Dierenopvangcentrum De Zonnegloed in Vleteren is klaar om Oekraïense dieren op te vangen

Karel Ackaert van dierenopvangcentrum De Zonnegloed. © LB
Laurie Bailliu
Laurie Bailliu Medewerker KW

Dierenopvangcentrum De Zonnegloed in Vleteren is een vzw die een toevlucht biedt voor verlaten, misbruikte en verwaarloosde in- en uitheemse wilde dieren, die niet terug naar de natuur kunnen. Het park bereidt zich voor om Oekraïense dieren op te vangen. “Een concrete vraag kwam er nog niet, maar er werd al doorgegeven aan welke diersoorten we onderdak kunnen bieden.”

De Zonnegloed biedt momenteel onderdak aan 400 dieren van ongeveer 140 soorten. Heel wat verwaarloosde dieren kregen er een nieuwe thuis en een beter leven. Het park is ook nu bereid om hulp te bieden bij het opvangen bij Oekraïense dieren.

“Het is gruwelijk en onmenselijk wat er momenteel gebeurt in Oekraïne. Verzorgers die er kamperen om de dieren zo goed mogelijk te verzorgen. Het is er koud, er is amper water en voedsel. En dan worden de dieren en de verzorgers afgeknald… Vreselijk. Het is ongelooflijk hoe heldhaftig die Oekraïners zijn”, zegt Karel Ackaert van dierenopvangcentrum De Zonnegloed.

Park constant onder vuur

Via de overkoepelende organisatie EARS – European Alliance of Rescue centres and Sanctuaries – wordt De Zonnegloed op de hoogte gehouden van de toestand in Oekraïne. “Het is absoluut gruwelijk. Vandaag kregen we nog een update over het Feldman EcoPark in Oekraïne over de situatie. In het bericht stond het droevige nieuws dat het op dit moment zeer onwaarschijnlijk is om dieren naar buiten te brengen. Het EcoPark ligt al bijna twee weken in de vuurlinie, de gevechten vinden plaats in dat gebied.”

“Het park wordt voortdurend gebombardeerd en beschoten. De pogingen om de dieren minstens om de paar dagen te voeren zijn vol gevaar en hebben helaas al geleid tot een tragedie. Twee van de medewerkers – jonge, sterke en dappere mensen – kwamen onder vuur te liggen en stierven… Die mensen hebben minimaal twee uur ‘stilte’ per dag nodig, zodat de medewerkers en vrijwilligers het grondgebied van het Ecopark kunnen bereiken en in ieder geval de dieren kunnen voeren.”

Ook opvang in Opglabbeek

Eind vorig jaar kwamen de wolven Arman en Malish aan in De Zonnegloed en ook poema Yukon en vijf lynxen vonden er onderdak. Yukon vond via het Natuurhulpcentrum in Opglabbeek een nieuwe thuis in Vleteren. In het Natuurhulpcentrum van Opglabbeek arriveerden deze week de twee leeuwen Tsar en Jamil die afkomstig waren uit de belegerde Oekraïense hoofdstad Kiev.

Dieren slaan daar op hol door de angst, vreselijk!

“Ook in Oekraïne zijn er natuurlijk dierentuinen en opvangcentra. De dieren slaan er op hol door de angst. Wie een kat of hond als huisdier heeft, weet hoeveel angst vuurwerk veroorzaakt bij deze dieren. Vaak kruipen de dieren weg om zich maar tegen het oorverdovend geluid te beschermen. Beeld je dan eens in dat het geen vuurwerk is, maar de ene ontploffing na de andere, het scherpe geluid van een machinegeweer en de geur van verbranding. Voor dieren kan dit zo’n grote angst veroorzaken dat ze heel onvoorspelbaar en gevaarlijk worden. En beeld je nu in dat het niet gaat om een hond of kat, maar een leeuw, een beer of een grote primaat”, aldus Karel.

Nog veel dieren in gevaar

“Vanuit onder andere het Natuurhulpcentrum van Oudsbergen en Stichting AAP konden er verschillende leeuwen en andere wilde dieren uit de oorlogsgebieden weggehaald worden. We zijn blij dat er voor deze dieren al hulp kon komen, maar er zijn nog veel dieren en dierenverzorgers in gevaar. Vanuit sommige streken is evacuatie momenteel niet mogelijk doordat wegen en steden gebombardeerd werden. Voedselvoorraad begint schaars te worden en op sommige plekken is er geen elektriciteit meer.”

Beschikbaarheid dierenverblijven

Vanuit EARS – European Alliance of Rescue centres and Sanctuaries – wordt een strategie uitgewerkt om gerichte hulp te bieden aan de opvangcentra en dierentuinen in Oekraïne. “Er wordt dagelijks contact gehouden met de verschillende centra daar om een duidelijk beeld te houden over de noden. Tegelijkertijd wordt er vanuit alle opvangcentra en zoo’s in Europa, maar ook wereldwijd, gevraagd wat beschikbaarheid is om dieren op te vangen. Ook wij hebben al doorgegeven aan welke diersoorten we onderdak kunnen bieden. We kunnen verblijven beschikbaar stellen voor kleine roofdieren, apensoorten en kleine katachtigen zoals lynxen. Opvang voor leeuwen en tijgers is niet mogelijk bij ons.”

De Zonnegloed houdt zich paraat voor wanneer ze opgeroepen worden. “We laten EARS nu hun werk doen. We hopen dat we samen met alle sanctuaries, opvangcentra en dierentuinen wereldwijd een helpende hand kunnen bieden in deze verschrikkelijke tijd.”