Drie verkozenen voorbije zes jaar vervangen in gemeenteraad van Kuurne: Drie schepenwissels deze legislatuur

Bovenste rij: Rik Bouckaert, Isabelle Vereecke, Carla Meyhui, Bernard Marchau, Bert Deroo, Robbe Bleuzé en Marc Plets.Middelste rij: Willem Vanwynsberghe, Fanny Decock (uit gemeenteraad), Jeroen Dujardin, Els Verhagen, Jean-Paul Algoet, Annelies Vandenbussche, Geert Veldeman (uit gemeenteraad), Hilde Vanhauwaert en Ann Dendauw-Van Ooteghem.Onderste rij: Jan Deprez, Johan Bossuyt, Chris Delneste (voorzitter), Francis Benoit, Ann Meslier (uit gemeenteraad), Francis Watteeuw en Bram Deloof. © gf
Rémi Bruggeman
Rémi Bruggeman Medewerker KW

Op zondag 13 oktober kan je weer kiezen wie jou mag vertegenwoordigen in de gemeenteraad. Maar wie een zitje krijgt, neemt dat niet altijd op… en zeker niet voor de volle zes jaar. Van de 23 kandidaten die in 2018 verkozen raakten in Kuurne, zetelen er vandaag nog 20 in de gemeenteraad.

Een van de eerste wissels vond plaats op 24 september 2020, toen Francis Watteeuw (Vooruit) zijn functie als schepen neerlegde. Hij werd algemeen directeur van CAR Overleie in Kortrijk, een centrum dat gespecialiseerd is in de zorg voor kinderen met ontwikkelingsstoornissen en hersenletsels. Hij is ook koepelvertegenwoordiger bij SOM.

“Het is het grootste centrum in Vlaanderen en ik vertegenwoordig onze sector bij de overheid. Dit kon ik niet combineren met mijn schepenambt”, legt Watteeuw uit. “Ik mis de concrete projecten in Kuurne, maar ik heb nu een massa nieuwe uitdagingen.” Watteeuw blijft wel zetelen in de gemeenteraad, maar zal geen nieuw mandaat opnemen. Zijn opvolger als schepen, Annelies Vandenbussche, krijgt zijn volle steun. “Ik wil geen schoonvaderrol spelen, maar ze mogen altijd bij me terecht voor advies.”

Lees verder onder de tabel.

Carrièreswitch

Een jaar later, op 23 september 2021, volgde een nieuwe wissel, toen Ann Messelier (CD&V) haar ambt als schepen én raadslid neerlegde. Willem Vanwynsberghe nam haar plaats als schepen in en Eveline Van Haverbeke werd nieuw gemeenteraadslid. Ook Messelier koos voor een carrièreswitch. Ze ging werken voor een lokaal bestuur, waardoor ze haar politieke mandaten niet langer kon combineren.

“Ik blijf via de administratie nog steeds betrokken bij het welzijn van burgers, maar dan niet meer in mijn eigen gemeente”, aldus Messelier. Hoewel ze niet meer in de raad zit, blijft ze politiek actief achter de schermen. “Ik steun onze lijst Burg+ en blijf nauw betrokken bij de campagne.” Op dezelfde dag nam Eveline Van Haverbeke ook ontslag als lid van de Bijzondere Commissie voor Sociale Dienst (BCSD). Johan Schietgat volgde haar op in deze functie binnen de OCMW-raad.

N-VA wisselt met groen

Op 16 december 2021 vond een belangrijke verschuiving plaats binnen de N-VA-fractie. Johan Bossuyt legde zijn functie als schepen neer na een afgesproken wissel met Groen, zoals overeengekomen bij de start van de legislatuur. N-VA en Groen deelden het schepenambt. De eerste drie jaar werd het mandaat ingevuld door Bossuyt, waarna Els Verhagen (Groen) hem opvolgde. Bossuyt werd vervolgens gemeenteraadslid en Verhagen schoof op van gemeenteraadslid naar schepen.

“We willen in de volgende legislatuur deelnemen aan het beleid” -Tom Leece

Daarnaast leidde deze wissel tot enkele veranderingen in de bevoegdheden. Bram Deloof bleef gedurende de volledige zes jaar schepen, maar het voorzitterschap van de OCMW-raad – dat hij de eerste drie jaar bekleedde – werd in 2022 overgedragen aan Verhagen. Deloof nam toen extra verantwoordelijkheden op zich, waaronder de bevoegdheden economie en ruimtelijke ordening, naast zijn bestaande takenpakket. Dit zorgde voor een herverdeling van de politieke functies binnen het gemeentebestuur en bood zowel Deloof als Verhagen nieuwe uitdagingen in hun respectieve rollen.

Een jaar later, op 16 december 2022, vonden er opnieuw wijzigingen plaats in de BCSD. Katelijn Debruyne (CD&V) verliet de commissie en werd opgevolgd door Carine Debrouwere. Ook André Vandenheede (Nieuw Kuurne) gaf zijn plaats op, waarna Lawrence Bouckaert (Open Vld) zijn rol overnam.

Vriendengroep

Een andere opmerkelijke wissel vond plaats op 22 september 2022, toen Geert Veldeman (Nieuw Kuurne) zijn zetel in de gemeenteraad opgaf. Zijn plaats werd ingenomen door Tom Leece, een nieuwkomer in de politiek die met enthousiasme aan zijn mandaat begon. “Ik ben in de politiek gestapt omdat ik me wil inzetten om de dingen beter te maken voor de inwoners van Kuurne”, vertelt Leece.

Hij voelde zich meteen thuis bij ‘Nieuw Kuurne’, een beweging die volgens hem meer is dan een politieke partij. “Het voelt als een vriendengroep die zich belangeloos inzet voor de inwoners. Politiek kan hard zijn, maar ik kan daar wel tegen. Met mijn hart op de tong ben ik niet bang om zaken naar buiten te brengen, ook al vindt de meerderheid dat soms vervelend.” Leece heeft grote ambities: “We willen in de volgende legislatuur deelnemen aan het beleid, om echt iets te veranderen voor Kuurne.” Op dezelfde dag verliet ook Fanny Deccock (Open Vld) de gemeenteraad, waarna Severijn Werbrouck haar verving.

Opvallend is dat bij de start van de legislatuur de gemeenteraad bestond uit 15 mannen en 8 vrouwen. Door de recente wissels zetelen er nu 16 mannen en 7 vrouwen. Daarnaast zijn er momenteel zes opvolgers actief, terwijl er bij de start van de legislatuur slechts drie opvolgers in de raad zaten. Dit betekent dat 17 raadsleden oorspronkelijk verkozen waren en dat zes hun plaats hebben ingenomen via opvolging.

Bekijk ook het verloop in de gemeenteraden van andere West-Vlaamse steden en gemeenten.