Steven Vanmedegael twee jaar langer coach van Knack Volley Roeselare

Donderdagavond ondertekende trainer-coach Steven Vanmedegael een nieuw contract dat hem na dit seizoen voor nog twee bijkomende seizoenen aan Knack Roeselare bindt.

Steven Vanmedegael is bezig aan zijn tweede seizoen bij Knack Volley. Er komen minstens twee seizoenen bij. © foto Bart

Steven Vanmedegael was vijf seizoenen assistent-coach van Emile Rousseaux en nam er vorig seizoen de eindverantwoordelijkheid van over. Hij had een contract voor twee seizoenen, maar nu al zat de coach rond tafel met het bestuur van Knack Volley voor een contractverlenging. “Het lopende contract werd in onderling overleg opengebroken en met twee seizoenen verlengd”, zegt Steven Vanmedegael. “Daar ben ik persoonlijk heel tevreden mee, want het illustreert ook dat beide partijen met elkaar op dezelfde golflengte zitten.”

We kunnen nu al gericht uitkijken hoe we de verdere uitbouw van de ploeg zien

Die vroege overeenkomst en zekerheid is belangrijk voor het bestendigen van de continuïteit binnen de club. Eind dit seizoen verlopen bij een aantal spelers de contracten. Niet dat wij meteen al de onderhandelingen met die spelers zullen aanvatten, maar we nu wel al gericht uitkijken hoe we de verdere uitbouw van de ploeg zien en kandidaat-spelers volgen.”

De vraag is wel of Massimo Pistoia ook de komende seizoenen de assistent blijft van Vanmedegael. “Wij werken heel goed samen. In principe heeft hij een contract voor één seizoen. Maar hier spelen ook andere factoren mee zoals onder meer zijn familie. Het liefst zou ik de komende seizoenen verder een duo vormen met hem.”

Steven Vanmedegael met zijn assistent-coach Massimo Pistoia.
Steven Vanmedegael met zijn assistent-coach Massimo Pistoia.© foto Bart

Naar de bekerfinale?

Zaterdag staat met Knack Roeselare – Greenyard Maaseik de terugwedstrijd in de halve finale van de Beker van België op het programma. Door de sterke 1-3-winst in de heenwedstrijd volstaat het voor Knack tegen de aartsrivaal twee sets te winnen om het finaleticket te consolideren of, als dat niet lukt, de golden set te winnen. Dat kan toch nooit een probleem zijn? “Zo simpel is het uiteraard allemaal niet”, weet de coach van Knack. “Oké, in Maaseik deden wij wat wij moesten doen en wij staan er theoretisch het best voor met het thuisvoordeel. Maar ook dat is geen garantie.”

“Vorig jaar dwongen wij in Maaseik via een golden set dat finaleticket af. En in de titelfinale naar vijf winnende wedstrijden tegen Maaseik was het altijd de bezoekende ploeg die de wedstrijd won. Het hangt soms allemaal van details af. In Waremme kon ik alvast enkele sterkhouders laten rusten en we konden een volle week naar die belangrijke wedstrijd én periode toeleven.”

Gedroomde loting

Met een verplaatsing naar het Duitse VFb Friedrichshafen begint Knack Roeselare op woensdag 4 december aan zijn 31ste Europese campagne, de 17de in de Champions League. Het Poolse Kedzierzyn en het Servische Novi Sad zijn de andere opponenten in poule E. In de sinds vorig seizoen aangepaste format spelen de vijf reekswinnaars en drie beste tweedes de kwartfinales in heen en terug, de winnaars daarvan werken de halve finales af.

Waarom niet gaan voor de poulewinst

Binnen de Knack-entourage sprak men op de dag van de loting van een gedroomde loting. Bij Steven Vanmedegael klonk het zelfs: “Waarom niet gaan voor de poulewinst?” Blijft hij bij deze uitspraak? “Waarom niet? Als je inschrijft voor een competitie dan is dat met de bedoeling voor het beste te gaan. Je start nooit een kampioenschap om de tweede plaats te halen, je speelt altijd voor die eerste plaats. In deze Champions League-competitie is dat de kwalificatie voor de kwartfinales of een plaats bij de laatste acht.”

Ander soort volleybal

“Of dat haalbaar is, zal blijken uit het competitieverloop. Maar wij starten met de motivatie om elke wedstrijd zoveel mogelijk punten te pakken. Dus ook volgende week in Friedrichshafen. Europees volleybal, dat is een ander soort volleybal dan het nationale volleybal in die zin dat er met heel wat meer power gespeeld wordt. Dat manifesteert zich vooral ook vanop de servicelijn.”

Friedrichshafen was de jongste zeven seizoenen zes keer vicekampioen en werd in 2015 landskampioen. In diezelfde periode won het vijf keer de bekercompetitie, de jongste vier jaar won het team de Supercup. In de Champions League haalde Friedrichshafen twee jaar geleden net de halve finale niet. “Het is een ploeg met heel wat power en kwalitatief sterke spelers. Als wij ons beste niveau halen – de jongste seizoenen illustreerden dat wij Europees boven onszelf kunnen uitstijgen – dan kunnen wij punten pakken in Duitsland. Dat is overigens de doelstelling in elke poulewedstrijd”, blikt Vanmedegael vooruit op de Champions League.

(RBD)

Zaterdag 30 november om 20.30 uur: Knack Volley – Maaseik (beker) en woensdag 4 december om 20 uur: Vfb Friedrichshafen – Knack Volley (Champions League)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.