van de sportdienst en de schoonmaaksters Ria Pauwels en Peggy Goeminne bij de vernieuwde sporthal. © Coghe
Sabine Van Eynde
Sabine Van Eynde Medewerker KW

Op zondag 13 oktober mag je weer kiezen wie de komende zes jaar je gemeente zal leiden. Maar hoe heeft het huidige gemeentebestuur het gedaan? Welke projecten werden gerealiseerd, welke op de lange baan geschoven? Wat pakte het bestuur goed aan, waar werd geflaterd? Je ontdekt het in dit gemeenterapport.

Wat gebeurde er bij de vorige lokale verkiezingen in 2018?

De toenmalige SP.A, nu Vooruit, behaalde na 10 oktober 2018 10 van de 19 zetels en dus de absolute meerderheid. Maar om sterker te staan, een comfortabele meerderheid te hebben en een groter deel van het kiespubliek te vertegenwoordigen werd een coalitie gevormd met Open VLD, dat 3 zetels haalde. CD&V strandde op 5, terwijl N-VA 1 zetel binnenhaalde. Open Liberaal behaalde geen zetel. Ook Koekelare Vooruit van Marc Devrome bleef zonder zetel. Marc Devrome was tot eind 2018 schepen voor N-VA en werd aanvankelijk opnieuw voorgesteld als N-VA-lijsttrekker, maar werd uiteindelijk vervangen door Jolien Lootens waarop de oud-schepen als lijsttrekker van Koekelare Vooruit naar de kiezer trok. Jolien Lootens werd de enige verkozene voor N-VA, maar zetelt sinds september 2021 als onafhankelijke. Zowel bij CD&V als bij Vooruit werden twee wissels doorgevoerd. Bij CD&V nam Marnix Demey in maart 2020 het zitje in van Paul Jonckheere, terwijl Sam Dewulf in januari 2021 Kaat Depreitere verving. Bij Vooruit vervingen Rik Dubois en Roy Vandendriessche in april Laura Cools en Urbain Scharmin.

Lees verder onder de verkiezingsuitslag van 2018

Wat waren de belangrijkste realisaties?

Er zijn heel wat belangrijke realisaties uitgevoerd tijdens deze legislatuur. Zo zijn er de aanleg van nieuwe, veilige fietspaden tussen De Mokker en Koekelare-centrum en richting Zande en de volledige vernieuwing van de speeltorencombinatie op het sportdomein. Er is ook werk gemaakt van beter openbaar vervoer waarbij om het uur bussen rijden naar Oostende, Brugge, Diksmuide en Torhout. Er is een consensus bereikt met alle betrokken partijen voor de herbestemming van de kerk van de Mokker tot sociocultureel centrum een dossier dat klaar is voor aanbesteding en twee nieuwe RUP’s voor 109 bijkomende woningen. De omgevingsvergunning voor de verkaveling aan de Hovaerestraat werd recent verleend.

We vermelden voorts de restauratie van het beschermde deel van het gemeentehuis en de nieuwe locatie voor de dienst openbare werken. Het kroonjuweel van de investeringen is de vernieuwde sporthal 1 op het gemeentelijk sportdomein De Mote. De vernieuwde kleedkamers en de polyvalente ruimte zijn een pluspunt, net als de nieuwe padelterreinen.

Waar sloeg het gemeentebestuur de bal mis?

De grootste problemen liggen bij de coördinatie, communicatie, opvolging en inspraak bij verschillende projecten zoals wegenwerken. Er is een groeiende vraag naar meer betrokkenheid van burgers, verenigingen en ondernemingen. Helaas loopt de communicatie en coördinatie rond de wegenwerken erg stroef, wat leidt tot frustraties bij zowel inwoners als handelaars. Het is ook betreurenswaardig dat de subsidieaanvraag voor de heraanleg van de Dorpsstraat, die al in 2019 werd ingediend, nog altijd niet is goedgekeurd.

Daarnaast is het een gemiste kans dat het cafetariagedeelte niet werd meegenomen in de renovatie van de sporthal. Op personeelsvlak zijn er fouten gemaakt door een gebrek aan langetermijnvisie, met als gevolg problemen in de dienstverlening, zoals de mislukte inschrijvingsperiode in kinderopvang De Buidel, het niet opvolgen van achterstallige betalingen en het grote verloop onder het personeel.

Ook het beleid rond kinderopvang De Buidel verliep rommelig. Tot slot ontbreekt een sterk jeugdbeleid, van het jeugdhuis kwam niets in huis.

Hoe blikken we terug op de voorbije zes jaar?

Tijdens de afgelopen legislatuur in Koekelare werden enkele opmerkelijke projecten gerealiseerd zoals de aanleg van nieuwe fietspaden, de renovatie van de sporthal en de herbestemming van de kerk van De Mokker tot een sociocultureel centrum. Daarnaast zorgde de gemeente voor beter openbaar vervoer en investeerde ze in bijkomende woningen.

Toch zijn er ook duidelijke tekortkomingen. Vooral de coördinatie en communicatie rond projecten, zoals de wegenwerken, lieten te wensen over. Daarnaast loopt de heraanleg van de Dorpsstraat aanzienlijke vertraging op door het ontbreken van goedgekeurde subsidies, wat negatieve gevolgen heeft voor de lokale economie. Ook het personeelsbeleid kampte met problemen door een gebrek aan langetermijnvisie en er is onvoldoende jeugdbeleid. Hoewel er belangrijke stappen zijn gezet, zijn er dus ook aanzienlijke punten van kritiek, vooral op het vlak van coördinatie en langetermijnplanning.