Minister-president Jambon: “Watersnood Westhoek hoogstwaarschijnlijk erkend als ramp”

© BELGA

De watersnood in de Westhoek zal door de Vlaamse regering “hoogstwaarschijnlijk” erkend worden als ramp. Dat laat minister-president Jan Jambon weten. Volgens Jambon wijzen alle indicatoren erop dat de waterellende “uitzonderlijke proporties” aanneemt. “Alles wordt dan ook in gang gezet om de aanvragen van de mensen die schade lijden, zo vlug mogelijk te behandelen”, klinkt het.

De Vlaamse regering kan de impact van uitzonderlijke weerfenomenen, zoals extreme droogte of wateroverlast, erkennen als ramp. Dat gebeurt na het inwinnen van de nodige adviezen van bijvoorbeeld het KMI en de Inspectie Financiën. Bij een erkenning als ramp kunnen getroffen boeren gedurende een bepaalde periode een aanvraag voor een tegemoetkoming indienen bij het Vlaams Rampenfonds.

Omdat de criteria voor de erkenning als ramp meer dan waarschijnlijk vervuld zullen zijn voor de Westhoek, wil minister-president Jambon het signaal geven dat die erkenning er “hoogstwaarschijnlijk” ook komt en dat de ingediende aanvragen ook snel zullen behandeld worden. “We willen er namelijk voor zorgen dat slachtoffers zo snel mogelijk zullen kunnen vergoed worden. Het KMI, de Vlaamse Milieumaatschappij en het Waterbouwkundig Laboratorium zijn gevraagd om de precieze omvang van de ramp concreet te bepalen in functie van de erkenning”, luidt het

De Vlaamse regering zet ook een taskforce aan het werk die binnen een maand met voorstellen moet komen “om dergelijke rampen in de toekomst zo veel mogelijk te vermijden”. Die taskforce zal bestaan uit experten van de Vlaamse overheid en lokale actoren (bv. provincie, dijkgraaf,…)

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier