Loert crisis om de hoek? Kustploeg pakt 1 op 15 na verlies in Kortrijk

Gueye brengt KV Kortrijk op een 2-1-voorsprong. (foto VDB) © VDB
Redactie KW

Het KV van de kust trok aan het kortste eind tegen het KV van de Leie: 3-1. KV Oostende lijkt de weg kwijt te zijn na een prima seizoensstart. Weinig begeestering, amper goeie combinaties. Kortrijk speelde dan weer alle twijfels van zich weg en pakte verdiend de zege. Wat is er aan de hand met KVO? Loert een crisis om de hoek na een 1 op 15?

Zowel KV Kortrijk als KV Oostende moesten zich herpakken. KVK verloor tegen Anderlecht en Club Brugge, en speelde tussendoor gelijk tegen Zulte Waregem en Beerschot. KVO pakte dan weer 1 op 12 met vooral een pijnlijke 2-0-nederlaag tegen Waasland-Beveren als uitschieter. Beide ploegen hadden vooraf elk 16 punten en zagen de ploegen achter zich – op Mechelen na – punten pakken. Het maakte de wedstrijd des te belangrijker. Leuk detail: bij Kortrijk stond Michiel Jonckheere voor het eerst tegenover zijn ex-ploeg, waar hij 200 matchen speelde.

Horrorstart KVO

Werkte de druk verlammend? Hoe dan ook begon Oostende slecht aan de partij. Na nog geen 5 minuten duikt Gilles Dewaele op tussen Arthur Theate en Evangelos Patoulidis – zijn eerste minuten van het seizoen – en de Kortrijkzaan knikt een voorzet van Mboyo in doel. Wat een horrorstart voor de kustploeg. Oostende had geluk dat hun voormalige ‘chouchou’ Jonckheere halverwege niet kon scoren met de kop – uitstekende save van Hubert. En de Oostendse goalie moest zich nóg twee keer onderscheiden op prima mogelijkheden voor Mboyo en een compleet ongedekte Habib Gueye. Het had al 2-0 of 3-0 kunnen zijn na ongeveer 25 minuten.

Gelijkmaker

En dan is er zo’n voetbalcliché dat het doelpunt aan de overkant valt. Aardige handbalaanval van Oostende, Bataille met een keurige voorzet en Andrew Hjulsager toverde met een halve omhaal prinsheerlijk de gelijkmaker binnen. De Deense spelmaker verdient dit seizoen al langer een goal. Niet veel later kon Makthar Gueye KVO zelfs op voorsprong brengen, maar Ilic schudde een heerlijke parade uit z’n mouw. Tot dan zat KV Oostende echt niet goed in de wedstrijd en had Kortrijk overwicht, maar de wedstrijd kantelde.

Snelle tegengoal

Maar zo goed de eerste helft eindigde, zo slecht begon het tweede bedrijf. Eric Ocansey wist zich netjes door te zetten, de bal belandt met wat geluk voor de voet van Habib Gueye en die verschalkt van dichtbij Hubert. Wéér slikt Oostende een razendsnelle tegengoal. Wat is er toch aan de hand met de kustdefensie? Begin dit seizoen stak iedereen nog de loftrompet over het solide verdedigen, maar nu laten ze toch grote steken vallen. En wat bezielde McGeehan op het uur? Hij liet zich kinderlijk in de rug pakken en wegzetten door Habib Gueye, die Mboyo kon bedienen. Alleen voor Hubert toonde de Oostendse keeper zich alwéér de betere – beresterke partij, ondanks de tegendoelpunten. De balverliezen bij KVO stapelden zich op en de ruimtes werden groter. Het leek alsof Kortrijk niet wou profiteren en uitlopen.

Gruwelijke fout

Blessin moest iéts doen. Hij haalde een zwakke McGeehan eraf voor Marquet, D’Arpino ging (veeleer verrassend) naar de kant voor Nick Bätzner. Echte kansen waren er niet voor KVO, Makthar Gueye werd pas een kwartier voor tijd goed bereikt: lage voorzet van de pas ingekomen Bätzner, Gueye dwong Ilic plat te gaan met een schuiver in de draai. Net wanneer de Kustboys een slotoffensief op gang trokken, ging Anton Tanghe gruwelijk in de fout. Hij speelde bal achteruit en pardoes in de voeten van een moederziel alleen staande Mboyo. Na wat aarzeling wist hij alsnog de 3-1 binnen te werken.

Slotfase

De slotfase was een maat voor niks voor KVO – Hubert haalde de 4-1 nog uit doel. De Oostendse kopjes hingen naar beneden en de ontgoocheling was duidelijk merkbaar. Blessin en co moeten zich dringend herpakken. Het goede spel waarvoor KVO bejubeld werd, lijkt pijlsnel achteruit te gaan. Het is zoeken naar positieve elementen, maar het kan toch niet zijn dat al de goeie combinaties, de drang naar voren en spelvreugde zomaar zijn verdwenen? Werk aan de winkel, hoe dan ook. KVO neemt het de komende weken op tegen Gent en Cercle Brugge. Daarin moét het veel en veel beter. Kortrijk vindt dan weer aansluiting met de subtop. (TVA)

Doelpunten: 4′ Dewaele (1-0), 32′ Hjulsager (1-1), 49′ H. Gueye (2-1), 80′ Mboyo (3-1)

Geel: McGeehan, Hjulsager, Hendry

KV Kortrijk: Ilic, Rougeaux, Sainsbury, Derijck, Dewaele, Van der Bruggen, De Sart, Ocansey, Jonckheere (87′ Stojanovic), Mboyo (89′ Van den Bossche), Gueye (81′ Selemani) (bank: Jakubech, Golubovic, Hines-Ike, Selemani, Stojanovic, Lepoint, Van den Bossche)

KV Oostende: Hubert, Tanghe (85′ Guri), Hendry, Theate, Bataille,Patoulidis, Vandendriessche, D’Arpino (69′ Bätzner), McGeehan (69′ Marquet), Hjulsager, Gueye (bank: Castro, Capon, Bätzner, Skulason, Kvasina, Guri, Marquet)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.