“Dit is de meest vrouwvriendelijke lijst”: Alternatief24 stelt namen verkiezingen voor met Vicky Dereere als lijsttrekker

Lijsttrekker wordt Vicky Dereere, lijstduwer Koen Uittenhove. Lucas Vandendriessche komt op plek twee, Nathalie Vanden Eeden op drie. De lijst bestaat verder uit (in volgorde): Kris Costenoble, Magali Vanhaeren, Anuschka Steen, Arne Lingier, Ingrid Ballieul, Cindy Depoorter, Isabelle Van de Walle, Stijn Ingelbrecht, Danny Vanhevel, Erwin Poppe, Martine Dewulf, Joeri Vandamme, Sharon Jonckheere, Marcia Bacro, Wilfried Acken, Freddy Schoenmakers, Anita Verholen, Ronny Vanstechelman en Koen Uittenhove. © MM
Marc Mahieu
Marc Mahieu Medewerker KW

Alternatief24, dat recent uit de assen van 8450anders verrees en kandidaten met onder meer een N-VA- en Groenstempel verzamelt, heeft op maandag 24 juni zijn (bijna) volledige lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen voorgesteld. Vicky Dereere, vandaag nog fractieleider voor N-VA, zal de lijst trekken. “Dit wordt met nu al 11 vrouwen de meest vrouwvriendelijke lijst op het stembiljet. Maar beoordeel ons straks vooral op ons programma, dat rond financiën, ruimtelijke ordening en mobiliteit is opgebouwd.”

“Noem ons geen partij maar eerder een burgerbeweging van geëngageerde inwoners, die zich allemaal rond het besef dat het anders en beter kan in Bredene hebben geschaard”, opende Lucas Vandendriessche (noem hem ook geen partijvoorzitter, maar coördinator) maandag de voorstelling van de lijst Alternatief24.

Veel vrouwen

“In onze rangen zitten mensen die vroeger al actief waren binnen de klassieke partijen, maar nu kiezen voor een project dat links noch rechts is. Dat we het qua politiek anders willen aanpakken, mag al blijken uit het feit dat 7 van de eerste 10 plaatsen op onze lijst ingenomen worden door vrouwen.”

De rode draad doorheen het programma van Alternatief24 is volgens Vandendriessche een eerlijker en transparanter beleid. “Het gevoel leeft bij veel Bredenaars dat de lokale politici teveel met zichzelf bezig zijn. We willen meer inspraak, overleg en aandacht voor wat de Bredenaar echt bezighoudt.”

Strak financieel beleid

Financiën, ruimtelijke ordening en mobiliteit worden speerpunten in het programma. “Bredene is een van de gemeenten met de hoogste lokale belastingdruk en toch blijft dit bestuur financiële avonturen aangaan”, geeft lijsttrekker Vicky Dereere aan. “Wij beloven natuurlijk niet de belastingen te verlagen, want dat zal onmogelijk zijn. Maar wij willen toekomstige verhogingen wel vermijden door een strakker financieel beleid te voeren. Wij kiezen voor meer soberheid en efficiëntie.”

Mobiliteit is prioriteit

Alternatief24 ergert zich volgens Nathalie Vanden Eeden , die vandaag als onafhankelijke in de gemeenteraad zetelt en straks op plek drie komt, ook aan “een gebrek aan duidelijke visie op het vlak van ruimtelijke ordening en mobiliteit. Twee verwante thema’s, die de Bredenaar bezighouden. De opmaak van een nieuw mobiliteitsplan is voor ons een absolute prioriteit. En er moet straks maximale aandacht gaan naar woonkwaliteit, groene zones, open ruimte, speelpleinen, betaalbaar wonen en een gezonde leefomgeving.”

Gevraagd naar hoe Alternatief24 zich wil opstellen in het gecontesteerde zwembaddossier, toont Dereere zich realist: “We kunnen dat niet meer tegenhouden, de contracten zijn getekend, de eerste spade in de grond gestoken. En ja, als N-VA hebben wij dit dossier ook mee goedgekeurd, laat ons daar niet flauw over doen. Maar we willen er wel op toezien dat onze zwemverenigingen straks nog tegen een redelijke prijs terecht kunnen in LAGO Grasduinen of er zwemles kunnen geven.”

“We houden nog drie namen onder onze hoed”

Of dat toezien bij voorkeur gebeurt vanuit de meerderheid of de oppositie, daar wil Vandendriessche toch eerst even de verkiezingen voor afwachten. “A priori neen tegen deelname aan de meerderheid zeggen we niet, maar het zal natuurlijk met respect voor ons programma moeten gebeuren.

En veel zal afhangen van ons zetelaantal. Een cijfer daarop kleven is voor een totaal nieuwe partij onmogelijk maar laat ons zeggen dat, als we geen 3 of 4 zetels halen, we teleurgesteld zullen zijn.”

Huisbezoeken

Daarvoor willen Vandendriessche en co. tot de verkiezingen alles uit de kast halen. “Zaterdag starten we met huisbezoeken, want we willen echt àlle Bredenaars ontmoet hebben, gehoord hebben waar ze mee bezig zijn. Je zult ons ook makkelijk herkennen aan onze outfit, waarop ons logo vermeld staat.”

Lucas Vandendriessche mocht maandag tot slot de 22 kandidaten voorstellen, die inmiddels al bekend zijn. “We houden drie namen nog even achter. Die worden later bekend gemaakt.”