Verrast toen de hartverwarmende lentezon plots plaats moest ruimen voor vrieskoude en zelfs een sneeuwtapijtje? Wij ook, maar Milan Debuyck, Geri Haerynck, Jaëlle Verhulst en Tom Dutoit waren wél voorbereid. Deze vier West-Vlaamse ‘weerfans’ houden er dan ook een gezonde obsessie voor het weer op na.
Geri Haerynck (80): “Het wordt geen zomer als vorig jaar: minder droog en minder heet”
Geri Haerynck, weerman uit Koekelare, voorspelt voor de rest van de maand bewolkt weer. Volgende week is dat in combinatie met regenachtig weer, de week erna met kans op een bui en de laatste week van april met opklaringen, maar met veel kans op nachtvorst. Mei starten we wél onder een stralend lentezonnetje.
Voor de start van elk jaar maakt de Koekelarenaar een weerkalender op. Dat doet hij al sinds 1974 op papier. Week per week voorspelt Geri daarop het weer en dat voor een heel jaar. Iedereen die dat wil, kan een kalender ophalen bij hem. Dit jaar mocht hij er al een 200-tal uitdelen. “Ik maak mijn jaarkalender puur op buikgevoel. Anders kan ik daar geen uitleg aan geven. Ik weet het simpelweg zelf niet waarom ik dat kan en iemand anders niet. Dat is zoals water zoeken ( pendelen, red. ): de een kan dat, de ander niet. Neen, er is geen geheim. Ik gebruik geen instrumenten, laat staan een computer. Ik heb zelfs geen internet. De enige verklaring die ik heb, is dat het met de moederkoek meegegeven moet zijn. Mijn grootmoeder langs moederskant kon ook het weer voorspellen. Veel van haar wijsheden en spreuken heb ik onthouden. Ik volg het weerbericht dagelijks op en hou heel secuur een dagboek bij. Ik kijk wat de natuur doet, heb een weerstationnetje, een barometer en de wind meet ik met een wiel en een kilometriek .”
Of hij de bal nog nooit mis geslagen heeft, willen we weten. Geri slaat een van zijn mappen open. “In de zomer van 1980 zat ik er anderhalve maand naast. Het heeft toen werkelijk elke dag gedonderd. Missen is menselijk. Het was ook maar een keer, voor de rest is mijn kalender zo goed als betrouwbaar.”
Nog een tip voor wie zijn vakantie nog moet invullen: volgens de kalender van Geri doe je dat best niet in het bouwverlof. De rest van de zomer ziet er daarentegen wel goed uit. “Maar het zal geen zomer worden als vorig jaar. Het zal niet zo droog en niet zo heet zijn. Maar laat ons eerlijk zijn: wie zit daar op te wachten?”, besluit de weerman van Koekelare. (BC)
Jaëlle Verhulst (20): “Mijn ouders verklaarden me gek toen ik over het stormjagen vertelde”
Jaëlle Verhulst uit Harelbeke is fotografe en ‘storm chaser’. Ze is al sinds haar elfde gefascineerd door onweer: “Ik was als klein meisje bang voor onweer, en dan vooral voor donder. Maar de wetenschap erachter heeft me ook altijd geboeid. Naarmate ik ouder werd, verdween de angst en bleef de fascinatie over. Zo ben ik in het stormjagen gerold.” Via social media leerde Jaëlle gelijkgezinden kennen en in 2017 werd ze lid van de chasegroep Chase2be. “De fascinatie voor onweer en wetenschap zit allerminst in onze familie. Meer nog, mijn ouders verklaarden me in eerste instantie gek toen ik hen vertelde over mijn ongewone hobby. Via Facebook kwam ik in contact met mensen die de interesse voor het weer delen.”
Stormjagen, hoe gaat dat precies in z’n werk? “Elke dag bekijken en analyseren we de weerkaarten. Die kan je gewoon online vinden en zijn voor iedereen toegankelijk, maar als storm chaser leer je die ook interpreteren. Aan de hand van de weermodellen kunnen we zien of er kans is op onweer”, legt Jaëlle uit, “daarna kiezen we een plaats uit waar het onweer het best te zien zal zijn en gaan we er met een vijftal mensen op af.”
