De expositie loopt tot 31 december 2017.
De tentoonstelling ‘De Belgische Soldaat’ is een langdurige expo die voor 3 jaar blijft staan. In de tentoongestelde voorwerpen veel zaken die uniek zijn, waarvan er nog slechts een paar te vinden zijn. “Philip Van Oosterwijck kon het authentieke manuscript van Charles de Broqueville, minister die tijdens de oorlog over de bevoorradingen ging, op de kop tikken” vertelt conservator Peter Verplancke. “Het manuscript is zeer volledig en uniek in die zin dat het een inkijk biedt in hoe het leger in de oorlog van alles probeerde te regelen, zoals bijvoorbeeld nieuwe schoenen voor de manschappen. Iemand die op de dienst zat en heeft het manuscript zeer nauwkeuring bijgehouden en met aquarellen, foto’s en dergelijke verduidelijkt hoe bv het nieuwe uniform eruit moest gaan zien, zelfs met staaltjes stof erbij. Het is dankzij de drive van Philip Van Oosterwijck en Frankie Van Rossem dat deze tentoonstelling kon gerealiseerd worden, beide mannen hebben een groot deel van hun persoonlijke verzameling in gebracht maar daarnaast ook hun know-how en hun gedegen kennis.”
De tentoonstelling start in 1914 om te eindigen in 1918 met als laatste een blik op de vele eretekens die na de oorlog werden uitgereikt. Naast deze langdurige tentoonstelling loopt ook een kortdurende tentoonstelling van 3 maand. In deze tentoonstelling de tekeningen en schetsen van Jozef Raskin die in WOI als frontsoldaat waarnemer van de vijandelijke linies was.
Brigitte Raskin, nicht van Jozef Raskin vertelt: “Jozef was een Scheutist en tijdens WOI was hij in het leger waarnemer en maakte schetsen en tekeningen van hoe het front eruit zag, waar de vijand was, die tekeningen werden gebruikt om de vijandelijke linies in kaart te brengen en ze op die manier te beschieten. Jozef maakte kleurtekeningen, de legerleiding gebruikte hiervan zwart-witte kopieën.”
“Een groot aantal van die tekeningen had Jozef nog bij zich toen de oorlog voorbij was. Na de oorlog trok Jozef als missionaris naar China en de tekeningen bleven bij de familie. In februari 1934 kwam hij terug naar België en werd propagandist van Scheut. Hij nam een gedeelte van zijn archief met zich mee naar het klooster. Tijdens WOII werd hij legeraalmoezenier. Hij werd gevangen genomen en naar het kamp Esterwegen gebracht waarna hij in Dortmund, op 18 oktober 1943 om 18:43 u. onthoofd werd. Hij werd verast en zijn assen zijn terug naar België gebracht waar ze bijgezet zijn in het graf van zijn ouders in Stevoort. Na zijn liquidatie hebben de Scheutisten het gedeelte van zijn archief dat bij hem was, verbrand. Het gedeelte dat bij de familie was is geschonken geworden aan het archief van de KUL.”
Een deel van dat archief is nu te zien in het Museum aan de IJzer. De tekeningen uit WOI van Jozef Raskin gaan samen met foto’s die, dit jaar, op dezelfde locatie gemaakt zijn door jeugdschrijver Patrick Lagrou. Een unieke confrontatie tussen toen en nu.
(AC)
Eerste Wereldoorlog
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier