De First Date Kortrijk-Moeskroen is zéér terecht

Patrick Declerck tussen Philippe Saint-Jean en Paul Allaerts. © foto Belga
Frank Buyse
Frank Buyse Senior writer

Dan wordt er niet gevoetbald en draait alles rond de impact van de coronacrisis en straks de beslissingen van het BAS over de licenties, er is elke dag wel nieuws uit de voetbalwereld. Vandaag twee keer zelfs, met vier West-Vlaamse profclubs in de hoofdrol. En niet eens KV Oostende, daar blijft het wachten op witte rook. En niet eens Cercle Brugge, Bernd Storck zou nochtans na Pasen antwoord geven op het voorstel van Cercle. Maar KVK dat niet neen zegt tegen een fusie met Moeskroen én Roeselare en Timmy Simons van Club Brugge naar Zulte Waregem: het is toch wat!

Vooreerst de fusieplannen van Patrick Declerck. De voorzitter van Moeskroen ziet al langer heil in een fusie met Kortrijk, toen Declerck daar begin december voor het eerst over sprak in De Zondag – en er ook al KSV Roeselare bij betrok – leek het een losse flodder.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Maar de flamboyante Kortrijkse ondernemer liet niet los, bracht het bij elk contact met de bestuurders van KV Kortrijk ter sprake. Dat was flirten. Vorige maand hadden ze een First Date: op een etentje werd de vraag concreet gesteld, aan KVK-voorzitter Joseph Allijns en zijn ceo Matthias Leterme.

In Kortrijk blijven

Dat die er oren naar hebben, op strikte voorwaarden dat de nieuwe club vooral KVK blijft en in Kortrijk blijft spelen, mag niet eens verwonderlijk klinken. Op Le Cannonier komen dan maar gemiddeld 2.500 toeschouwers, volgens Declerck zouden dat er, gezien de bevolking van Moeskroen (75.000), het driedubbel moeten zijn.

Dat KVK het plan van Moeskroen overweegt, is niet alleen niet onlogisch. Het is ook zeer te verantwoorden

Indien je die wél naar het florissantere KV Kortrijk krijgt, kan er een pak meer volk in de tribunes van het Guldensporenstadion geraken. En kan KVK zijn sponsoring optrekken, de vipruimtes in Le Canonnier zijn best levendig. En onrechtstreeks misschien ook de kansen op het nieuwe stadion op Evolis, nog steeds een groot vraagteken, vergroten – je weet maar nooit of er Franse investeerders opduiken. En bovenop is er Futurosport, het uiterst aantrekkelijke jeugdcomplex. KVK wil al langer zijn jeugdcomplex upgraden en droomde zelfs al eens van een nieuw complex op de Lange Munte.

Niet onlogisch

Dat KVK het plan van Declerck overweegt, is dus niet alleen niet onlogisch, het is ook zeer te verantwoorden. Want dateert de droom van Declerck al van veel langer en ging die eerste date al begin maart door, de coronacrisis heeft uitgewezen hoe vreselijk financieel kwetsbaar de kleine clubs zijn.

Moeskroen wees trouwens voor de licentiecommissie vorige week wél naar de coronacrisis als excuus omdat het niet eens een begroting kon voorleggen. En bij KSV Roeselare – Vlaams, veel jeugd en veel economie en dus ook ‘interessant’ – is de schuldenberg wel bekend: meer dan 4 miljoen euro.

Zoals Allijns ook stelt: geen licentie en/of zelfs een faillissement van beide clubs kan een fusie vergemakkelijken en versnellen. Vooral omdat beide buitenlandse eigenaars toch af willen van de clubs. Het was eerst een flirt, gevolgd door een date, er zal nog veel water door de Leie moeten vloeien vooraleer er een verloving volgt. Maar in Blind getrouwd blijven ook wel eens relaties overeind. Wij zeggen: groei maar naar elkaar toe…

De First Date Kortrijk-Moeskroen is zéér terecht
© foto Belga

Oh ja, er is ook het nieuws dat Timmy Simons (Club Brugge) één van de twee (de andere kan Davy De fauw worden) assistenten wordt van Franky Dury (Zulte Waregem). Het is niet eens verrassend. Simons werd door Club na zijn spelerscarrière wel aan boord gehouden, maar kon zich als assistent-trainer én als jeugdcoach nooit echt opdringen in de ‘machine’ die Club is geworden.

Maar het icoon van Club heeft wel het juiste profiel om naast/onder Dury te gedijen: ervaren en wijs, maar niet te veel op de voorgrond. En niet aan het moordend tempo per dag van Club, hij heeft nog veel andere bezigheden.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.