En dan begint het genieten van al dat prachtige natuurgeweld. Én het nemen van foto’s. Op Jaëlle’s website vinden we een reeks prachtige beelden van afgelopen stormen. “Ik ambieer een carrière als zelfstandig fotografe, waarbij ik mijn passie voor onweer kan combineren met fotografie”, zegt Jaëlle. (LH)
Milan Debuyck (15): “Extreme weersveranderingen zullen toenemen in de toekomst”
Milan Debuyck uit Roeselare houdt er naast zijn studies aan Hotel- en Toerismeschool Spermalie in Brugge een bijzondere hobby op na: hij voorspelt het weer. Dat doet hij sinds kort op zijn eigen website Weather Belgium Group. “Ik ben al van jongs af aan geïntrigeerd door het weer. Bij onweer ging ik als kind altijd buiten staan, om te zien vanwaar de storm zou komen. Ik deelde die fascinatie met mijn peter. We stuurden dan berichtjes naar elkaar wanneer het zou onweren”, vertelt Milan. Die interesse werd doorheen de jaren alleen maar groter: “Voor mijn verjaardag kreeg ik ooit een boek cadeau over het weer. Ik heb dat toen in één ruk uitgelezen en ben me daarna alleen maar meer gaan verdiepen in weerfenomenen.” Op zijn eigen website Weather Belgium Group verzamelt Milan weersvoorspellingen, waarschuwingen bij extreem weer en nieuwtjes over het weer en het klimaat. Daarnaast kunnen mensen hem ook een berichtje sturen om een specifieke voorspelling te doen.
Het weer voorspellen, wordt echter steeds moeilijker en dat heeft alles te maken met de klimaatverandering. “We zien steeds extremere weersomstandigheden. Die zijn het gevolg van de opwarming van de aarde en zullen enkel nog toenemen”, waarschuwt Milan. Hij probeert dan ook zelf zijn steentje bij te dragen om zijn ecologische voetafdruk zo klein mogelijk te houden: “Ik ben vegetariër want de vleesindustrie verbruikt enorm veel water. Daarnaast probeer ik ook minder kleren te kopen, want ook de productie van textiel vraagt heel veel van onze aarde. Met kleine inspanningen, zoals het nemen van het openbaar vervoer of het minder weggooien van voedsel, kunnen we al heel veel bereiken”, weet Milan. (LH)
Tom Dutoit (49): “Ik ben letterlijk de klok rond met mijn voorspelling bezig”
Tom Dutoit, die op 18 april zijn vijftigste verjaardag mag vieren, staat in Izegem en omstreken bekend als TOMeteo. De man is al meer dan twintig jaar gepassioneerd door alles wat met weer te maken heeft en is er sinds 17 augustus 2020 ook fulltime mee bezig. “Als professioneel weerman help ik bijvoorbeeld bouwbedrijven om een aan het weer aangepaste planning op te stellen, maar ook verzekeringsmaatschappijen maken gebruik van mijn diensten, net als de stad Izegem. En na corona hoop ik dat ook evenementen mij inschakelen om een zo goed mogelijke weersvoorspelling te maken”, legt de voormalige leerkracht lager onderwijs uit.
Naar eigen zeggen is hij 24/7 met het weer bezig. “Letterlijk de klok rond”, glimlacht hij. “Mijn passie schiet altijd door mijn hoofd. Ik sta elke ochtend om 4.30 uur op en ga dan meteen poolshoogte nemen aan mijn weerhut in de tuin. En wanneer ik ’s avonds in bed kruip, probeer ik al een goede openingszin te bedenken voor mijn volgend weerpraatje.”
Dat weerpraatje is ondertussen veruit het populairste item van Toms weerarsenaal geworden. Via zijn Facebookpagina volgen bijna 9.000 mensen TOMeteo op de voet. “Goed voor een bereik van bijna 30.000 mensen.” Van de huidige aprilse grillen staat Tom niet te kijken. “We waren gewoon vergeten dat dit mogelijk is”, zegt hij. “De laatste keer dat april dergelijk weer in petto had, ligt al vier jaar achter ons. De laatste dag van maart deed me dan weer wel grote ogen trekken. Met 25,8 graden een regelrechte zomerdag in het begin van de lente.”
Aan een voorspelling voor komende zomer waagt Tom zich liever niet. “Ik kijk altijd hooguit drie dagen vooruit, alleen zo kan je exacte informatie de wereld insturen. Ik hou wel trends in de gaten, maar nu is het nog veel te vroeg om de zomer van 2021 in te kleuren.” (PVH)
Het beste van KW
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier