Het gemeenterapport van Bredene: Politieke temperatuur steeg samen met zwembadfactuur

Februari 2023: hoorzitting over het nieuwe zwembad. Het werd het meest besproken dossier van de Bredense politiek in deze legislatuur. © MM
Marc Mahieu
Marc Mahieu Medewerker KW

Op zondag 13 oktober mag je weer kiezen wie de komende zes jaar je gemeente zal leiden. Maar hoe heeft het huidige gemeentebestuur het gedaan? Welke projecten werden gerealiseerd, welke op de lange baan geschoven? Wat pakte het bestuur goed aan, waar werd geflaterd? Je ontdekt het in dit gemeenterapport.

Wat gebeurde er bij de vorige lokale verkiezingen in 2018?

In oktober 2018 verbeterde burgemeester Steve Vandenberghe (Vooruit) zowel zijn persoonlijke score als die van zijn partij. De socialisten veroverden met 50,2 procent de absolute meerderheid. Toch trok Vandenberghe opnieuw zijn CD&V-kompaan Kristof Vermeire mee in bad, voor de legislatuur die volgens de burgemeester zowat de meest uitdagende van zijn politieke carrière is geworden. Daar zat corona voor veel tussen. Meerjarenplannen mochten in 2020 prompt richting papiermand. Covid kostte Bredene veel geld, en toen moesten de energiecrisis en een ontembare inflatie nog komen. Het weerhield de meerderheid er niet van een zwembadproject op tafel te gooien waarvan het prijskaartje zienderogen steeg. De kabbelende beek die de lokale politiek doorgaans is, werd eensklaps verstoord door een weerbarstig Groen, dat eerst volmondig ‘ja!’ en vervolgens ‘ho maar!’ riep op Vandenberghes hunker naar steun. Het zorgde voor een ongeziene scheldpartij in de gemeenteraad, die Koen Uittenhove (Groen) eerst richting exit en dan naar Alternatief24 dreef. En misschien de gemeenteraad straks naar een heel nieuwe samenstelling.

Lees verder onder de verkiezingsuitslag van 2018

Wat waren de belangrijkste realisaties?

Als buurgemeenten je het Versluyscentrum benijden, verenigingen een gratis onderkomen vinden in GC Hubert Beuselinck, een volwaardige BKO de vele jonge gezinnen bedient… lijkt goed beheer stilaan de belangrijkste taak van het gemeentebestuur. Toch kreeg Bredene er twee grote, nieuwe realisaties bij. Na de nodige bouwperikelen werd een nieuw politiekantoor in gebruik genomen. Als je weet hoezeer ze in De Haan kniezen over de locatie aan het Centrumplein, mag duidelijk zijn dat de keuze voor Bredene een overwinning was voor deze meerderheid. Het nieuwe woonzorgcentrum (26 miljoen euro) met zijn 150 kamers vervangt dan weer het uitgewoonde Wackerbout. Het brengt een rusthuis, dienstencentrum en dagverzorgingscentrum samen op één plek. Het WZC Jacky Maes werd het kloppende sociale hart van Bredene. Het moeten echter niet altijd bakstenen zijn. Zo stelde het gemeentebestuur intussen een ambitieus Klimaatplan op en heel recent werd via het RUP Agrarisch gebied het voortbestaan van de landbouwzone verzekerd. Via een streng handhavingsbeleid heeft Bredene tot slot bouwprojecten milieuvriendelijker gemaakt.

Waar sloeg het gemeentebestuur de bal mis?

Of het nieuwe zwembad een (financiële) miskleun wordt, zoals de oppositie oppert? De tijd zal het uitwijzen. Nog vanuit de oppositie wordt vooral geklopt op de nagel van het Masterplan Dorp, dat maar niet uit de startblokken raakt. Ook het fiets- en voetpadenbeleid werd al op de korrel genomen en kadert in de algemene kritiek dat de gemeente de mobiliteitsproblemen verwaarloost. Door de groeiende bevolking blijft Bredene ook nood hebben aan extra groene longen. Het uitblijven van nieuws over het grote Parkbos is daarom teleurstellend -ook al treft de gemeente hier weinig schuld, want Vlaams geld is essentieel om de gronden te verwerven. Alternatief24 en VB zien boven de gemeentefinanciën, onder meer door het zwembad, donkere wolken hangen. ‘We wendden ons spaarpotje aan voor enkele grote projecten en vullen het zo weer aan omdat we een minieme leninglast torsen”, klinkt het bij burgemeester Vandenberghe. Bovendien, met nog enkele verkavelingen in de steigers, weet Bredene zich in de toekomst verzekerd van extra belastinginkomsten. ‘Leuk. Maar dan staat Bredene wel vol’, werpen sceptici tegen.

Hoe blikken we terug op de voorbije zes jaar?

Bredene beleefde financieel turbulente jaren, maar wilde verder investeren en brak hiervoor haar belofte om de belastingen niet te verhogen. Het leverde een nieuw en dichtbij politiekantoor, een te benijden woonzorgcentrum en straks een nieuw zwembad op. Zonder meer mooie trofeeën voor de meerderheid, ook al is de jury er over het zwembad nog niet uit… Politiek vertoefde Bredene lang in comateuze toestand, maar met de stijgende zwembadfactuur steeg ook de temperatuur van het debat. Dat baarde met Alternatief24 een nieuwe opponent voor Vooruit. Een nieuwe tegenstander, die het opmerkelijk vaak op de bestuursstijl van Vandenberghe en co gemunt heeft. ‘Ivorentorenpolitiek’ een vaker geuite kritiek, kwam wellicht aanwaaien uit het gemeentehuis, waar ambtenaren werden geconfronteerd met ingrijpende veranderingen. De cultuuromslag heeft daar sporen nagelaten. Fundamenteel blijft de vraag: is Bredene een leuke, leefbare plek gebleven? En heeft het gemeentebestuur met haar dure zwembad (toeristisch straks een troef) toekomstige investeringen in noodzakelijke infrastructuur en armoedebestrijding gehypothekeerd?