Fusiegesprekken tussen Moeskroen en KV Kortrijk, fans KVK niet tevreden

KV Kortrijk - Excel Moeskroen van midden december 2019. De 1A-clubs praten over een fusie. © foto Belga
Redactie KW

De 1A-clubs Excel Moeskroen en KV Kortrijk zaten enkele weken geleden rond de tafel over een fusie. Er wordt ook gedacht om 1B-club KSV Roeselare in het project te betrekken. Fans van KV lieten alvast hun ongenoegen blijken over de mogelijke fusieplannen.

Voorzitter Patrick Declerck van Moeskroen droomde al langer openlijk van een fusie met KV Kortrijk en heeft intussen een versnelling hoger geschakeld. De Kortrijkzaan heeft namelijk concreet voorzitter Joseph Allijns en CEO Matthias Leterme gevraagd of KVK interesse zou hebben. Daar heeft Kortrijk niet onmiddellijk neen op gezegd. “We hebben wel meteen drie voorwaarden gesteld: we houden onze kleuren, wat geen probleem is want Excel speelt ook in het rood en wit, onze naam KV Kortrijk en we spelen in Kortrijk. Daar ging Declerck meteen mee akkoord.”

“We hebben alvast drie voorwaarden voor een eventuele fusie met Moeskroen”

“Het initiatief kwam van Moeskroen. Een invitatie sla je niet af, zeker niet van je naaste buur”, verklaart Leterme. “In een voetballandschap dat in evolutie is, is het goed om van gedachten te wisselen. Maar het was pas een eerste gesprek. We moeten zien wat de meerwaarde is, maar we schieten het idee niet per definitie af.”

“Ik citeer altijd het voorbeeld van Winterslag en Waterschei, twee bescheiden clubs die tot Racing Genk fuseerden en een succesverhaal brengen”, aldus Moeskroen-voorzitter Declerck, die geboren werd in Kortrijk. “Iedereen weet dat er te veel clubs zijn in de regio. Kortrijk en Zulte Waregem zie ik niet meteen fuseren, maar Kortrijk en Moeskroen, waarom niet?

Nog geen volgende afspraak

Vraag is waar behalve het jeugdcomplex Futurosport het voordeel van KVK zou zitten? Het noodlijdende Moeskroen, in Thaise handen, heeft meer schulden dan toeschouwers en dreigt straks voor het BAS ook zijn licentie kwijt te spelen. “Moeskroen is toch een regio van 300.000 à 400.000 bewoners, dat geeft potentieel”, aldus Leterme. “Maar het is echt nog zeer prematuur, àlles moet nog bekeken worden, er is nog niet eens een volgende afspraak vastgelegd.” Zeker is in elk geval dat de fusie nog niet voor morgen is. En ook niet voor komend seizoen.

Ook KSV Roeselare, met meer dan 4 miljoen euro schulden straks ook wanhopig op zoek bij het BAS naar een licentie, wordt genoemd als geïnteresseerde in een groots fusieproject met Kortrijk én Moeskroen. “Weet ik niets van”, aldus Leterme. “Dat moet een initiatief zijn van Joseph.”

De Kortrijkvoorzitter bevestigt dat hij KSV Roeselare heeft gecontacteerd. En laat meteen noteren: “Indien Moeskroen of Roeselare hun licentie niet halen, kan dat de zaken bespoedigen.”

De fans van KV Kortrijk reageren alvast not amused zoals uit onderstaande foto’s mag blijken.

Fusiegesprekken tussen Moeskroen en KV Kortrijk, fans KVK niet tevreden

Fusiegesprekken tussen Moeskroen en KV Kortrijk, fans KVK niet tevreden

Fusiegesprekken tussen Moeskroen en KV Kortrijk, fans KVK niet tevreden

Stad legt focus op stadiondossier

Kortrijks schepen van Sport Arne Vandendriessche (Team Burgemeester) is op de hoogte van de gesprekken tussen de verschillende clubs, maar laat die oefening aan de betrokken partijen over. “Schaalgrootte is een belangrijke oefening in het voetbal, maar de politiek blijft hier voorlopig beter op de achtergrond”, zegt hij. “Wij zijn echter bereid om mee te denken en faciliteren waar mogelijk. Als stad gaan wij op dit moment vooral verder met het stadiondossier en de andere toekomstplannen voor KV Kortrijk.” (OV)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.