Het gemeenterapport van Alveringem: Meerderheid realiseert het gros van haar plannen
Op zondag 13 oktober mag je weer kiezen wie de komende zes jaar je gemeente zal leiden. Maar hoe heeft het huidige gemeentebestuur het gedaan? Welke projecten werden gerealiseerd, welke op de lange baan geschoven? Wat pakte het bestuur goed aan, waar werd geflaterd? Je ontdekt het in dit gemeenterapport.
Wat gebeurde er bij de vorige lokale verkiezingen in 2018?
Door gezondheidsproblemen van raadslid Wilfried Laureys, de verhuizing van raadslid Gerda Butaye en schepen Kris Laleman die ontslag nam, was de eerste helft van de legislatuur een stoelendans. Schepen Albrecht viel in onmin met zijn partijgenoten burgemeester Gerard Liefooghe en schepen Avonture en oppositiefractie PRO moest in 2021 afscheid nemen van raadslid Marnik Vandenbroucke. Oppositieraadsleden Bart Niville en Astrid Dewilde doekten N-VA op en werden onafhankelijk. Alles wordt in het schepencollege beslist en op de raad zijn er weinig sterke debatten. Tegenover onder meer een verbaal sterke burgemeester Gerard Liefooghe, die veel aan het woord is, en schepen Avonture, biedt de oppositie weinig weerwerk. Toch zagen we de oppositie de laatste jaren gunstig evolueren. Emma Breyne (PRO) uit Izenberge was een actief raadslid, maar als jonge moeder wil ze een break nemen. Al zegt ze er ook bij een comeback in 2030 niet uit te sluiten.
Lees verder onder de verkiezingsuitslag van 2018
Wat waren de belangrijkste realisaties?
In Stavele werd de IJzerstraat vernieuwd en werd ‘Het Stavels Plekje’ feestelijk geopend. In Hoogstade werd de Kerkstraat heraangelegd, het onveilige speelplein op orde gezet en gaf men Clep in handen van Fedasil. Het openluchtmuseum in Izenberge heeft opnieuw een toekomst. In Leisele noteren we de restauratie van de kerk en de molen en in Gijverinkhove kocht de gemeente het Dorpshuis aan. De hoofdgemeente werd ook verwend met de herstelling van de Oerenstraat, de renovatie van Sportzaal Rethorica – een nieuwe vloer wordt onderzocht – de heraanleg van de Kaatsspelstraat en de zuidkant van het dorp en ‘De Zomer van Alveringem’, een gigantisch succes. Er kwam een directeur omgeving om de werking van de technische dienst en de groendienst op de rails te krijgen en eindelijk een plan op te maken voor de grote site in de Oude Fortemstraat. Burgemeester Liefooghe greep de wateroverlast in Stavele aan om bij de Vlaamse en federale overheid aan te dringen op steun voor nieuwe beschermende maatregelen, een subsidie die intussen binnen is. Voorbereidingen voor nog meer fietspaden richting Leisele en Beveren zijn aan de gang.
Waar sloeg het gemeentebestuur de bal mis?
Het komt niet meer goed tussen schepen Albrecht enerzijds en burgemeester Liefooghe en schepen Avonture anderzijds. Ruzie is er niet, maar meer dan het hoogstnoodzakelijke wordt niet gecommuniceerd. Op de gemeenteraad van mei 2022 was er even kortsluiting tussen coalitiepartners Gemeentebelangen en CD&V. De gemeenteschool vraagt elk jaar – dure – extra lesuren bovenop de door het ministerie toegekende uren om bepaalde graadsklassen te kunnen splitsen. Gemeentebelangen vindt dit te verantwoorden, CD&V onder druk van haar achterban en de andere (katholieke) school uit de Hoogstraat niet. Er was nooit ruzie, maar de burgemeester kon hun plotse protest niet waarderen. Het gemeentelijke woon- en zorgcentrum had geen geluk met haar zoektocht naar een goede directeur. Het is er een langdurig komen en gaan van directeurs, met momenteel opnieuw een interim. Afwachten of er straks eindelijk een vasqte directeur op die stoel komt. De rechtszaak tussen de gemeente en de familie Zoete over de bouw van een sociale woonwijk op hun gronden liep voor Alveringem – ondanks topadvocaten – op een sisser af.
Hoe blikken we terug op de voorbije zes jaar?
Het rapport van de huidige beleidsploeg is positief. Aan een hoog tempo werden en worden zo goed als alle beloftes gerealiseerd en onverwachte problemen aangepakt. Schepen van Patrimonium en Feestelijkheden Johan Albrecht is al even aan het uitbollen, maar voor de overige leden van het schepencollege is geen moeite te veel om zo toegankelijk mogelijk te zijn. Meerderheidscoalitie Gemeentebelangen-CD&V deed in het najaar van 2023 een enquête en de resultaten neemt men ernstig. Een frappant voorbeeld is dat van BE-Alert. Het stond in steen gebeiteld dat dit schepencollege als enige West-Vlaamse gemeente nooit zou toetreden tot deze waarschuwingstool wegens ‘overbodig’, maar onder invloed van de enquête gebeurt dat straks toch. “In de enquête werd dat frequent gevraagd en ik ben niet te koppig om van gedacht te veranderen”, zegt burgemeester Liefooghe. Uiteraard is niet alles perfect in Alveringem. Het openbaar domein kan bijvoorbeeld zeker netter, maar het imago dat Alveringem zichzelf aanmeet met de slogan ‘Alveringem buitengewoon’ klopt voor tachtig procent met de realiteit op het terrein.
Gemeenteraadsverkiezingen 2024
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier