Deze bekende koppen raakten ook verkozen in de gemeenteraad

Koen Naert, Gaëlle Six en Jeremy Vandoorne zetelen straks in de gemeenteraad van respectievelijk Oostkamp, Knokke-Heist en Menen. © GF
Bert Vanden Berghe

Tijdens de afgelopen verkiezingscampagne doken er ook een aantal bekende namen op. Wij geven een overzichtje van wie er uiteindelijk mag zetelen straks.

Bekende gezichten zijn voor veel partijen een belangrijke aanwinst tijdens een verkiezingscampagne. In de meeste gevallen werpt dat ook zijn vruchten af. Zo ook met deze kandidaten:

– Langeafstandloper Koen Naert (cd&v team 80twintig) kwam voor het eerst op en haalde in Oostkamp 794 voorkeursstemmen. De partij haalde de meerderheid met 17 zetels. Zijn sportieve collega Veerle Dejaeghere (Samenplus) uit Ardooie werd niet verkozen. Zij haalde 153 voorkeursstemmen. Haar zus Sabine haalde er 69.

– In Izegem heeft Christine Degryse, zus van ex-voetballer en huidig voetbalcommentator Marc Degryse, wel een plek kunnen verzilveren. Zij haalde 183 voorkeursstemmen voor Vlaams Belang.

– Kwestie van in de voetbalwereld te blijven: in Maldegem, net over de provinciegrens, veroverde Nikola Storm een zitje in de gemeenteraad. Hij kwam op voor de lijst Ons Dorp en kreeg 327 voorkeurstemmen. Storm heeft een verleden bij Club Brugge en Zulte Waregem, maar voetbalt vandaag bij KV Mechelen.

Nicolas Vermote en Jo Rousseau zijn allebei een bekend gezicht bij De Barkentijn.
Nicolas Vermote en Jo Rousseau zijn allebei een bekend gezicht bij De Barkentijn. © Miel Gombeir

Jo Rousseau heeft eveneens een plekje beet, meerbepaald in de gemeenteraad van Nieuwpoort. De partij Pro Nieuwpoort haalt er zes zetels. Rousseau haalde 498 voorkeursstemmen en is daarmee tweede voor de partij na Nicolas Vermote, huidig directeur van De Barkentijn. Rousseau was daar zijn voorganger. Zijn dochter Eloïs, zus dus van Conner Rousseau, kwam voor het eerst op voor Vooruit in Kortrijk, waar TeamBurgemStadslijst won met 18 zetels. Eloïs haalde 992 voorkeursstemmen, een kleine 150 te weinig om een zitje te bemachtigen.

– Bij Vooruit in Kortrijk heeft Joost Bonte wel een plaats in de gemeenteraad. De voormalige straathoekwerker, die samen met Kristel Verbeke meewerkte aan het VRT-programma ‘Zorgen voor Mama’ haalde 1.302 stemmen. Zijn broer, Hans Bonte, kreeg klappen in Vilvoorde, waar hij jarenlang burgemeester was. Bonte verloor drie zetels met Vooruit. Open VLD cd&v is daar nu aan zet. Hij is evenwel verkozen in de gemeenteraad.

– Wat verder, in Menen, stond ook Jeremy Vandoorne op de lijst van N-VA, dat nu even groot is als CD&V. Zij haalden allebei 7 zetels tegenover 11 van Voor 8930. De acteur uit onder meer ‘Rox’ heeft 413 voorkeursstemmen, het vierde beste resultaat binnen zijn partij. Hij zetelt dus straks in de gemeenteraad.

Brigitte Balfoort heeft niet alleen een grote affectie voor het koningshuis maar ook voor de lokale politiek.
Brigitte Balfoort heeft niet alleen een grote affectie voor het koningshuis maar ook voor de lokale politiek. © Davy Coghe

– In Brugge heeft de bekende voormalige journaliste Brigitte Balfoort opnieuw een plekje beet in de raad. Partij cd&v l. burgemeester, met frontman Dirk De fauw, was de winnaar in Brugge. Brigitte haalde 1.169 voorkeursstemmen.

– Spannender was het in Knokke-Heist, waar Gemeentebelangen van burgemeester Jan Morbée zich tevreden moest stellen met een gedeelde plaats. Gaëlle Six, die we nog kennen van het VTM-programma ‘Mijn Restaurant’, kon 505 stemmen verzilveren en haalde net nog een plaatsje in de gemeenteraad.

– Voor nieuwkomer Valéry Lippens, zoon van de voormalige burgemeester Leopold Lippens, was het een geslaagd debuut bij Gemeentebelangen. Hij haalde na huidig burgemeester Jan Morbée de meeste voorkeursstemmen binnen de partij, goed voor 1.194 stemmen.

– Wat verderop, in Oostende, deelde Murielle Scherre mee in de klappen bij de partij Trots op Oostende, met Bart Tommelein als kopman. De zaakvoerder en ontwerper van lingeriemerk la fille d’O haalde slechts 369 voorkeursstemmen en is niet verkozen.

– Grijpt er ook naast: Jolien Derck. De ex-winnares van het populaire tv-programma ‘De Mol’ kwam op voor de partij CD&V dat de winnaar werd in Poperinge. Zij konden 14 zetels bemachtigen. Jolien had 35 stemmen tekort voor een plekje in de gemeenteraad, maar is in principe eerste opvolger, dus de kans is niet onbestaande dat ze er uiteindelijk wel in terecht komt.

– Ook het politieke debuut van die andere ‘Mol’-kandidaat, Thomas Vandendriessche uit Kortrijk, leverde niets op. Hij kwam op voor de partij Groen, dat slechts twee zetels behaalde. Hij haalde evenwel 455 voorkeursstemmen.