Het gemeenterapport van Deerlijk: Dankzij coalitie waaide er een nieuwe wind door Deerlijk
Op zondag 13 oktober mag je weer kiezen wie de komende zes jaar je gemeente zal leiden. Maar hoe heeft het huidige gemeentebestuur het gedaan? Welke projecten werden gerealiseerd, welke op de lange baan geschoven? Wat pakte het bestuur goed aan, waar werd geflaterd? Je ontdekt het in dit gemeenterapport.
Wat gebeurde er bij de vorige lokale verkiezingen in 2018?
De gemeenteraadsverkiezingen zorgden zes jaar geleden voor een ware aardschok in Deerlijk. CD&V strandde op 39,4 procent (tien zetels), een verlies van 5,3 procent in vergelijking met 2012, en verloor de volstrekte meerderheid. Open Vld, met lijsttrekker Bert Schelfhout, was de grote triomfator en steeg naar 27,2 procent, goed voor zes zetels. Beide partijen kwamen al snel tot een akkoord, sloegen de handen in elkaar en zo zette voor het eerst een coalitie de politieke lijnen uit in de gemeente Deerlijk. Claude Croes behield de burgemeesterssjerp en kreeg assistentie van twee CD&V-schepenen (Regine Rooryck en Louis Vanderbeken) en drie Open Vld-schepenen (Bert Schelfhout, Sandra De Leeuw-Goussey en Matthias Vanneste). Philip Ghekiere nam halfweg de huidige legislatuur de plaats in van Sandra De Leeuw-Goussey. N-VA scoorde minder goed dan in 2012 en zakte van vier naar drie zetels. Ondertussen is deze fractie gereduceerd tot één zetel (Filip Terryn) omdat zowel Dirk Demeurie als Sophie Mespreuve onafhankelijk zijn geworden. Deerlijk² (Deerlijk Kwadraat) behaalde twee zitjes en die werden ingevuld door Tundie D’hont en Frans Kemseke.
Lees verder onder de verkiezingsuitslag van 2018
Wat waren de belangrijkste realisaties?
Zoals overal werd ook Deerlijk geconfronteerd met de coronacrisis en de daarmee gepaard gaande vertragingen en stijging van de energieprijzen. Toch kan de coalitie heel wat punten van het meerjarenplan afvinken. De meest concrete realisaties zijn het zwembad Aquandé, dat in Vichte werd opgetrokken in samenwerking met de gemeente Anzegem, de nieuwe competitieve sportvloeren in de oude Gaverhal en de ‘nieuwe’ sportbeuk op het Gaverdomein en de realisatie van de kmo-zone De Spijker in de Vichtesteenweg, waar een tiental ondernemingen een onderkomen vonden. De gemeente werkte aan de communicatie en kreeg ook een nieuwe huisstijl. Er kwam een nieuw logo en een infomagazine, Hallo8540. Er werd een tandje bijgestoken op het vlak van burgerparticipatie, onder meer bij de herinrichting van het centrumpark (oude brandweersite) en het project DNA Sint-Lodewijk. De nieuwbouw van de gemeentescholen in de Sint-Amandusstraat vordert prima. De derde fase gaat binnenkort van start. Met de overstap naar een digitaal evenementenloket probeerde men de dienstverlening zo gebruiksvriendelijk en efficiënt mogelijk te maken.
Waar sloeg het gemeentebestuur de bal mis?
De achillespees van de afgelopen jaren was ongetwijfeld de mobiliteit en verkeersveiligheid en de hiermee gepaard gaande moeilijkheden. Vooral de timing van bepaalde werken zorgde voor zure oprispingen bij heel wat bewoners en zeker bij de handelaars van het centrum. De gemeente heeft het excuus dat het de data van uitvoering niet altijd zelf in handen heeft, maar heeft inzake mobiliteit alvast niet goed gescoord bij de bevolking. Na 20 jaar wordt er eindelijk werk gemaakt van de herinrichting van het drukke verkeersknooppunt van de Belgiek en de Vichtesteenweg. Iedereen kijkt reikhalzend uit naar het einde van die werken. Het wegdek in de Waregemstraat (vanaf het kruispunt Molenhoek tot in Nieuwenhove-Waregem) werd vernieuwd, maar de nieuwe ‘hobbelbaan’ krijgt de volle laag van auto- en vrachtwagenbestuurders. Het langverwachte mobiliteitsplan werd goedgekeurd, maar het blijft wachten op een concreet circulatieplan dat voor een vlotte verkeerssituatie in het centrum moet zorgen. Dat komt er, volgens het lokaal bestuur, “als er een aantal grote openbare werken beëindigd zijn, want nu zou dat een verkeerd beeld geven met chaos als gevolg.”
Hoe blikken we terug op de voorbije zes jaar?
Met voor het eerst een coalitie aan het bewind waait er duidelijk een nieuwe wind in Deerlijk. Dat wordt door iedereen toegejuicht. Het ambitieuze meerjarenplan dat de nieuwe bewindsploeg van CD&V en Open Vld voorstelde, werd tijdens de gemeenteraad door de twee meerderheidspartijen en door alle oppositieraadsleden goedgekeurd. Het was een primeur voor Deerlijk, waar de meerderheid geregeld mee uitpakt. Maar al snel werd her en der de bedenking gemaakt dat het een hele uitdaging zou zijn om (bijna) alles te realiseren binnen de budgettaire mogelijkheden. Ook de timing werd in vraag gesteld. Er waren veel onderzoeken en studies, maar er is weinig gerealiseerd, klinkt het vanuit verschillende hoeken. Men had beter enkele primordiale realisaties gepland en concreet uitgevoerd. De meerderheid beargumenteert dat het voor de uitvoering van het meerjarenplan voor een legislatuur-overschrijdende aanpak heeft gekozen. Men is aardig op weg, maar heeft met de herwaardering van het Gaverdomein, de realisatie van het centrumpark en het uitwerken van een gemeentelijk circulatieplan toch nog enkele serieuze uitdagingen voor de boeg.
Gemeenteraadsverkiezingen 2024
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier