Geert Vandewynckel komt toch weer op met lijst HEUVELLAND

Oud-schepen Geert Vandewynckel. © EF
Jos Remaut

Oud-schepen Geert Vandewynckel zal dan toch weer opkomen met zijn lijst HEUVELLAND. Verrassend, want een paar jaar geleden gaf hij in een kranteninterview aan dat hij nu een heel andere weg was ingeslagen en niet meer aan politiek deed. Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan : op veertien dagen tijd bokste hij dan toch weer een lijst in elkaar.

“De politieke kriebel is eigenlijk nooit weggeweest”, zegt Geert (51), “al heb ik nu heel andere professionele bezigheden. En de jongste weken begon die kriebel toch weer op te borrelen. Zeker als ik zie wat er in onze gemeente op politiek vlak allemaal aan het gebeuren is. Er wordt veel te veel beslist en bedisseld boven de hoofden van de mensen. Ik wil aan politiek doen tussen de mensen en in de eerste plaats naar hen luisteren. Inspraak is voor mij ongelooflijk belangrijk, en op dat vlak heeft de meerderheid in de voorbije bestuursperiode superslecht gescoord. Wij willen met onze lijst een positief alternatief bieden voor onze zo mooie gemeente. Dit zijn allicht de laatste verkiezingen voor Heuvelland, weinig mensen beseffen dat. Daarom wil ik er dan toch nog eens voor gaan !”

Morgen moeten de lijsten definitief binnen zijn, en op dit moment is Geert nog altijd bezig. “We zijn nu al met een zevental mensen, maar dat kan dus nog wijzigen, en ook over volgorde is er nog niets beslist. Dat zijn wel grotendeels andere mensen dan de vorige keer, en daar zitten alvast een paar sterke namen tussen. Mensen zelfs die misschien meer stemmen kunnen halen dan ik.”

Idealisme blijft

Over stemmen halen gesproken : dat viel bij de vorige verkiezingen in 2018 toch een beetje tegen : Geert haalde toen 120 stemmen, zijn partij in totaal 350. Wat te weinig was voor een zetel. “Uiteraard was dat een ontgoocheling”, zegt Geert, “maar die is ondertussen verteerd, en met met wat ouder te worden leer je meer relativeren en word je ook wat minder naïef. Maar het idealisme is gebleven, al draait het heus niet om mij als persoon : onze gemeente verdient een beter bestuur, en wij willen daar ons steentje toe bijdragen.”

We staan vandaag op net één maand voor de verkiezingen. Kort dag voor HEUVELLAND ? “Ach nee, we gaan voor een korte maar krachtige campagne, en we maken nu al een punt met ons verrassingseffect.” De politieke thema’s van de lijst zullen vooral deze zijn die de mensen echt beroeren. Zone 30 bijvoorbeeld, om er maar één te noemen. “Wij zijn helemaal niet tegen zone 30 als principe en vinden het absoluut zinvol aan de scholen. Maar of dat dan ook, zonder inspraak, in alle dorpskommen moet op een weinig consequente manier, dat is iets anders.”

Namen kan Geert nu nog niet noemen, maar hij belooft hier snel mee voor de pinnen te komen als zijn lijst binnen is. “Uiteraard is het onze ambitie om nu wél weer een zetel te halen en te kunnen meepraten (en meedoén) vanaf 2025.” In welke hoedanigheid ? “Tja, dat zal er natuurlijk van afhangen hoe de kiezer de kaarten schudt.”

Lees meer over: