Eén verkozene voorbije zes jaar vervangen in gemeenteraad Kortemark: na Rik komen Jeroen en Jolien

Staand: Luc Vandermeersch, Jelle Vercoutere, Paul Kimpe, Marc Vulsteke, Laurens Vandewalle, Koen Decleir, Jan Stoens, Dries Uyttenhove, Birger Debacker, Stijn De Neve, Steven Provoost, Carine Devrome-Volckaert, Mark Pollentier, Rita Tyvaert, Tim Deweerdt en Veerle Vanslembrouck. Zittend: Lynn Vermote, Rik Waeyaert, Karolien Damman, Sara De Meyer (algemeen directeur), Ronny Vierstraete, Stefaan Vercooren, Toon Vancoillie en Christine Logghe. © Kurt Desplenter Foto Kurt
Jeffrey Dael
Jeffrey Dael Medewerker KW

Op zondag 13 oktober kan je weer kiezen wie jou mag vertegenwoordigen in de gemeenteraad. Maar wie een zitje krijgt, neemt dat niet altijd op… en zeker niet voor de volle zes jaar. Van de 23 kandidaten die in 2018 verkozen raakten in Kortemark, zetelen er vandaag nog 22 in de gemeenteraad.

De gemeenteraad zoals hij in 2019 werd geïnstalleerd is, op één persoon na, dezelfde als eind deze legislatuur, terwijl er wel een aantal andere opmerkelijke interne verschuivingen gebeurden. Monument Rik Waeyaert zegt het politieke strijdtoneel vaarwel, maar desondanks verdubbelt de naam Waeyaert nu op de lijst.

“De opening van CC De Beuk was mijn laatste politieke wapenfeit” – Rik Waeyaert (CD&V), afscheidnemend raadslid

Na de verkiezingen van oktober 2018 kregen coalitiepartners CD&V en Open Vld elk drie jaar de voorzitterssjerp. Ronny Vierstraete begon voor Open Vld, maar voelde zich niet echt in zijn sas als raadsvoorzitter. Hij nam na een jaar weer plaats in het halfrond en gaf zijn functie door aan partijgenoot Jan Stoens. Die werd echter lelijk getackeld door de coronapandemie, waardoor hij zijn voorzitterschap meer online dan live mocht uitoefenen, een taak die hij nochtans graag op zich nam. In 2022 kwam CD&V’er Koen Decleir op de voorzittersstoel terecht. Die had al meer dan eens zijn voorzittershamer nodig om de soms meer dan woelige raden weer te veranderen naar serene debatten.

Naamswissel

Mark Pollentier vertrok in 2020 na onvrede met het Kortemarkse partijbestuur bij de N-VA en ging als onafhankelijke zetelen in de raad. Hij behaalde 341 stemmen bij de laatste verkiezingen en vond als lijstduwer een nieuw onderkomen bij de burgerbeweging Eerlijk en Bezorgd van Rita Tyvaert. Net zoals heel wat Open Vld-afdelingen in Vlaanderen besloot ook de Kortemarkse blauwe partij haar naam te wijzigen. In 2023 doopten ze zichzelf om tot ZEKER 8610. De partij kreeg in 2020 een zwaar verlies te verwerken, want na een lange strijd overleed Carine Volckaert aan de gevolgen van kanker. Carine kwam voor het eerst op in 2023 en behaalde toen vanop de 18de plaats 477 voorkeurstemmen. Zo kwam ze terecht in de toenmalige OCMW-raad. In 2019 verzilverde ze een zitje in de gemeenteraad. In april 2020 verving Iris Plaisier haar als gemeenteraadslid en de eedaflegging gebeurde digitaal, wegens corona. Iris Plaisier (46) behaalde tijdens de verkiezingen van 2018 precies 501 voorkeurstemmen van op een zesde plaats. Daarvoor zetelde ze in het Bijzonder Comité voor de Sociale Dienst. Ze nam voor het eerst deel aan de verkiezingen in 2006.

jeugdvriend

Met CD&V-boegbeeld Rik Waeyaert (62) verdwijnt een monument uit de Kortemarkse dorpspolitiek. “Ik stond voor de eerste keer op de lijst in 1988 en werd direct verkozen met 1.073 stemmen”, aldus Rik. “In 1994 weigerde ik om op de lijst te staan, omdat wij met het ACW opkwamen voor gemeentelijke kinderopvang. Voor burgemeester Lambrecht was dat een brug te ver en dat ontgoochelde enorm. Zes jaar later kwam Georges Neyrinck me vragen of ik opnieuw wilde opkomen. Dat deed ik, maar ze gaven me de 16de plaats, niet echt een gegeerde positie op de kieslijst. Toch behaalde ik meer voorkeursstemmen dan de lijsttrekker en ik werd schepen. In 2006 kwamen we in de oppositie terecht, maar sinds 2012 ben ik onafgebroken schepen en belandde ik met mijn jeugdvriend Toon Vancoillie in de coalitie, maar dan wel in een andere partij. Op 20 september mocht ik de vernieuwde foyer van De Beuk openen, mijn laatste politieke wapenfeit. We mogen trouwens trots zijn op het serieuze cultuuraanbod in onze gemeente.”

“Mijn kinderen Jeroen en Jolien zijn ook politiek actief bij de CD&V, dus de kans bestaat dat er opnieuw een Waeyaert zal zetelen in de gemeenteraad. Let wel, mijn zoon en dochter zijn niet op vraag van hun papa in de politiek gestapt, maar deden dit uit eigen initiatief. Ik ben ervan overtuigd dat de Kortemarkse CD&V er na 13 oktober opnieuw zal staan om verder te bouwen aan de toekomst van onze mooie gemeente”, besluit Rik.

Bekijk ook het verloop in de gemeenteraden van andere West-Vlaamse steden en gemeenten