Directeur, adjunct-directeur en… burgemeester? Deze drie broers runnen straks misschien Lichtervelde

Adjuncht-algemeen directeur Kris, kandidaat-burgemeester Johan en algemeen directeur Ivan. De broers Vandenbussche kunnen straks samen hun geliefde gemeente Lichtervelde leiden. © Kurt Desplenter
Philippe Verhaest

Krijgt Lichtervelde straks drie broers aan het roer van de gemeente? Het zou zomaar eens kunnen. Algemeen directeur Ivan Vandenbussche en adjunct-algemeen directeur Kris Vandenbussche zien hun broer Johan als lijsttrekker van de partij DURF een gooi doen naar de burgemeesterssjerp. “Maar we houden politiek en familie strikt van elkaar gescheiden”, beklemtoont die laatste.

Krijgen we straks een triumviraat aan Vandenbussches op het Lichtervelds schoon verdiep? Ivan en Kris Vandenbussche zijn bij het gemeentebestuur respectievelijk als algemeen directeur en adjunct-algemeen directeur aan de slag, hun broer Johan (63) is de grote uitdager van huidig burgemeester Ria Beeusaert-Pattyn in de strijd om de sjerp van hun geliefde gemeente.

Als lijsttrekker van DURF – die de partijen SOMM, N-VA, Open VLD en onafhankelijke kandidaten groepeert – gaat hij de strijd aan met Resp&ct 8810, de lokale CD&V-afdeling die er al 42 jaar onafgebroken een absolute meerderheid heeft. “Ik ben al 27 jaar zetelend raadslid”, legt Johan uit. “Eerst voor de partij HELA, daarna voor SOMM en straks dus voor DURF. Jammer genoeg altijd in de oppositie.”

Al wil hij daar nu verandering in brengen, zegt hij. “Ik ben kandidaat-burgemeester”, klinkt het ambitieus. “Het is in onze gemeente hoog tijd voor verandering, op een positieve manier. De huidige beleidsploeg borduurt te veel verder op vroeger en laat te vaak betijen, wij willen een frisse wind door onze gemeente laten waaien. En daar hebben we een breed draagvlak voor.”

Formele toon in politiek

De kans dat Johan straks met zijn beide broers zal samenwerken, is dus bestaande. “Al is dat tussen ons totaal geen issue”, beklemtoont hij. “We hebben daar een duidelijke afspraak rond: politiek en familie houden we strikt gescheiden.”

“Wanneer ik als fractieleider mijn broers een mail moet sturen, begin ik die altijd met ‘geachte’. Zo zorg ik voor de nodige afstand” – Johan Vandenbussche

“Onderling hebben we een erg goeie band, maar wanneer ik vanuit mijn functie als fractieleider van de oppositie Ivan of Kris een mail moet sturen, begin ik die altijd met geachte. Formeel, maar zo zorg ik wel voor de nodige afstand.”

Ook op familiefeestjes wordt er nooit over de lokale politiek gesproken. “Die blijft aan de voordeur. En stel dat ik straks de eer krijg om burgemeester van Lichtervelde te zijn, zal dat niet veranderen.”

(lees verder onder de foto)

Een beeld uit de kinderjaren. Van links naar rechts herkennen we Kris, Ivan en Johan.
Een beeld uit de kinderjaren. Van links naar rechts herkennen we Kris, Ivan en Johan. © Kurt Desplenter

“Als burgemeester oefen je een politieke functie uit, (adjunct-)algemeen directeur is een ambt binnen de werking van het gemeentebestuur. Zij voeren uit wat beslist is. En als wij de kans krijgen om die beslissingen te nemen, zullen we ook vertrouwen op de expertise van zij die moeten uitvoeren. Laat daar geen twijfel over bestaan. Dus als we straks samen Kerst en Nieuwjaar vieren, zullen enkel onze familieleden van tel zijn. Met de kleinkinderen voorop.”

En zullen Kris en Ivan straks op hun broer stemmen? “Eerlijk, ik zou het absoluut niet weten. Ze hebben me ook nog geen succes gewenst, of zo. Hoeft ook helemaal niet. Kris en Ivan moeten hun eigen overtuiging volgen op dat vlak.”

Ook politieke zus actief

Kris en Ivan Vandenbussche zelf zijn karig met commentaar. “Ik wens me daar niet over uit te spreken”, stelt Ivan. “Toch zeker niet voor de kaarten geschud zijn. We zien wel hoe Lichtervelde stemt.”

Kris wenst zijn broer dan weer alle succes toe. “Net als alle Lichterveldenaren die op politiek vlak hun nek uitsteken. Niet evident in de huidige tijdsgeest. Dat geldt ook voor onze zus Ann, die in De Pinte schepen is.”


Politicoloog Herwig Reynaert: “Vandenbussche-scenario is juridisch perfect mogelijk”

Politicoloog Herwig Reynaert (UGent) is op de hoogte van de unieke Lichterveldse situatie. “Maar daar is niks verkeerd aan”, benadrukt hij. “Dit kan zonder problemen en is juridisch perfect in orde. In De Pinte is er zelfs een schepen wiens echtgenote er de algemeen directeur is.”

“Een burgemeester of schepen is een politiek mandaat, de job van (adjunct-)algemeen directeur is een ambt. Ik neem aan dat de drie broers Vandenbussche duidelijke afspraken zullen maken. Of al gemaakt hebben. Dan is er geen enkel probleem.”