Donderdagochtend 16 november besloten verschillende mensen uit Merkem en Woumen om in te gaan op de oproep van de crisiscel van West-Vlaanderen voor evacuatie. “Gisterenavond zagen we dat niet zitten. Maar toen we deze ochtend opstonden en zagen hoe dicht het water stond, dan zat er niets anders op”, getuigen Michel Leeman (87) en Margriet Dedrie (91) uit Merkem.
Woensdagavond stelde de crisiscel West-Vlaanderen hun plannen voor om bepaalde mensen te evacueren uit hun woningen aan de grens met de Winterdijk in Woumen, een deelgemeente van Diksmuide en Merkem, een deelgemeente van Houthulst. Die evacuaties zouden vandaag starten, omdat de kans erin zit dat het water nog wat meer zal stijgen door regen of door de afvoer van de IJzer van hogerop. De geëvacueerde kunnen terecht in het Heuvelhuis in Klerken.
Enkele bewoners, zoals Guido en Trees besloten om gisterenavond al op vrijwillige basis te vertrekken. Maar Michel Leeman (87) en Margriet Dedrie (91) uit de Oostbroekstraat in Merkem hakten donderdagvoormiddag pas de knoop door. “Wij wonen hier al 24 jaar en hebben dit nog nooit meegemaakt. Gisterenavond zagen we het nog niet zitten om te vertrekken. Maar toen we het water deze ochtend zagen, zat er niets anders op. We zullen tijdelijk verblijven bij onze dochter Martine”, vertelt Michel.
Meer evacuaties
Het waterpeil van de IJzer en de omliggende bekkens bereikt ongekende hoogtes. Daarom zullen er nog verdere evacuaties volgen in Noordschote en Lo-Reninge. “We begrijpen niet goed waarom ze het water hier laten staan en niet meer wegpompen. Waarom zouden de huizen elders belangrijker zijn dan hier”, foetert Michel. Maar de pompen worden al zoveel mogelijk ingezet en in Nieuwpoort wordt er al in elk moment dat het mogelijk is geloosd naar de zee.
Ook verderop, richting centrum Diksmuide, maken mensen zich klaar voor wat mogelijk komen gaat. De brandweer zet zandzakjes in om dijken te verhogen en te versterken uit voorzorg. Je kan nog steeds geen zandzakjes zelf ophalen, maar contact opnemen met de hulpdiensten voor niet-dringende zaken kan via het nummer 1722 of het e-loket www.1722.be.
Extra muren
Aan kajakverhuurbedrijf Buitenbeentje op het industrieterrein van Diksmuide leggen ze extra verhoging van aarde aan om het water van de IJzer tegen te houden. “Deze muur dient niet alleen om mijn eigen bedrijf te beschermen, maar ook de volledige industriezone en het centrum van Diksmuide. Dat ligt nog een stuk lager, dus als het water hier overloopt, dan zal Diksmuide volledig onder water stromen”, vertelt Thijs Van Nevel van het Buitenbeentje.
“Toen ik deze ochtend naar buiten keek, zag ik direct dat dat aan de orde was. Dit heb ik nog nooit meegemaakt. Een waterpeil van 4,20 meter hebben we wel al ooit gezien en is niet abnormaal, maar nu halen we zelfs 4,90 meter en misschien straks wel meer. Dat is ongezien!”
Wateroverlast in West-Vlaanderen
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier