De O mens gaat door ondanks teleurstellend verkiezingsresultaat in Oostende: “We zullen leren uit onze fouten”

De partij van Yves Miroir stopt niet na het teleurstellende verkiezingsresultaat van 13 oktober. © EFO
Edwin Fontaine
Edwin Fontaine Medewerker KW

De partij van Yves Miroir stopt niet na het teleurstellende verkiezingsresultaat van 13 oktober. “De O mens leeft”, laat de lijsttrekker weten. Er is interesse van anderen om aan te sluiten en in 2030 doen ze een nieuwe gooi naar gemeenteraadszitjes.

Onafhankelijk gemeenteraadslid Yves Miroir nam met ‘de O mens’ deel aan de verkiezingen. De lijst behaalde 2 procent van de stemmen, onvoldoende voor een zetel.

Strijdvaardig

In een video, opgenomen in de trouwzaal in het stadhuis, gaven lijsttrekker en lijstduwer duiding bij het resultaat. Miroir merkte op dat het een burgemeestersstrijd werd tussen Tommelein en Crombez en dat dat voor de kleine partij geen goede zaak was. Toch was hij strijdvaardig. “Na de zetelverdeling was men op bepaalde plaatsen opgelucht omdat men dacht dat het met ons gedaan was en ze niet meer lastig zouden gevallen worden met lastige onderzoeken. Maar dat is helemaal niet onze bedoeling.”

Miroir stak de hand in eigen boezem: “We beseffen dat we slachtoffer geworden zijn van onze eigen fouten, maar ook van de polarisatie voor het burgemeesterschap. Mensen kozen voor de ene of andere persoon. Globaal gezien is de uitslag behoorlijk links en dat is positief. Trots op Oostende is volledig ingestort en het Vlaams belang is niet doorgebroken. En dat is allemaal goed. Wij leren uit onze fouten en gaan verder doen. We bouwen op naar de komende zes jaar en spreken met andere groepen die zouden willen aansluiten bij de O mens. We zien wel wat dat wordt. Maar het is duidelijk: de O mens leeft.”

Blik vooruit

Voorzitter Angelo Flederick dankte de kiezers, kandidaten en vrijwilligers. “Het was geen gemakkelijke periode, maar toch is iedereen zich blijven inzetten.” Hij keek ook vooruit: “We doen verder en hopen over een paar jaar enkele gemeenteraadsleden te halen. We hebben nu zes jaar om er volledig voor te gaan. We zijn benieuwd naar het nieuwe coalitieakkoord, maar we zien nu al dat 80 procent van ons programma werd overgenomen.