Het gemeenterapport van Jabbeke: Vernieuwing Jabbeke schot in de roos, CPS Varsenare miskleun
Op zondag 13 oktober mag je weer kiezen wie de komende zes jaar je gemeente zal leiden. Maar hoe heeft het huidige gemeentebestuur het gedaan? Welke projecten werden gerealiseerd, welke op de lange baan geschoven? Wat pakte het bestuur goed aan, waar werd geflaterd? Je ontdekt het in dit gemeenterapport.
Wat gebeurde er bij de vorige lokale verkiezingen in 2018?
De CD&V haalde 14 van de 23 zetels binnen, verwierf opnieuw de absolute meerderheid en kon weer helemaal alleen besturen.
Hendrik Bogaert bleek met 1.857 voorkeurstemmen de populairste, maar lijsttrekker Daniël Vanhessche (1.604 voorkeurstemmen) bleef burgemeester. Na drie jaar zou Bogaert overnemen, maar die verzaakte tegen alle afspraken in. De flamboyante schepen Frank Casteleyn, die met 1.469 de derde meeste voorkeurstemmen kreeg, mocht in 2022 onverwacht de sjerp omgorden.
N-VA werd met 5 zetels de grootste oppositiepartij, gevolgd door Groen, die twee zetels in de wacht kon slepen. Vlaams Belang en SP.A (nu Vooruit) haalde bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 elk één zetel binnen.
Het is af te wachten of CD&V, dat zich dit keer presenteert als CD&V+, die alleenheerschappij kan volhouden. Dit keer komen er liefst zes partijen op in Jabbeke (CD&V+, Vooruit, Vlaams Belang, N-VA Visie, Groen Jabbeke en Team 8490) én stemmenkanon Hendrik Bogaert is van het gemeentelijke toneel verdwenen. Daardoor ligt het spel helemaal open.
Lees verder onder de verkiezingsuitslag van 2018
Wat waren de belangrijkste realisaties?
De dorpskernvernieuwing in Jabbeke is dé realisatie van deze legislatuur: drie stijlvolle appartementen, veel groen, waterpartijen, een aansluiting op het buurtcentrum De oude post, een aansluiting op de dorpskern en de Jabbekebeek kreeg weer zijn functie. Net daarnaast werd het gemeentehuis vernieuwd en fors uitgebreid. Ook oppositiepartijen als Groen geven aan dat dit een nodige inhaalbeweging was. Vlaams Belang wijst dan weer op het wel heel stevig prijskaartje. Vorig jaar werden twee woningen aan de overzijde van de Dorpsstraat aangekocht om nog meer open ruimte te creëren in de directe dorpskern, waarbij ook hier de Jabbekebeek een belangrijk landschapselement zal worden. Drie aparte dossiers met elk een aparte timing, maar als je het geheel bekijkt lijkt er wel een masterplan achter te zitten. Enkel werd er in deze legislatuur opnieuw maar weinig werk gemaakt van de renovatie van de molen van Kerrebroek. Wel is de renovatiepremie van een kleine 500.00 euro al op zak. Nieuwe kwalitatieve zaken in de dorpskern tonen aan dat er opnieuw zuurstof is. Er kon ook worden meegedreven op het heropende Permekemuseum.
Waar sloeg het gemeentebestuur de bal mis?
De ‘dorpskervernieuwing’ van Varsenare lijkt chaotischer te verlopen, met heel wat gedoe rond de renovatie van het sport- en cultuurcentrum Varsenare, onduidelijkheid rond de invulling van ’t Schaekhof en de komst van de wijk Varsenare Noord. De aanpak van de renovatie van het SPC Varsenare was de directe aanleiding voor Ilse Vandenbroucke (CD&V) om voortaan als onafhankelijke te zetelen en nu zelf vanuit haar burgerbeweging een politieke partij op te richten. Zij had meermaals gewezen om dit dossier beter op te volgen, maar ze kreeg geen gehoor. Alle oppositiepartijen noemen dit openlijk een miskleun.
Dat zowat de verzamelde oppositie vraagt om een bouwstop is een duidelijk teken aan de wand. Een stevige visie rond mobiliteit, een ruimtelijk ordeningsbeleid die de bouwpromotorportefeuille aan banden legt en een visie rond aanbod van en communicatie over evenementen is aangewezen. De oppositiepartijen wijzen op verschillende beleidsdomeinen naar een gebrek aan langetermijnvisie.
Een goed uitgebouwde kinderopvang is ook voor Jabbeke moeilijk te organiseren.
Hoe blikken we terug op de voorbije zes jaar?
Het is aangenaam wonen in Jabbeke. Dat is de verdienste van de gemeentelijke inspanningen. Het ad hoc-beleid is soms een zwakte, de beleidslijnen mogen op vele domeinen wel steviger. Zowel Groen, Vooruit als Vlaams Belang geven aan dat er meer gerichte keuzes gemaakt moeten worden op verschillende beleidsdomeinen. Maar dit maakt ook wel dat het beleid vlot kan inspelen op opportuniteiten. En vaak zijn dat goede keuzes, net omdat de Jabbeekse beleidsvoerders vergroeid zijn met hun dorp. Er is geen enkel evenement waarbij er geen beleidsvoerders te zien zijn. Soms leidt dat snel inspringen op wat zich aandient dus ook tot miskleunen, voortvloeiend uit de gemoedelijkheid van een partij die de absolute meerderheid al decennia in handen heeft. Met de toenemende politieke verkaveling en het wegvallen van stemmenkanonnen als Vanhessche of Bogaert lijkt dit verleden tijd. Naast de inhoud vraagt ook de verpakking flink wat meer aandacht. De vernieuwde website is een stapje vooruit, maar dit moet beter. Het nieuwe gemeentemagazine kent weinig actueel nieuws, het is zoeken naar het vrijetijdsaanbod in de gemeente.
Gemeenteraadsverkiezingen 2024
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier