Vlaams Rampenfonds verwerkte al kwart van de schadedossiers van grote wateroverlast in november 2023

De Westhoek werd in november 2023 zwaar getroffen door wateroverlast. Op de foto: Noordschote, een deelgemeente van Lo-Reninge. (foto Kurt) © Kurt Desplenter Foto Kurt
Camille Jonckheere

Na de wateroverlast werden er vanuit de Westhoek maar liefst 354 schadedossiers ingediend bij het Rampenfonds van de Vlaamse overheid. Samen met de rest van Vlaanderen komt dat neer op een totaal van 560 aanvragen. Op vandaag werd er al 25,4 procent daarvan verwerkt.

Vorig jaar in november kregen verschillende plaatsen in Vlaanderen te maken met wateroverlast door hevige neerslag. De Vlaamse regering erkende de overstromingen, die zich voordeden van 5 tot en met 22 november 2023 officieel als ramp. Wie schade had geleden door de wateroverlast had tot tot en met 31 juli 2024 om hiervan een dossier in te dienen. In totaal werden er vanuit Vlaanderen 560 aanvragen tot tegemoetkomingen ingediend.

Twee derde uit Westhoek

De Westhoek kreeg het tijdens november het zwaarst te verduren. Dat verklaart ook waarom bijna twee derde van die aanvragen, wat neerkomt op 354 exemplaren specifiek vanuit de Westhoek komen.

“Op het moment zelf denk je aan jouw bedrijf redden en niet aan de schade. Achteraf is die veel groter dan ik eerst dacht”

Ook Marino Leeman (47), landbouwer uit Merkem, een deelgemeente bij Houthulst diende een schadedossier in. “Op het moment zelf probeer je jouw bedrijf te redden. Het is pas achteraf dat je stilstaat en de schade opmeet. Dan blijkt dat er meer schade is dan oorspronkelijk verwacht. Veel van het eten voor mijn melkkoeien was vernietigd door de wateroverlast, waardoor ik er in het voorjaar veel moest bijkopen. Het duurde al lang voor de overstromingen erkend werden als wateroverlast, dan is het nog maar de vraag wanneer alles in orde zal zijn en we de eerste uitbetalingen zullen zien. Ik houd mijn hart al vast welke opmerkingen ze zullen hebben op mijn dossier”, vreest Marino.

25 procent afgehandeld

Er kwamen ook nog 137 aanvragen tot tegemoetkomingen vanuit andere regio’s in onze provincie. Ondertussen werd er al 25,4 procent van alle schadedossiers afgehandeld, wat neerkomt op 142 aanvragen, die reeds beantwoord werden. “Sommige dossiers werden al uitbetaald, andere dossiers werden afgewezen. We nemen de tijd om alles te bekijken”, zegt Eline Franckaert woordvoerder van Vlaams Rampenfonds.