“Dit is dankzij zes jaar lang overal aanwezig zijn”: Sherley Beernaert (STERK) wordt de eerste vrouwelijke burgemeester in Moorslede

Sherley samen met haar man Peter en de kinderen Ann-Sophie en Alexander. © Jan Stragier
Erik De Block
Erik De Block Medewerker KW

Na een stormachtige periode in de lokale politiek keert na de gemeenteraadsverkiezingen en de komst van een nieuwe burgemeester in Moorslede hopelijk de rust terug. Sherley Beernaert wordt de allereerste vrouwelijke burgemeester in het Lievensdorp. “Ik beschouw dat als een hele eer”, geeft ze aan.

Sherley woont met haar echtgenoot en twee kinderen in Slypskapelle. Mooi tussen Dadizele en Moorslede. Ze groeide op in de Roeselaarsestraat in de hoofdgemeente. Haar ouders baatten er een tabakswinkel uit. Ze vierden zondagavond de verpletterende overwinning mee. “Mijn vader is altijd politiek geïnteresseerd geweest maar op een lijst gaan staan was niet aan de orde omwille van de commerce”, vertelt Sherley.

Eerst stond ze op de lijst van Groep a dat onder burgemeester Walter Ghekiere heel lang aan de macht was. “Het is dankzij mijn echtgenoot dat Groep a me contacteerde met de vraag om op hun lijst te gaan staan”, zegt Sherley. “Dat gaf hij iemand van Groep a mee toen ze samen aan de kassa in een winkel stonden.”

Het winnende STERK nam zes jaar geleden voor de allereerste keer aan de gemeenteraadsverkiezingen deel nadat het tot een breuk kwam binnen Groep a. “De vorig keer behaalden we vijf zetels en bestonden toen nog maar een jaar”, blikt Sherley terug. Tijdens de vorige gemeenteraadsverkiezingen van oktober 2018 behaalde ze meer voorkeurstemmen dan Ward Vergote maar liet de burgemeesterssjerp toch aan hem.

Veel leren

“Om diverse redenen eigenlijk”, zegt Sherley. “Ik wilde vooral veel leren en ervaring opdoen. Het is niet gemakkelijk geweest in deze legislatuur. Er is corona geweest, iedereen vergeet dat al bijna. Neen, ik heb er geen spijt van dat ik de vorige keer besliste om geen burgemeester te worden. We hebben nu met STERK een stevige fundering kunnen leggen om daarvan nu de vruchten te plukken. We zijn gegroeid en zijn er alleen maar sterker van geworden. We hebben altijd naar onszelf gekeken. Ruzie maken in de politiek komt niemand ten goede. Dat we nu de absolute meerderheid hebben is een voordeel. Maandag was het daags na de verkiezingen bekomen. Dinsdag zijn we intern de gesprekken opgestart. We hoopten op zeven zetels en dus twee meer. In het beste geval op acht. Het verhaal is nu wel anders. We willen het kalm en rustig doen om te bekijken hoe we het gaan doen: alleen of met een coalitiepartner. We hebben daarvoor twee weken de tijd.”

Huisbezoeken

STERK ging dus als een wervelwind door de verkiezingen zondag. “We hebben ons succes te danken aan onder meer onze aanwezigheidspolitiek en dat zes jaar lang”, zegt de toekomstige burgemeester. “Ik deed 5.000 huisbezoeken en had hiervoor heel veel steun van Rita Dever en in Dadizele Kristof Dejonghe. ‘Hoe zeker je ook bent van een stem, ga iedere stem gaan vragen’ kreeg ik mee.”

Open en eerlijk

“Tijdens die huisbezoeken hoorde ik heel veel ‘je bent overal’. (lacht) We hadden een vast stramien voor die huisbezoeken: van 9 tot 12 uur en dan van 13.30 uur tot 17 uur. Niet ‘s avonds dus en ook niet op zaterdag want dan zijn veel mensen niet thuis.”

Moorslede krijgt een nieuwe burgemeester met een eigen stijl. “Ik zal een vrouwelijke touch laten gelden in het schepencollege”, klinkt het. “We gaan ons mannetje staan. Ik wil als burgemeester open en eerlijk zijn. En geen beloftes doen. Tijdens een gemeenteraad correctie informatie geven vind ik belangrijk.”

STERK en vooral haar lijsttrekker werden dus uitermate beloond door de kiezer. “Ik heb er alles voor gedaan wat ik kon en was heel rustig naar de verkiezingen toe”, zegt Beernaert. “Ik hoop dat de mensen me weten te vinden.” In deze legislatuur is ze voltijds eerste schepen en huisvrouw. In het gewezen politiekantoor in het gemeentehuis heeft ze haar eigen bureel. Vanaf december wordt dat dus verhuizen naar het bureel van de burgemeester, naast dat van de algemeen directeur. “Dat ik in de lopende legislatuur voltijds schepen ben, heeft bijgedragen tot het succes op verkiezingszondag”, oordeelt ze. “Ik ben echt dankbaar voor die zes jaar in deze legislatuur en die hebben ervoor gezorgd waar ik nu sta.”

Privé

Sherley Beernaert (52) woont in de Strobomestraat in Slypskapelle. Ze is getrouwd met Peter Crabbe en mama van twee kinderen: Ann-Sophie (24) en Alexander (20).

Loopbaan

Sherley volgde in het secundair Wiskunde-Wetenschappen en is van opleiding ‘graduaat Toerisme’. Ze maakte haar eindwerk over het Dadipark, deed er haar stage en mocht er na haar studies blijven. Nadien trad ze in dienst bij Deny Logistics, nu op de transportzone LAR in Rekkem. Na de geboorte van haar dochter werd Sherley huisvrouw en nu is ze voltijds schepen.

Vrije tijd

Ze gaat heel graag op vakantie naar Italië om te rusten en kan genieten van een boek lezen en ‘de kleine dingen’.