OPINIE – Hoe zot mag het worden? Flagrante leugens verspreiden als politicus: dat kan niet

Op 13 oktober trekt Jackie Vercamer, elektricien op rust, de VB-lijst in Houthulst. Het is de eerste keer ooit dat hij deelneemt aan de lokale verkiezingen, ‘voor het eigen volk’. © Foto Kurt
Bart Casteleyn
Bart Casteleyn Hoofdredacteur KW

‘Ik ben geen racist.’ Dat wil Jackie Vercamer duidelijk gezegd hebben in deze krant. Jackie is 74, woont in Houthulst en wil de allereerste Vlaams Belang-burgemeester van het land worden. Op 13 oktober trekt de elektricien op rust de VB-lijst in de plattelandsgemeente naast Diksmuide. Het is de eerste keer ooit dat hij deelneemt aan de lokale verkiezingen, ‘voor het eigen volk’.

Want Jackie wil dat Houthulst ‘weer van ons’ wordt. Het Vlaams Belang recycleerde de nationale verkiezingsslogan en zo moeten al 43 van de 64 gemeenten in West-Vlaanderen ‘weer van ons’ worden. 43 lijsten heeft de partij ondertussen voor 13 oktober, nu al een record. De partij van Tom Van Grieken wil er zo alles aan doen om hun nationaal gewicht hier ook lokaal te verzilveren.

Op 9 juni haalde het VB een monsterscore in het Houthulst van Jackie Vercamer. Alle media kwamen nadien kijken waarom bijna 40 procent er voor extreemrechts stemde. Die score doet Jackie nu dromen van de sjerp en daarom wilden wij wel eens horen waar hij voor stond…

Wat moeten wij hier mee? Jackie doodzwijgen? Zijn interview niet publiceren? Ik vrees dat de man oprecht alles gelooft wat hij zegt

Wil de kandidaat-burgemeester weer meer bussen in zijn dorp? Wil hij dat de inwoners er weer geld kunnen afhalen? Dat ze meer en betere fietspaden krijgen? Meer blauw op straat?

Wel, hij wil vooral geen ‘vreemdelingen’ meer. Want ‘de vreemdelingen’, zo weet Jackie, die krijgen gratis fietsen in Houthulst. Gratis gsm’s. Gratis kinderopvang. Voorrang bij sociale woningen ook. Het is de onderbuik die spreekt, maar het is niet de waarheid. Het OCMW geeft die zaken niet ‘gratis’ aan ‘de vreemdelingen’. Maar Jackie gelooft van wel. Hij zegt ook dat een burgemeester nieuwe ‘vreemdelingen’ kan stoppen aan de gemeentegrens. Niet dus, maar het past in zijn verhaal: Houthulst is niet meer ‘van ons’, maar blijkbaar van ‘de vreemdelingen’.

Wat moeten wij hier mee? Jackie doodzwijgen? Zijn interview niet publiceren? Ik vrees dat de man oprecht alles gelooft wat hij zegt. En voor alle duidelijkheid: een partij kan tegen migratie zijn. ‘Minder migranten’ is een eis die je in een democratie mag uiten. Maar flagrante leugens verspreiden als politicus: dat kan niet.

Wij zijn dus heel benieuwd hoe het Vlaams Belang zal reageren op dit interview. “We gaan niet toelaten dat mensen zotte dingen vertellen tijdens de campagne”, zei provinciaal voorzitter Stefaan Sintobin eerder in Knack. Wel… Hoe zot mag het worden ‘van ons’?