Geen grote verschuivingen in Beernemse gemeenteraad

Piet De Rycke, Martine De Roo, Roos Lambrecht, Ruben Strobbe, Marjan Lootens, Claudio Saelens, Dries Dhont, Patricia Waerniers, Anja Coens, Jos Sypré, Kurt Vanneste, Vita Van Belleghem, Kris Vincke, Rolle De Bruyne, Arthur Coucke, algemeen directeur Jan Claeys, Branco Francois, Jan Vanassche, Gijs Degrande, Lien De Wispelaere, Vicky Reynaert, Jef Van Steenhuyse, Lode Vanneste, Arthur Mortier, Christine Strooandt, Barbara Vandenbrande. © gf
Arno Van Haverbeke
Arno Van Haverbeke Medewerker KW

Beernem Op zondag 13 oktober kan je weer kiezen wie jou mag vertegenwoordigen in de gemeenteraad. Maar wie een zitje krijgt, neemt dat niet altijd op… en zeker niet voor de volle zes jaar. Van de 25 kandidaten die in 2018 verkozen raakten in Beernem, zetelen er vandaag nog 22 in de gemeenteraad.

De gemeenteraad bleef sinds de verkiezingen van 2018 in Beernem bijna ongewijzigd. Met CD&V, Groen en Vooruit in de meerderheid en N-VA in de oppositie kreeg de gemeenteraad na de vorige bestuursperiode een andere samenstelling, maar de verkozenen toonden zich geëngageerd. Er waren tijdens de zittingen weinig afwezigheden en doorheen de jaren kende de samenstelling weinig verschuivingen. Als er iemand de gemeenteraad verliet, was dat telkens uit praktische of persoonlijke overwegingen.

(lees verder onder de tabel)

Verschuivingen na interne discussies of frustraties kwamen er in Beernem niet. Dat viel ook op tijdens de informele bijeenkomsten na de gemeenteraad in het café van OC De Kleine Beer, naast het gemeentehuis. Daar werd, behalve tijdens de coronapandemie, telkens gretig nagekaart over de discussies. Meerderheid en oppositie dronken er geregeld een glas. Dat de meerderheid zowat elk voorstel van oppositiepartij N-VA wegstemde, zorgde meer dan eens voor frustratie. Toch toonde N-VA zich sterk en werd er nadien zonder problemen nagepraat.

Op 15 december 2022 verliet Marjan Lootens (CD&V) de gemeenteraad. Ze werd opgevolgd door Arthur De Brabander, die als vierde opvolger op de lijst stond. Lootens verliet de gemeenteraad omdat de combinatie van werk en privé niet helemaal in balans was. “Toch mis ik het nog steeds en vond ik het jammer dat ik die keuze moest maken. Ik vatte de bestuursperiode niet aan met het idee om weg te gaan en hou veel goeie herinneringen over aan mijn tijd als gemeenteraadslid.”

“Ik mis het nog steeds” – Marjan Lootens (CD&V)

Volgens Lootens leerde ze heel veel over haar gemeente als lid van de gemeenteraad. “Je krijgt er echt te horen wat leeft onder de mensen. Ik ben geboren en getogen in Beernem en kon er bijleren over de gemeente vanuit een andere kijk. Als gemeenteraadslid focuste ik op trage wegen, zorg en financiën. Thema’s die me erg interesseren, ook vanuit mijn job als boekhouder. Of ik ooit nog terugkeer naar de lokale politiek? Dat sluit ik zeker niet uit.”

Lootens volgt de campagne van de verkiezingen op de voet. “Ik ben er echt mee bezig, omdat ik het nog steeds mis. Ik vind dat de burgemeester en zijn team een nieuwe ambtstermijn verdient. Ze deden dat goed”, besluit ze.

Bekijk ook het verloop in de gemeenteraden van andere West-Vlaamse steden en gemeenten