Corona kostte de Brugse stadskas al 40 miljoen euro

Mercedes Van Volcem. © Davy Coghe
Stefan Vankerkhoven

Het coronavirus heeft de Brugse stadskas in twee jaar tijd al 40 miljoen euro gekost. Bijgevolg moet financiënschepen Mercedes Van Volcem (Open VLD) de meerjarenplanning aanpassen. Ondanks die tegenvaller wil zij blijven investeren. Aan de gemeenteraad legt zij volgende week maandag 25 oktober een plan voor 365 miljoen euro investeringen voor deze legislatuur voor.

Mercedes Van Volcem (Open VLD) verantwoordt haar plannen door te wijzen op de historisch lage stadsschuld: “Die bedraagt amper 61 miljoen euro, als we ook dit jaar niet lenen. Deze schuld zal wel aangroeien omdat na een periode van stilstand en vertraging in de werken door lock-down, de investeringen pas vanaf 2022 op kruissnelheid komen en sommige projecten afgerond geraken en dus ook de facturen volgen.”

Volgens de financiënschepen investeert Brugge meer dan de andere centrumsteden per inwoner en is de schuld de laagste van alle centrumsteden, op Turnhout na. Ze belooft om de opcentiemen op de onroerende voorheffing en de personenbelasting niet te verhogen. Ze wil zelfs, met toestemming van de gemeenteraad, de forfaitaire milieubelasting singlevriendelijk verlagen en mogelijks ook schrappen vanaf 2024.

Minder inkomsten

Door corona zijn er dit jaar 16 miljoen minder ontvangsten: bij gebrek aan toeristen minder stadstaksen op de bootjes (-1,5 miljoen euro), minder verkochte museumtickets (-4,7 miljoen euro), minder inkomsten uit het ondergronds parkeren (-1,4 miljoen euro), minder verblijfsbelasting (-4,5 miljoen euro) en minder belasting op vertoningen (-0,4 miljoen euro).

Een andere financiële tegenvaller voor Brugge is het feit dat de stad 5,8 miljoen euro misloopt door de gewijzigde tariefwerking van de VREG, de Vlaamse Regulator van de Elektriciteits- en Gasmarkt. Ondanks die negatieve trends klokt Brugge af met een stadsbudget in evenwicht. Bovendien blijft het stadsbestuur geloven in de investeringen die op de planning staan.

Voor de legislatuur 2020-2025 zit Brugge aan een totale investering van 365 miljoen euro. Zo kost de realisatie van het Beurs- en Congrescentrum 30,5 miljoen euro. En de nieuwe museumsite BRUSK wordt één van de meest prestigieuze projecten voor Brugge, met een prijskaartje van 47 miljoen euro.

Groene investeringen

Bijna evenveel, met name 40 miljoen euro gaat naar ‘groene’ investeringen: duurzame openbare verlichting met energiezuinige led-lampen, een milieuvriendelijke vernieuwing van het stedelijk machinepark, acties rond bomenverjonging en bloemenwijken, de inrichting van de stadsparken op de site Knapen, het Veltembos en op de oude site van De Lijn.

Er komen nieuwe rioleringen, mooie voetpaden en veilige fietspaden. Grote projecten zijn de heraanleg van 18 straten in het Dampoortkwartier, de omgeving rond Sint-Anna, de wijk Blijmare en de Vlamingstraat. In een nieuw erfgoeddepot en in de restauratie van het conservatoroum worden repsectievelijk 7, 1 en 5,6 miljoen euro gepompt. De herinrichting van het Sint-Janshospitaal kost 1,8 miljoen euro.

In de Brugse zwembaden wordt 17,3 miljoen euro geïnvesteerd. Lissewege en Koolkerke krijgen nieuwe sportinfrastructuur, de afwerking van de Xaverianen-site in Sint-Michiels kost nog 7 miljoen euro.