Coalitie Knokke-Heist rond: INZICHT en Ja! gaan samen besturen

De lijst INZICHT van Cathy Coudyser en Bert De Brabandere gaat in zee met de nieuwe formatie Ja! van ex-burgemeester en stemmenkampioen Piet De Groote. © PDV
Piet De Ville
Piet De Ville Medewerker KW

De coalitie in Knokke-Heist is rond. Cathy Coudyser, die als grootste stemmentrekker van de kartellijst INZICHT het initiatiefrecht had, gaat in zee met de lijst Ja! van ex-burgemeester Piet De Groote. Cathy Coudyser wordt burgemeester en De Groote eerste schepen. Lijsttrekker van INZICHT Bert De Brabandere, die in stemmenaantal door Coudyser werd voorbijgestoken, neemt het ambt van tweede schepen op zich.

“De kiezer gaf op 13 oktober een duidelijk signaal. De inwoners van Knokke-Heist willen verandering”, aldus Coudyser in een persbericht. “INZICHT en JA!, respectievelijk de grootste partij in Knokke-Heist en de partij met de populairste politicus van Knokke-Heist, kregen een duidelijk mandaat van de kiezer om samen de broodnodige verandering te realiseren. Na grondig overleg bleek er voldoende vertrouwen en eensgezindheid om als een hecht team de uitdagingen waar Knokke-Heist voor staat, aan te pakken.”

INZICHT is de kartellijst van CD&V en N-VA in Knokke-Heist, Ja! is de nieuwe formatie van ex-burgemeester Piet De Groote, die door zijn partij Gemeentebelangen aan de kant werd geschoven en daarna een eigen lijst opstartte. De lijst Gemeentebelangen van huidig burgemeester Jan Morbee en Valery – zoon van – Lippens wordt naar de oppositiebanken verwezen.

Wonen voor jonge gezinnen prioritair

“Tijdens de besprekingen van de voorbije dagen is het in eerste instantie en hoofdzakelijk over het inhoudelijk project van het toekomstige bestuur gegaan. Op basis van de visie van beide partijen werd dan ook prioritair gewerkt aan een inhoudelijk bestuursakkoord dat de leidraad voor de komende legislatuur zal vormen”, luidt het. Een absolute prioriteit is dat jonge gezinnen in Knokke-Heist moeten kunnen blijven wonen. Er wordt een compleet pakket aan maatregelen voorzien. Verder blijven de drie onderwijsnetten behouden en worden versterkt (nieuwe scholen), een wil de nieuwe coalitie een bruisend Knokke-Heist, waar verenigingen nog sterker verbinden. Andere krachtlijnen zijn forse investeringen in de handelskernen, Knokke-Heist elk seizoen laten bruisen door meer events en meer bedrijfstoerisme, transparant beleid met veel inspraak en onder meer gestreamde gemeenteraadszittingen, Het vernieuwen van de zeedijk tot aangename ontmoetings- en belevingsruimte en het behoud van de authenticiteit van de wijken en deelgemeenten

College

Het nieuwe bestuursteam onder leiding van burgemeester Cathy Coudyser is een mix van politieke ervaring en vernieuwing. Cathy Coudyser is de eerste vrouwelijke burgemeester van Knokke-Heist. Vier vrouwen en vier mannen zullen in het schepencollege zetelen. Na twee jaar zal Annie Vandenbussche (Ja!) vervangen worden door partijgenote Katleen Van Steen. Pieter-Jan Bode (INZICHT) zal na twee jaar zijn partijgenote Isabelle Goeminne opvolgen.

De nieuwe gemeenteraad en het toekomstig schepencollege legt op donderdag 5 december de eed af. Cathy Coudyser (INZICHT) wordt als burgemeester bevoegd voor veiligheid, omgeving, stadsontwikkeling, betaalbaar wonen en communicatie. Eerste schepen Piet De Groote (Ja!) behartigt financiën, patrimonium, personeel en digitalisering. Bert De Brabandere (INZICHT) wordt tweede schepen en bevoegd voor toerisme en citymarketing, strand, toeristische evenementen, GOS, Zwinstreek en sport. Derde schepen Annie Vandenbussche (Ja!) krijgt lokale economie, ondernemen, mobiliteit en parkeren, landbouw en visserij en senioren onder haar hoede. Yves Merlevede (INZICHT) wordt vierde schepen en bevoegd voor lokaal cultuurbeleid, erfgoed, bib, verenigingen en vrijwilligers. Vijfde schepen Fabienne Maes (INZICHT) krijgt de bevoegdheden gezondheid en welzijn, sociaal wonen, kinderen, jeugd en gezinnen. Zesde schepen wordt Luc Lierman (Ja!), bevoegd voor openbaar domein, stads- en buurtonderhoud en zevende schepen Isabelle Goeminne (INZICHT) neemt de bevoegdheden burgerzaken, onderwijs en dierenwelzijn op zich.

Katleen Van Steen (Ja!) wordt voorzitter van de gemeenteraad, Charlotte Bourgoo (Ja!) ondervoorzitter.