Brugge wil voor 9 juni de mondmaskerplicht in het stadscentrum niet afschaffen. Ook niet voor fietsers. Visit Bruges overweegt om op een centrale plaats tegen betaling coronatests aan toeristen aan te bieden. Dat verklaarde burgemeester Dirk De fauw tijdens de gemeenteraad maandagavond.
54.000 Bruggelingen hebben al een eerste prik gekregen, tegen half juli zal het om 77.000 Bruggelingen gaan. “Op topdagen worden er om de 15 seconden spuitjes gegeven in ons vaccinatiecentrum”, stelt burgemeester Dirk De fauw. Besmettingen en ziekenhuisopnames blijven dalen, zelfs na het kampioenenfeest van Club Brugge. Toch zijn er al 341 Bruggelingen bezweken aan covid-19.
Wegens het vele volk in de Steenstraat denkt burgemeester Dirk De fauw er voorlopig niet aan om de mondmaskerplicht in het commerciële hart af te schaffen: “Ook niet op de fiets.” Nochtans pleiten zowel Annick Lambrecht (Vooruit) als Jasper Pillen (Open VLD) hiervoor. Maar er is een gedoogbeleid voor fietsers, behalve in smalle straten.
Dirk De fauw hoopt dat vanaf 9 juni, met de heropening van de restaurants, het verblijfstoerisme zal toenemen. “Toerisme Brugge spendeert 300.000 euro aan welkomspakketjes: wie twee nachten in Brugge verblijft, krijgt waardebonnen voor 50 euro. En we onderzoeken ook de piste om toeristen in Brugge coronatests aan te bieden, zodat zij veilig naar huis kunnen terugkeren. Niet gratis, want het kan niet dat Bruggelingen meer moeten betalen voor een coronatest om op reis te mogen gaan”, aldus Dirk De fauw.
Rode Duivels
De Brugse burgemeester verdedigde met vuur de aanpak van het recente kampioenenfeest van Club: “Indien we met traangas, waterkanon en wapenstok gechargeerd hadden op 2.000 supporters, enkel omdat zij geen mondmasker droegen en zich niet hielden aan de social distancing, zouden er veel mensen op de spoedgevallen beland zijn. Nu was er geen daad van vandalisme, behalve de beschadiging van de Clubbus.”
Gemeenteraadslid Jos Demarest (CD&V) vraagt of Brugge grote tv-schermen zal toelaten voor de matchen van de Rode Duivels tijdens het EK. Brugemeester Dirk De fauw wacht de federale richtlijn af: “Er is een voorstel naar de Raad van State om dit buiten toe te laten voor maximaal 400 personen. Maar ze zullen aan tafels van vier moeten blijven zitten, als ze pintjes willen bestellen. Want dan gelden ook de horecaregels. Meer duidelijkheid krijgen we hierover wellicht op 4 juni, als het Overlegcomité samenkomt. Er zijn nog geen aanvragen voor grote schermen op publiek domein binnen.”
Terrassen
Stefaan Sintobin (VB) vindt het vreemd dat een coronatest meer kost in het AZ Sint-Lucas dan in het AZ Sint-Jan en meent dat er inzake terrassen met twee maten en twee gewichten gewerkt wordt: “Op zes plaatsen wordt het voetpad verbreed om een terras te verruimen. Dat is onder meer het geval voor Sans Cravate in de Langestraat. En op het Kraanplein worden zes of zeven parkeerplaatsen weggenomen. Maar café De Optimist en restaurant ‘t Huis Kombuis vragen al lang tevergeefs om een terrasvergunning. Iedereen moet op dezelfde manier behandeld worden.”
Volgens Dirk De fauw zijn er 450 dossiers voor de uitbreiding van terrassen ingediend: “Het principe is dat een terras geen parkeerruimte of laad- en loszone mag innemen. Die twee zaken wilden daar met planken en bloembakken een terras aanleggen. Zo wordt Brugge Disneyland. Voor Sans Cravate wordt enkel een bestaande uitstulping van het voetpad vergroot. En bij de herinrichting van het Kraanplein werd geopteerd voor minder parkeerplaatsen.”
Coronavirus
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier