“De onbetaalde voetballiefde wordt al lang niet meer bedreven”

© BELGA
Wouter Vander Stricht

Voetbal draait steeds meer om cijfers. Niet het doelsaldo, maar het saldo op de bankrekening. Van clubs, maar ook van de mensen aan de top.

De tijd dat er aan de Houba De Strooperlaan onbezoldigd de voetballiefde werd bedreven ligt al een tijdje achter ons. De cijfers die er neergeteld worden voor een ceo als Steven Martens zijn groot, maar waarschijnlijk ook wel marktconform. En als je ziet dat Belgische topclubs vlot tussen een half en één miljoen euro uittrekken om een speler zes maanden te huren… Dan moeten die topclubs niet te hoog van hun toren blazen.

Dat de Rode Duivels een fantastische generatie hebben, daar hebben Steven Martens en François De Keersmaeker geen verdienste aan. De grondvesten daarvoor werden al jaren eerder gelegd. Door goed te werken met de jeugd, maar eveneens door met voetbaltalent behept allochtoon genetisch materiaal dat kon rijpen op Brusselse of Luikse voetbalpleintjes. Het talent dat het daar niet haalde, tja, daar liep het anders mee af. En laat ons nu maar eerlijk wezen, de Nederlanders deden het ons fijntjes voor met de generatie Rijkaard-Gullit.

Dat Cois en Steven de Rode Duivels wisten te vermarkten, dat mag je hen wel wel aanrekenen. Maar probleem is dat ze dat bij de bond net iets graag en zonder gêne doen, zichzelf premies geven.

13 betalende toeschouwers in derde klasse, dat ze zich daar eens over buigen !

Als men ons peilt naar onze droomjob dan is het antwoord altijd : bondscoach van de Rode Duivels. Je reist de wereld rond, komt in fantastische steden, pikt een wedstrijdje mee, werkt enkele matchen met inzet per jaar af… en je wordt er rijkelijk voor beloond. Veel werk ? Je laat je omringen door een immense staf. Druk ? Niet, als je de lat zelf niet al te hoog legt. Maar mijn broek zakt dan af dat die fulltime betaalde coach ook nog eens 80.000 euro krijgt, voor de meesten onder ons een royaal jaarloon, om op te draven in een tv-programma. ‘t Zal buiten de uren zijn zeker ?

En tussen al dat financiële gebakkelei door vergeet men de echte problemen van ons voetbal. Hoe hou je het jeugdvoetbal betaalbaar voor jan modaal ? Volle tribunes in Brugge en Anderlecht, maar onlangs waren we te gast op een wedstrijd in derde klasse met 13 (!) betalende toeschouwers. Dat ze zich daar eens over buigen. Want van alle Rode Duivels hebben er maar weinig voor het eerst de schoenen aangetrokken bij een eersteklasser, meestal was dat bij een provinciaal clubje.