Analyse van de kieslijsten in Brugge: Brugse CD&V de jongste, Groen de meest vrouwelijke

Brugse CD&V blijkt de jongste lijst van allemaal te hebben. (foto Davy Coghe) © Davy Coghe
Olivier Neese
Olivier Neese Editieredacteur Brugsch Handelsblad Brugge - Torhout

Met nog iets meer dan twee weken te gaan hebben alle politieke partijen hun huiswerk klaar. Op zondag 13 oktober presenteren zich 327 kandidaten, verdeeld over negen lijsten, aan de Brugse kiezer. Wie heeft de meest vrouwelijke of jongste lijst? En welke deelgemeente heeft de meeste en minste kandidaten? Een analyse.

Op zondag 13 oktober mág u – u bent vanaf nu niet meer verplicht om te stemmen – kiezen tussen negen lijsten: Brugse CD&V, Groen, N-VA, PVDA, SVD Brugge, Vlaams Belang, Voor Brugge, Voor U en Vooruit. Opvallend is dat die laatste drie namen zeer sterk op elkaar gelijken en eventueel voor verwarring kunnen zorgen.

Alle partijen die nu in de gemeenteraad zetelen, konden een volledige lijst samenstellen. PVDA vond 39 mensen die op de lijst willen staan. De lijst van SVD Brugge telt vier personen, die van Voor U slechts 2.

Volgens de wetgeving moet elke lijst uit evenveel mannen als vrouwen bestaan. Waar het een oneven aantal mensen gekozen moet worden, dan mag het verschil niet meer dan één bedragen. Elke partij is daarin geslaagd, al werden hier en daar partners en/of kinderen ingeschakeld om voor het noodzakelijke evenwicht te zorgen.

Groen is de enige partij waarbij er meer vrouwen dan mannen op de lijst staan. Bij de ingeschreven mannelijke kandidaten bij Groen zijn er ook drie mensen die zich als non-binair identificeren. Groen kan de meest diverse lijst voorleggen, met mensen met een migratieachtergrond, leden van de LGBTQIA+-gemeenschap en mensen met een beperking.

Opvallend: Brugse CD&V koos er resoluut voor om afwisselend een man en een vrouw op de lijst te plaatsen. Daardoor zakten zelfs Pieter Marechal (van 4 naar 5) en Nico Blontrock (van 6 naar 7) een plaatsje in vergelijking met de verkiezingen van 2018.

(lees verder onder de infografiek)

Hoewel Brugse CD&V algemeen het imago heeft dat het een partij voor ouderen is, heeft het wel de jongste lijst van allemaal. De lijst van burgemeester Dirk De fauw heeft een gemiddelde leeftijd van 48,32 jaar. Daarmee is het net iets jonger dan de lijst van Voor Brugge, die gemiddeld 48,34 jaar oud is. Vlaams Belang (53,94 jaar) en N-VA (52,30 jaar) hebben de oudste lijsten. De gemiddelde leeftijd bij Groen, Vooruit en PVDA schommelt rond de 50 jaar. De lijsten van SVD Brugge en Voor U zijn te klein om een vergelijkbaar gemiddelde te kunnen nemen.

Dubbel zoveel kandidaten uit centrum dan in alle noordelijke deelgemeenten samen

Een lijst samenstellen met een goeie spreiding over alle deelgemeenten: het is voor elke partij het doel. Brugge centrum is met 76 kandidaten op alle lijsten het meest vertegenwoordigd, gevolgd door Assebroek (52), Sint-Andries (50), Sint-Kruis (45) en Sint-Michiels (27). Zwankendamme heeft zelfs maar één kandidaat: Sandra Bervoets van Vooruit. Ook Dudzele (5) en Lissewege (8) vaardigen minder dan tien kandidaten af. Samengevat: er komen dus dubbel zoveel kandidaten uit het centrum als uit alle noordelijke deelgemeenten samen!

Als we de grootte van elke deelgemeente in rekening nemen, dan is Koolkerke met 3,92 kandidaten op 1.000 inwoners eigenlijk het best vertegenwoordigd. Brugge centrum (3,82), Lissewege (3,30) en Sint-Kruis (2,84) zitten boven het gemiddelde. Het minst vertegenwoordigd zijn Zwankendamme (1,20 kandidaten op 1.000 inwoners), Sint-Pieters (1,68), Dudzele (2,04), Sint-Michiels (2,08) en Zeebrugge (2,12), dus drie deelgemeenten uit het noorden van Brugge.

Hoe zit de verdeling per partij? Brugse CD&V haalde het meest aantal kandidaten uit het centrum en uit Assebroek (elk 10), Vooruit is het best vertegenwoordigd in Assebroek (9), het centrum (8) en opvallend ook Sint-Pieters (7). De helft van de 14 kandidaten uit Sint-Pieters staat op de lijst van Pablo Annys. Voor Brugge vond zijn kandidaten vooral in het centrum (14) en in Sint-Andries (10). N-VA rekruteerde vooral in het centrum en in Assebroek (elk 11), maar heeft opvallend genoeg geen kandidaten uit Dudzele, Zwankendamme en Zeebrugge. Groen doet op dat vlak nog minder goed: het heeft geen enkele kandidaten Dudzele, Zwankendamme, Zeebrugge en Lissewege, de vier noordelijkste deelgemeenten. Het vond haar kandidaten vooral in het centrum en in Sint-Kruis.

Vlaams Belang focust zich wel nadrukkelijk op Zeebrugge, met drie kandidaten. Stefaan Sintobin ronselde verder vooral in Sint-Kruis (10), in het centrum en in Sint-Andries (elk 9). De kandidaten van PVDA komen vooral uit het centrum (9).