Drie verkozenen vervangen in gemeenteraad van Ruiselede de voorbije zes jaar: Ontgoocheld in politieke aanpak

Zittend: Marc De Muynck, Ilse Volcke, Florian Van de Sompel, Greet De Roo, Linda Wyckstandt en Frans Debouck. Midden: Lieve Van Erum, William Coppens, Chris De Winter, Tom De Paepe, Chris Hullebusch, Gilles Verstraete, Mattias Van de Steene en Frederik Crul. Boven: Filip Verstuyft, Sara Dinneweth, Marnix Van Daele en Hannes Gyselbrecht. © gf
Georges Gielen
Georges Gielen Medewerker KW

Op zondag 13 oktober kan je weer kiezen wie jou mag vertegenwoordigen in de gemeenteraad. Maar wie een zitje krijgt, neemt dat niet altijd op … en zeker niet voor de volle zes jaar. Van de 17 kandidaten die in 2018 verkozen raakten in Ruiselede, zetelen er vandaag nog 14 in de gemeenteraad.

Het aantal wissels sinds 2018 blijft in Ruiselede beperkt tot drie raadsleden: twee bij Respect en eentje bij RKD. Op zich niet opzienbarend, al hebben ze wel een gemeenschappelijke oorzaak: de harde polarisatie binnen de politiek en een zekere ontgoocheling in de politieke aanpak. Opvallend: liefst acht van de 17 raadsleden komen bij de volgende verkiezingen niet meer op.

De eerste die vertrok was Sara Dinneweth (Respect) in februari 2021. Ze verhuisde naar Pittem, waardoor ze niet langer in Ruiselede kon zetelen. Amper 24 jaar oud, haalde Dinneweth toch 468 voorkeurstemmen, een opvallende score. “Dat had ik echt niet verwacht”, reageerde ze toen. “Als actrice bij toneelvereniging De Ruyssende Lede werd ik ook gesteund door Marnix Van Daele en klasseman Chris Hullebusch. Dat gaf de final touch.” Hoewel ze geen spijt heeft van haar korte politieke loopbaan, heeft ze het toch moeilijk met de eeuwige polarisatie tussen meerderheid en oppositie. “Wanneer je bijvoorbeeld als oppositie een informatieve vraag stelt over Curando, wordt dat geïnterpreteerd alsof Respect tegen Curando zou zijn. Die negatieve perceptie is nergens voor nodig, vind ik. Dat we de verkiezingen van 2018 met het kleinste verschil verloren, was ook een harde dobber.” Ze werd als raadslid vervangen door Christel L’Hoost.

(Lees verder onder de tabel)

Politiek correct

Een andere belangrijke stemmentrekker die afhaakte in 2021 – met liefst 640 voorkeurstemmen – was RKD-raadslid Mattias Van de Steene. Hij kon zich niet meer vereenzelvigen met de visie en de ambities van de partij, klonk het. Een sobere verklaring, die echter desastreuze gevolgen kon hebben voor de RKD-meerderheid van burgemeester Greet De Roo. Die had immers maar één zitje op overschot tegenover de Respect-oppositie. Had Van de Steene zijn mandaat als onafhankelijke verder gezet, kon voortaan élk voorstel van RKD gestemd of verworpen worden bij de gratie van zijn beslissing. Maar Van de Steene besliste zijn zetel ter beschikking te stellen, wat een zeldzaam voorbeeld is van politiek correct handelen.

(Lees verder onder de grafiek)

“Ik had inderdaad stokken in de wielen kunnen steken, maar zo zit ik niet in elkaar”, verklaarde Van de Steene toen. “Ik wil ’s morgens nog in de spiegel kunnen kijken.” Hij werd vervangen door Julie Decoster. Zij haalde in 2018 liefst 558 stemmen binnen en verwachtte helemaal niet om raadslid te worden. “Ik heb altijd gedacht dat politiek niets voor mij was”, zei Decoster. Ze wilde graag jongeren wegwijs maken binnen de gemeentelijke mogelijkheden.

In 2023 werd Florian Van de Sompel algemeen directeur in Meulebeke en vervangen door waarnemend directeur Annelies Van Tomme.

“Ik ga niet langer mee in het anti-fusieverhaal. Dat is energieverspilling” – Christel L’Hoost

Amper anderhalve maand geleden besliste Christel L’Hoost per direct de Respect-fractie te verlaten. “Ik zit zo’n beetje gevangen tussen twee vuren”, zei ze. “Ik ga niet langer mee in het anti-fusieverhaal en steun volop mijn zoon Jelle Rutsaert binnen de CD&V-RKD-lijst. De laatste tijd ondervind ik dat mijn politieke visie en die van Respect steeds verder uiteenlopen. Pas op, ik heb alle begrip voor hun visie. Maar ik ga niet mee in het blijvende ongenoegen rond de fusie, die volgens mij onomkeerbaar is. Ik krijg echt het gevoel dat hier veel nodeloze energie verspild wordt.”

Acht raadsleden weg

Bij de nieuwe lijsten voor de huidige verkiezingen valt op dat nogal wat vertrouwde namen niet meer opkomen: zowat de helft van het schepencollege, met name Marc De Muynck (729 stemmen) en Ilse Volcke (794 stemmen). “Ik ruim vrijwillig plaats voor een jongere”, legt De Muynck uit. “Ik heb als politicus ook veel moeten laten. Ik ben de gelukkige opa van vier kleinkinderen, ga graag op citytrip en ben een hevig supporter van Club Brugge. Ik ga me dus niet vervelen.” Voor Ilse Volcke is het mooi geweest. “Ik heb me in de politiek toch nooit echt thuis gevoeld”, bekent ze. “Sommige beslissingen duren een eeuwigheid om concreet te worden. Ik denk dat ik te lief ben voor de politiek. Het liefst zit ik tussen de mensen, wil een luisterend oor zijn en helpen waar het kan. Maar ik heb een groot hart voor Ruiselede. Dat zal nooit verdwijnen.”

Naast de twee schepenen verdwijnen er nog zes raadsleden: Marnix Van Daele (Respect), Frederik Crul (Respect), Lieve Van Erum (Respect), Filip Verstuyft (RKD), Chris Dewinter (RKD) en William Coppens (RKD).

De meest gehoorde reden: “Het is genoeg geweest.”

Bekijk ook het verloop in de gemeenteraden van andere West-Vlaamse steden en gemeenten.