Célestine Vandeputte (24) op tweede plek van lijst N-VA Harelbeke: “Mijn leven draait rond politiek”

Célestine Vandeputte is kandidaat voor de provincieraadsverkiezingen in het kiesdistrict Kortrijk-Roeselare-Tielt, op plaats 7, en staat lokaal dus op de tweede plek. (foto Tom Devos)
Rémi Bruggeman
Rémi Bruggeman Medewerker KW

Vierentwintig lentes jong, een masterdiploma op zak, werkzaam op de communicatiedienst van N-VA nationaal, 6.254 stemmen met de Vlaamse verkiezingen en nu de tweede plek op de lijst van N-VA in Harelbeke. Célestine Vandeputte is ‘the new kid in town’ in de politiek van de Zuid-West-Vlaamse stad.

Maar eerst even terug naar het prille begin. “Ik had echt al van kindsbeen af interesse in politiek”, steekt ze van wal. “Ik ben dan ook opgegroeid in een Vlaamsgezind gezin in Bavikhove. Mijn moeder (Martine Cnudde, red.) is bestuurslid geweest van de partij en kwam met drie verschillende gemeenteraadsverkiezingen op. Mijn vader (Filip Vandeputte, red.) is zelfs een van de stichters van de lokale afdeling en was lang voorzitter.”

Laat u niet verwarren: Célestine Vandeputte is allesbehalve een nepobaby. “Ik ben nooit gepusht geweest van thuis uit om in de politiek te gaan. Er kwam al veel interesse vanuit mezelf. Toen ik later Bestuurskunde ging studeren, groeide die interesse enkel maar.” De Bavikhoofse stond trouwens in 2018 al op de lijst van N-VA Harelbeke. “Maar dat was toen nog redelijk onschuldig. Zie het als een kennismaking met de politiek.”

Stroomversnelling

Zo’n twee jaar geleden, toen ze haar masterdiploma behaalde, kwam alles in een stroomversnelling. Ze werd communicatiemedewerker van de partij, ging in Jong N-VA 1302, werd bestuurslid van de lokale afdeling en kwam in juni op voor de Vlaamse verkiezingen. Ze is nu ook kandidaat voor de provincieraadsverkiezingen in het kiesdistrict Kortrijk-Roeselare-Tielt, op plaats 7, en staat lokaal dus op de tweede plek. “De laatste tijd draait zelfs alles in mijn leven rond politiek”, is ze eerlijk. “De grens tussen mijn werk en privé is nu even weg, maar dat is ook maar tijdelijk.”

Is politiek dan een roeping voor Vandeputte? “Ik denk het wel, anders houd je dit niet vol. Het is een cliché, maar je moet ook een dik vel kweken. Op de communicatiedienst zien we dat natuurlijk ook. Dagelijks krijgen onze kopstukken op sociale media negativiteit over zich heen. In de echte wereld is dat wel anders.”

Kippenvel

De 24-jarige voorziet er de communicatie, zowel nationaal als voor de lokale afdelingen in West- en Oost-Vlaanderen. Daardoor stond ze ook op de eerste rij toen de partij z’n ietwat verrassende overwinning boekte in juni. Wanneer we haar vragen naar het mooiste moment in haar politieke carrière, moet ze niet lang denken. “Dat was een kippenvelmoment tot en met. We zaten met alle collega’s op kantoor vol ongeloof toen die eerste resultaten binnenkwamen. Het was een beloning voor maanden hard werken. Ikzelf kreeg dan ook nog eens 6.254 stemmen. Ongelofelijk!”

Kan de lokale afdeling in Harelbeke meesurfen op die gele golf? “Het kan zich zeker weerspiegelen hier. We hebben de gezonde ambitie om goed te scoren. Qua persoonlijke ambitie ga ik voor een zetel in de gemeenteraad. Je mag dat gerust zien als de vernieuwing en verjonging van onze partij. Die frisse blik is wel nodig in de Harelbeekse politiek.”

Sleutel

Meebesturen dus? “Met de twee grote blokken (Vooruit-Groen en Team Harelbeke, red.) kan het wel goed zijn dat wij de sleutel in handen krijgen. Als je naar de programma’s kijkt, staan we ideologisch dichter bij Team Harelbeke, maar ik sluit niets uit. Het is heel belangrijk dat de burger deelneemt aan de verkiezingen!”

Vandeputte geeft aan dat het huidige stadsbestuur steken liet vallen op vlak van communicatie en dat er veel beloofd is dat vooruit is geschoven. “We moeten terug gaan focussen op onze kerntaken: veiligheid en mobiliteit. De zone 30 en fietsstraten moeten terug naar de tekentafel. Wij willen ook de opcentiemen op onroerende voorheffing terug laten zakken. Op dit moment zijn we op dat vlak de derde duurste gemeente van Vlaanderen. Kortom, we willen een goed huisvaderschap aanbieden met een eerlijk bestuur.”

Nuchterheid

Heeft de tweede plek op de lijst ten slotte nog een politiek voorbeeld? “Dan kijk ik toch wel sowieso eerder op naar West-Vlaamse politici. Dat is die West-Vlaamse nuchterheid, denk ik. Sander Loones heeft bijvoorbeeld al heel veel bereikt, maar blijft daar zo nuchter en bescheiden over. Ook naar de cultuurschepen van Kortrijk, Axel Ronse, kijk ik op. Bovendien promoot hij vaak jongeren, wat ik kan smaken.”