Het gemeenterapport van Ingelmunster: Corona- en energiecrisis nekt enkele ambitieuze projecten
Op zondag 13 oktober mag je weer kiezen wie de komende zes jaar je gemeente zal leiden. Maar hoe heeft het huidige gemeentebestuur het gedaan? Welke projecten werden gerealiseerd, welke op de lange baan geschoven? Wat pakte het bestuur goed aan, waar werd geflaterd? Je ontdekt het in dit gemeenterapport.
Wat gebeurde er bij de vorige lokale verkiezingen in 2018?
Op 2 januari 2019 werd de nieuwe gemeenteraad aangesteld. Er gingen 13 zitjes naar de lijst van De Brug/N-VA/Open VLD, 5 naar CD&V en 3 naar toen nog SP.A+, nu Vooruit. CD&V verloor vijf van haar tien zetels. Vooruit won één zetel en ging van twee naar drie. Kurt Windels, die als onafhankelijke deel uitmaakt van De Brug, volgde zichzelf op als burgemeester.
In de gemeenteraad van 23 juni 2020 liet schepen Nadine Verheye (N-VA) weten dat ze ermee stopte. Haar opvolger werd Jean-Pierre Deven, die op 22 juni 2022 zijn ontslag aanbod en in de gemeenteraad van eind september 2022 werd opgevolgd door… jawel, Nadine Verheye! Op 20 januari 2021 liet de gewezen OCMW-voorzitter en Vooruit-raadslid Dries Couckuyt eveneens weten dat hij afscheid nam. Hij werd opgevolgd door Sandy Priem, die in februari 2022 vertrok en werd opgevolgd door Liesbeth Holvoet. Op 21 juni 2022 gaf Els Leysen (CD&V) haar ontslag. Zij werd opgevolgd door Koen Depreiter.
Lees verder onder de verkiezingsuitslag van 2018
Wat waren de belangrijkste realisaties?
De parking aan de brandweerkazerne werd heraangelegd. De gemeente zorgde ook voor een mooie extra parking met 123 parkeerplaatsen aan het sportstadion langs de Ringbaan. De nieuwe krachtbalvelden werden eveneens al in gebruik genomen. Er wordt ook al gevoetbald op het kunstgrasveld. Momenteel is men bezig met de bouw van een nieuwe sporthal naast de bestaande sporthal in de Bollewerpstraat. Voor de fietsers is er een fietssubsidie en ze kunnen nu zelfs veiliger fietsen in onder meer het centrum. Er kwamen in totaal 16 fietsstraten bij, die door opvallende rode belijning afgebakend zijn. De grote rioleringswerken aan de Meusebrouck werden voltooid, er volgde de opening van het Overmandelpad, van ’t Schuttershuisje én van het Kanaalpark. En was je ook bij ’t feestje? Ongetwijfeld wel, want de voorbije jaren werden de wedstrijden van de Rode Duivels opnieuw uitgezonden op een groot scherm op het Marktplein. Dat was gezellig, net zoals begin april 2022 toen Willy Sommers kwam optreden op de Markt voor naar schatting 1.300 mensen. Toen vierde men Kerst, Nieuwjaar en Pasen in één keer door corona.
Waar sloeg het gemeentebestuur de bal mis?
De zorgcampus aan De Ermitage in de Weststraat voor senioren werd on hold gezet. Er werd eveneens geen vooruitgang geboekt rond de dorpskernvernieuwing aan het station. Het stationsgebouw werd verkocht, maar niet aan de gemeente. De plannen werden aangepast, maar ook dit jaar is er nog geen schot in het dossier dat muurvast lijkt te zitten. En wat met die bocht aan het station? Ook die werd nog niet rechtgetrokken.
Tijdens deze legislatuur vond er ooit een gemeenteraad in het ontmoetingscentrum plaats door de coronacrisis. Toen zei de burgemeester dat de gemeente die werken voor haar rekening zou nemen, maar ondertussen blijft het wachten tot de stationsomgeving in zijn geheel aangepast wordt.
En dan is er nog het Cultuurhuis. Onder het vroegere CD&V-bewind kwam er geen Cultuurhuis, maar ook onder het huidige bestuur van De Brug/N-VA/Open VLD werd er in de voorbije twaalf jaar geen Cultuurhuis gebouwd.
Hoe blikken we terug op de voorbije zes jaar?
Het beleidsprogramma 2019-2025 van de meerderheid bevatte ‘De 10 Grote Werken’, maar zes jaar later blijkt niet alles gerealiseerd te zijn. Daar zijn de corona- en de energiecrisis niet vreemd aan, maar misschien was het bestuursakkoord ook net iets te ambitieus… Nu zien we dat de aanpak van de stationsomgeving blijft aanslepen en het blijft wachten op een Cultuurhuis en een zorgcampus. De gemeente zette wel fors in op de fiets en op #iedereendoetmee, met talrijke feesten op het Marktplein.
De belastingen bedragen 8 procent. Van de 64 West-Vlaamse gemeenten zijn er slechts drie met een hogere aanslagvoet (Mesen, Kortemark, Roeselare). Ingelmunster zit dus bij de hoogste belastingen van de provincie. De grondlasten bedragen 1.228 opcentiemen. Hier zijn er 17 gemeenten met een hogere aanslagvoet. Ingelmunster legt dus een hoge belastingsdruk op, maar dan blijf je financieel wel gezond.
Gemeenteraadsverkiezingen 2024
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier