18 verkozenen van zes jaar geleden zetelen nu nog in de gemeenteraad Ichtegem: termijn met twee burgemeesters

De gemeenteraad bij de installatievergadering van januari 2019. Schepen Celesta Muylle (W.I.T.) ontbreekt op de foto. © GINO COGHE Foto Coghe
Emmy Dens
Emmy Dens Medewerker KW

Op zondag 13 oktober kan je weer kiezen wie jou mag vertegenwoordigen in de gemeenteraad. Maar wie een zitje krijgt, neemt dat niet altijd op… en zeker niet voor de volle zes jaar. Van de 23 kandidaten die in 2018 verkozen raakten in Ichtegem, zetelen er vandaag nog 18 in de gemeenteraad.

Bij de gemeenteraadsverkiezingen van oktober 2018 eindigden drie partijen ex aequo met zeven zetels: Liberaal 2018, CD&V en W. I. T. Een coalitie van twee partijen was dus voldoende voor een meerderheid. Vlaams Belang en SP.A waren hoe dan ook veroordeeld tot de oppositie met elk één zetel.

Zeven vrouwen

CD&V, dat al vele jaren mee het beleid in de gemeente bepaalde, werd naar de oppositiebanken verwezen nadat Liberaal 2018 en W. I. T. besloten samen in zee te gaan. Onderling werd afgesproken om halverwege de legislatuur de burgemeesterssjerp en het voorzitterschap van de gemeenteraad van schouders (en van partij) te wisselen, een afspraak die onder de huidige kieswetgeving niet meer mogelijk zal zijn.

Met dank aan de regelgeving voor het samenstellen van kieslijsten stonden heel wat vrouwelijke kandidaten op de lijsten, maar slechts zeven onder hen werden rechtstreeks verkozen. Hier stelde zich meteen al een geval van onverenigbaarheid, aangezien Gilbert Bolle en zijn echtgenote Agnes Deman beiden tot de 23 verkozenen behoorden. Agnes Deman verzaakte aan haar mandaat en werd lid van het Bijzonder Comité van de Sociale Dienst, haar plaats in de gemeenteraad werd ingenomen door Nadine Vanhee.

Pattyn stopt ermee

In oktober 2020 zegt CD&V-zwaargewicht Koen Pattyn de politiek vaarwel. Koen was 20 jaar gemeenteraadslid. Van 2007 tot 2012 was hij voorzitter van het OCMW. In de periode 2013-2018 pikte Pattyn het mandaat op van schepen van Sport, Jeugd en Burgerlijke stand. “20 jaar na mijn eerste verkiezing zet ik een punt achter mijn politieke loopbaan in Ichtegem”, vertelde Pattyn toen aan onze krant. “20 jaar is enerzijds een mooie periode. Anderzijds had ik als oppositieraadslid geen uitvoerend mandaat meer, wat de tijd en ruimte vrij maakte om zelf mijn agenda te gaan bepalen. Ik wou dan ook meer tijd maken voor mijn gezin en had geen ambitie meer om terug een uitvoerend mandaat op te pikken in de toekomst.”

In de gemeenteraad wordt Koen Pattyn opgevolgd Katia D’Hoore. Zij is de kleindochter van wijlen burgemeester Prosper Dupon. In augustus 2021 verlaat Isabel Deceuninck (W. I. T.) noodgedwongen de gemeenteraad. Zij verhuist buiten de gemeente en kan haar mandaat dus niet langer uitoefenen. Zij wordt vervangen door Koen Gadeyne.

Wissels in college

In oktober 2021 houdt ook Magali Segers (Liberaal 2018) het voor bekeken. Als nieuwkomer in de politiek werd zij meteen schepen, maar stopt omdat de combinatie met haar werk (zij runt samen met echtgenote Ilse Beerlandt een apotheek) en gezinsleven (het koppel heeft twee kinderen) niet langer haalbaar is. Segers was bevoegd voor onder meer lokale economie, participatie, communicatie, ICT, evenementen, dierenwelzijn en de bibliotheek. Haar plaats in het schepencollege wordt ingenomen door Geert Vandaele, die op zijn beurt als raadslid opgevolgd wordt door Bianca Van Hessche.

“Ik wou meer tijd maken voor mijn gezin en ambieerde geen uitvoerend mandaat meer” – Koen Pattyn, ex-gemeenteraadslid

Op 1 januari 2022 vindt dan de afgesproken burgemeesterswissel plaats. Jan Bekaert (W. I. T.) ruimt plaats voor Lieven Cobbaert (Liberaal 2018), maar blijft wel schepen. Erna Crombez (Liberaal 2018) ruilt van plaats met Dieter Debacker (W. I. T.) en zal de laatste drie jaar van de legislatuur de voorzittershamer hanteren.

Jonge garde

Laatste vertrekker is Luc Provoost (W. I. T.) in september 2022. Luc, W. I. T.-ter van het eerste uur en op dat moment 73, zet een stap opzij omdat hij kansen wil geven aan de jonge garde, en op deze manier kon zijn opvolger al twee jaar ‘warmdraaien’ in de gemeenteraad.

Vijf van de 23 huidige gemeenteraadsleden werden in 2018 niet rechtstreeks verkozen. Het aantal vrouwelijke raadsleden staat net als in het begin van de legislatuur nog steeds op zeven. Naast de ‘vertrekkers’ zullen Gilbert Bolle (Liberaal 2018), Rik Dewanckele (CD&V) en Ann Deseintebein (Vooruit) niet meer op de kieslijsten voor de komende verkiezingen te vinden zijn.

Bekijk ook het verloop in de gemeenteraden van andere West-Vlaamse steden en gemeenten