Julie Vande Ginste, intussen afgestudeerd aan de richting hotelmanagement bij Vives in Brugge, heeft de Vlaamse afstudeerprijs gewonnen. Ze ontwikkelde een app om voedselverlies in de horeca te beperken.
Toerisme Vlaanderen (masterproef) en Tobos (master- en bachelorproef) reiken jaarlijks een prijs uit aan de beste master- en bachelorproef van het afgelopen academiejaar. Voor 2015-2016 viel de eer te beurt aan Julie Vande Ginste uit Zwevezele voor het beste eindwerk van alle bacheloropleidingen hotelmanagement en toerisme en recreatiemanagement van Vlaanderen. Julie ontving een reischeque van TUI van 1.500 euro.
Talking Food Waste
Een derde van alle geproduceerde voedsel gaat tijdens de voedselketen ergens verloren. In de Vlaamse horecasector verdwijnt 166.000 ton rechtstreeks in de vuilnisbak. Een van de belangrijkste oorzaken is portionering. Geen enkele zaak wil de gast laten vertrekken met honger, maar door iedereen dezelfde portie aan te bieden wordt er gemiddeld 180 gram bordresten per dag weggegooid.
Rond die problematiek ontwikkelde Julie een applicatie om voedselafvalbeheer hip te maken: Talking food waste. Die beschikt over meer dan alleen de huidige feiten en cijfers van voedselafval. Gebruikers kunnen tips rond voedselafvalbeheer raadplegen, van tips bij het aankopen tot bij het recycleren van voedselafval. Daarna worden enkele belangrijke voedselveiligheidsregels opgesomd. De app beschikt ook over twee tools om aan menu-engineering te doen en om een yield-test te kunnen uitvoeren. Als gevolg van de yield-test kunnen geïnteresseerden de gerechten met overschotjes inkijken.
(FJA)
Horeca
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier